«Χαρολντ και Μωντ» απο την Πολιτιστικη Κινηση

Μια κηδεία φέρνει δάκρυα στους συγγενείς και τους φίλους του εκλιπόντος αλλά σε κάποιους άλλους μπορεί να είναι ένα οικείο γεγονός… Ο νεαρός Χάρολντ συναντά την ηλικιωμένη Μωντ στα νεκροταφεία και την ακολουθεί σε μια διαδρομή διαφορετικής αντίληψης για τη ζωή, με «αποθηκευμένες» μυρωδιές, κλασσική μουσική, μικροκλοπές που γίνονται για να εξυπηρετήσουν καταστάσεις μια και η Μωντ είναι κατά της ιδιοκτησίας. Τα 60 και πλέον χρόνια που τους χωρίζουν δε στέκονται εμπόδιο στο να περνούν μαζί ανθρώπινες και δημιουργικές ώρες, να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής, να ανατρέπουν το λογικό, να …

Το χόμπι βέβαια του Χάρολντ παραμένει η απόπειρα αυτοκτονίας, με περίστροφο, μαχαίρι, εκρηκτικά, σκοινί, απόπειρες με τις οποίες έχει εξοικειωθεί η μητέρα του και το μόνο πλέον που την ενδιαφέρει είναι να του βρει μια καλή κοπέλα και να τον παντρέψει μήπως και σταματήσει ν’ αυτοκτονεί…

Τα μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης επέλεξαν το έξοχο έργο του C. Higgins «Χάρολντ και Μωντ» και με αρωγό τη Μυρσίνη Λαντζουράκη στη σκηνοθεσία και τα σκηνικά δημιούργησαν μια ζεστή και τρυφερή παράσταση, δεμένη από το μεράκι τους. Η ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση της Παρασκευής που είχε σαν σκοπό να διατεθούν τα έσοδα στην οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» ήταν αρκετά καλή.

Η κ. Λαντζουράκη που έκανε τη σκηνοθεσία της παράστασης μίλησε για το ξεκίνημα και το στήσιμο. Εξήγησε ότι προτείνονται πάντα κάποια έργα και στη συνέχεια επιλέγεται αυτό που αρέσει στην ομάδα. Η κ. Λαντζουράκη πρότεινε το «Χάρολντ και Μωντ», γιατί το είχε δει σε παράσταση στην Αθήνα και της άρεσε πολύ. «Το έργο προβάλλει πάρα πολύ ωραίες ιδέες οι οποίες άρεσαν και στην πλειοψηφία της ομάδας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το κείμενο».

Το «Χάρολντ και Μωντ»
είναι πολυπρόσωπο, επομένως έδινε την ευκαιρία σε πολλά μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης που ασχολούνται με το θέατρο να συμμετάσχουν. «Το θετικό στην ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης είναι ότι κάποια άτομα που θέλουν ν’ ασχοληθούν με το θέατρο γίνονται μέλη της και λαμβάνουν μέρος».

Οι πρόβες είχαν ξεκινήσει πέρυσι, δεν έγιναν πολλές αλλά ήταν συστηματικές, όπως εξήγησε η κ. Λαντζουράκη. «Η επιλογή του έργου έγινε πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε αρχικά με μια πρόβα την εβδομάδα και στη συνέχεια με πιο πυκνές για να είμαστε συνεχώς στο πνεύμα του έργου».

Το «Χάρολντ και Μωντ»
είναι σπονδυλωτό, έχει πολλές εναλλαγές σκηνών, επομένως μπορούσαν να δουλεύουν και λιγότερα άτομα, ανάλογα με τη σκηνή που έκαναν πρόβα. «Παρόλο που οι σκηνές ήταν αποσπασματικές και υπήρχε η ανάγκη να δουλεύουν δυο – τρία άτομα κι όχι 15 στις περισσότερες πρόβες ερχόταν η πλειοψηφία».

Η κ. Λαντζουράκη
είχε την ιδέα για «ελεύθερη σκηνή», με μια αυλαία που άνοιγε κι έκλεινε ενώ η κατασκευή έγινε από την ομάδα. «Όλοι μαζί εργαστήκαμε για τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ υπήρχε και μια ευγενική χορηγία από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για κοστούμια εποχής που φορούσε η Μωντ. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έγινε μια συλλογική δουλειά. Το κοινό βλέπει το αποτέλεσμα αλλά δεν ξέρει τι έχει γίνει μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό. Είναι μια μεγάλη δουλειά που συνεπάγεται ότι τα Σαββατοκύριακα ασχολούνται κάποιοι με τις κατασκευές, βάφουν πάγκους. Η συλλογική δουλειά δένει την ομάδα κι αυτή αποτυπώνεται και στην παράσταση».

Η κ. Λαντζουράκη
ανέλαβε και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. «Ο Κόλιν Χίγκινς είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας και έχει γίνει πολύ αξιόλογη μετάφραση. Το «Χάρολντ και Μωντ» ήταν μια κινηματογραφική ταινία η οποία προσαρμόστηκε στο θέατρο. Στην Ελλάδα, η προσαρμογή έγινε από τους κ.κ. Βούρο και Ιορδανίδη, των οποίων τη μετάφραση χρησιμοποιήσαμε. Το κείμενο οδηγεί πολύ καλά στις μουσικές, καθότι αναφέρει, για παράδειγμα, ότι στη Μωντ αρέσει ο Σοπέν. Επομένως, προσανατολιζόμαστε στην κλασσική μουσική και κάπως στην τζαζ. Το έργο οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης μουσικής» εξήγησε η Μυρσίνη Λαντζουράκη.

Για τη φετινή σαιζόν θ’ ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία διαβάζοντας κι επιλέγοντας κάποια έργα. «Θα προταθούν κάποια έργα τα οποία θα διαβαστούν γιατί είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα που ασχολείται με το θέατρο να έχει υπόψη της κάποια έργα μεγάλων συγγραφέων ανεξάρτητα από το αν είναι δύσκολα προς το παρόν για να τα προσεγγίσει. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε φέτος έγκειται στο ότι μ’ αυτή την παράσταση έχει ανέβει ο πήχης της ομάδας, από την άποψη της θεματικής των έργων, επομένως πρέπει να στοχεύσουμε ή λίγο πιο πάνω ή κάπου διαφορετικά, με την έννοια να κάνουμε κάτι άλλο, κάτι πιο πρωτότυπο. Θα το συζητήσουμε και θα καταλήξουμε συλλογικά» εξήγησε η κ. Λαντζουράκη, υποστηρίζοντας ότι εάν ένα έργο αρέσει στους περισσότερους θ’ απολαύσουν περισσότερο το ανέβασμά του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.