Χανεται η Πρωτομαγια, αρχιζουν οι αγωνες

Η «πεφωτισμένη» απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Απόστολου Ανδρεουλάκου η οποία χαρακτηρίζει εργάσιμη την 11η Μαΐου, ημέρα μετάθεσης του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Εργασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος για τον ιδιωτικό τομέα. Οι συνδικαλιστές της Ροδόπης θεωρούν επιβεβλημένη τη συμμετοχή στην απεργία της επόμενης Τετάρτης και προβληματίζονται για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά ζητήματα.

Εργατική Πρωτομαγιά

Την 1η Μαίου του 1889 καθιερώνεται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Οι πρώτοι νεκροί εργάτες του Σικάγο το 1886 σηματοδότησαν την εργατική Πρωτομαγιά, Παγκόσμια Γιορτή της εργατικής τάξης. Το σύνθημα ήταν «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» και η 1η Μαΐου είχε οριστεί ως μέρα έναρξης μαζικού απεργιακού κινήματος και συγκέντρωσης ολόκληρης της εργατικής τάξης της Αμερικής. 340.000 διαδηλωτές σε όλη την Αμερική εκ των οποίων οι 80.000 στο Σικάγο, έχοντας απέναντί τους 1350 εθνοφρουρούς. Μια βόμβα που σκάει στο πλήθος ζητάει ενόχους και νεκρούς για την αποκατάσταση της τάξης. Θάνατος δια απαγχονισμού η ποινή για τέσσερις κατηγορούμενους.

Από το Σικάγο του 1886 μέχρι την «1η Μαΐου» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την 1η Μαΐου του 2005 οι γέφυρες που συνδέουν τις χρονολογίες είναι οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο που παλεύουν για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Το σύνθημα «δεν είναι αργία είναι απεργία» έχει φέτος αυξημένες πιθανότητες να δικαιωθεί όχι γιατί η εργατική τάξη αποφάσισε να κατέβει συλλογικά σε συγκέντρωση αλλά γιατί ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος με σχετική εγκύκλιο προς τις δημόσιες υπηρεσίες χαρακτηρίζει εργάσιμη την 1η Μαΐου, ημέρα μετάθεσης του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, επωφελούμενος της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας που αποφάσισε η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Κυβέρνηση και βιομήχανοι συνοδοιπορούν σε μια παγκόσμια πρώτη κατάργησης της Πρωτομαγιάς.

Ασυμφωνία «κυριών»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός σημειώνει ότι υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και υπουργείου ότι το υπουργείο θα κάνει αργία την 11η Μαΐου και η ΓΣΕΕ θα προκηρύξει απεργία για τις 11 Μαίου. «Το υπουργείο αναιρεί αυτή τη συμφωνία και η ΓΣΕΕ προχωράει μονόπλευρα στην απεργία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, το καταδικάζουμε και πιστεύουμε ότι μέχρι αύριο το υπουργείο θα δώσει μια ανακοίνωση όπου θα αποκαταστήσει αυτά που λέγονται και γράφονται».

Το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Παναγιώτης Ταξόπουλος με αφορμή την κίνηση Ανδρεουλάκου θυμάται. «Ο πρώτος υπουργός Εργασίας μετά τη μεταπολίτευση ήταν ο Λάσκαρης ο οποίος είχε πει ότι με απόφαση θα καταργήσει την πάλη των τάξεων. Γίνεται να καταργήσει τους νόμους εξέλιξης της φύσης;

Είναι ένα σημάδι ότι μάς πάνε στο μεσαίωνα με το να καταργήσουν την Πρωτομαγιά που είναι μέρα αγώνα και απεργίας και για την οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται και να πληρώνεται».

Ο κ. Ταξόπουλος εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θ’ αντιδράσουν κι έχει πληροφορίες ότι εργαζόμενοι σε μεγάλες μονάδες της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής αλλά και σε μεγάλα καταστήματα της Κομοτηνής (για ευνόητους λόγους δεν γράφουμε ονόματα επιχειρήσεων) δε θα εργαστούν. «Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει συνδικαλιστής ή εργαζόμενος που θα συναινέσει μ’ αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση».

Επίκαιρη και σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά με το ίδιο σύνθημα του Σικάγο «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» επισημαίνει ο κ. Ταξόπουλος, σχολιάζοντας ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και το εργατικό κίνημα να είναι αφυπνισμένο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργος Ιωαννίδης χαρακτηρίζει παγκόσμια πρωτοτυπία την κίνηση της κυβέρνησης. «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι απεργία αλλά υφίσταται ως αργία προκειμένου για την ευρύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση. Η απόφαση του υπουργείου μάς ξάφνιασε αλλά η πρώτη σκέψη ήταν ότι το υπουργείο το κάνει για να εισπράξει χρήματα για τους απεργούς». Ο κ. Ιωαννίδης εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμμετοχή στην απεργία θα είναι μειωμένη. Όσο για τους λόγους της απόφασης Ανδρεουλάκου στο δημόσιο τομέα σημειώνει: «Υπάρχει πίεση από το κεφάλαιο για να αποδώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που δεν λειτουργεί προς όφελος αυτών γιατί η Πρωτομαγιά είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα εδώ και δεκάδες χρόνια.

Ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεων δε θ’ αλλάξει, θα γίνει κοινή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ στο Εργατικό Κέντρο. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν άσχετα αν η κυβέρνηση αλλάζει το σκεπτικό της συμμετοχής».

Λειτουργεί το εύλογο ερώτημα τι θα γίνει στα σχολεία αν απεργήσουν οι μισοί δάσκαλοι και οι άλλοι μισοί αποφασίσουν να προσέλθουν στην εργασία τους για να μην χάσουν το ημερομίσθιο. Ο κ. Ιωαννίδης παρατηρεί ότι με την τωρινή εξέλιξη ανατρέπονται τα σχέδια των οικογενειών για να πιάσουν το Μάη στην εξοχή. «Αν δεν απεργήσουν οι δάσκαλοι δε θα μπορέσουν να μετακινηθούν και οι γονείς γιατί τα παιδιά τους θα είναι στο σχολείο. Εκτιμώ ότι η κοινωνία θ’ αντιδράσει».

Ο Κώστας Καζάκος είναι πρώην γραμματέας και νυν μέλος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κι εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν πραγματικά, δε θα πληρωθούν και θ’ ανταμειφθούν με το τίμημα της απεργίας. «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας αλλά έχει καθιερωθεί ως αργία και πληρώνεται κανονικά στους εργαζόμενους.

Φέτος η Πρωτομαγιά συνέπεσε με το Πάσχα και η κυβέρνηση θέλησε να γίνει ο εορτασμός τη μέρα που η ΓΣΕΕ εξήγγειλε την απεργία της, αλλά δεν προχώρησε στην αναγνώριση της αργίας, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν. Θεώρησαν, από ό,τι φαίνεται, σκόπιμο να τηρηθούν οι προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για δουλειά. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση μεταφράζεται σε ξεκίνημα για το νοικοκύρεμα του κράτους.

Βέβαια, ως εργαζόμενος δε θα συμφωνήσω μ’ αυτή την άποψη, απλά πιθανολογώ τους λόγους που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση».

Ο κ. Καζάκος δεν πιστεύει ότι προχωράμε σε κατάργηση της αργίας της Πρωτομαγιάς που είναι μια παγκόσμια κατάκτηση των εργαζομένων. «Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει απεργία, επομένως οι εργαζόμενοι θα πρέπει ν’ απεργήσουν, χωρίς να ζητούν κίνητρο αμοιβής. Δε θα πρέπει να κάνουν την αμοιβή σημαία για ν’ απεργήσουν και να συμμετέχουν σε αγώνες».

Εκ μέρους του Συνασπισμού ο Τάκης Χαρίτος παρατηρεί ότι η εγκύκλιος Ανδρεουλάκου αφορά μόνο το δημόσιο τομέα, μια και μέχρι στιγμής ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. «Δεν έχει γίνει ανακοίνωση για τον ιδιωτικό τομέα αλλά όπως και να ‘ναι η απόφαση είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι εξάλλου ανοιχτά αρκετά ζητήματα, ενώ κάποια άλλα σκέφτεται να τ’ ανοίξει η κυβέρνηση, όπως η επιδίωξή της για ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις».

Ο Τάκης Χαρίτος θυμίζει ότι η 1η Μαΐου ήταν πάντοτε μέρα αγωνιστικών εκδηλώσεων. «Επί της ουσίας ήταν πάντα απεργία η 1η Μαΐου κι ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, ώστε η 11η Μαΐου να είναι μέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα δίκαιά τους».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.