Αστικο Παρατηρητηριο Κοινωνικοοικονομικων Μεγεθων Δημου Κομοτηνης

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, η πρόεδρος της ΔΕΑΚΟ Φελίνα Καζάκου και ο μηχανικός χωροταξίας πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Αλέξανδρος Καρβούνης παρουσίασαν χθες το μεσημέρι στα μέσα ενημέρωσης το σχέδιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Αστικού Παρατηρητηρίου Κοινωνικοοικονομικών Μεγεθών Δήμου Κομοτηνής που θα επιτρέπει τη διαχρονική παρακολούθηση καταγεγραμμένων στοιχείων στους παραπάνω τομείς, όπως και στον τομέα του περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Το παρατηρητήριο θα λειτουργήσει στη ΔΕΑΚΟ και χρονικός ορίζοντας περαίωσης του έργου είναι το τέλος του 2008.

Παρόμοιο παρατηρητήριο έχει δημιουργηθεί στο δήμο Αμαρουσίου και στο δήμο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Η λειτουργία του δήμου ενόψει του Δ΄ ΚΠΣ

Ο Δ. Κοτσάκης σχολίασε ότι στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είπε ότι στο τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμοι για την αλλαγή των δημοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα του νέου δημοτικού κώδικα, για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του Δ΄ ΚΠΣ, μέσα από το οποίο θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα στην Κομοτηνή. Σχετικά με τη δημιουργία Αστικού Παρατηρητηρίου Κομοτηνής εξήγησε ότι ο στόχος είναι η καταγραφή στοιχείων που θα βοηθήσουν στον καλύτερο προγραμματισμό. Θα καταγραφούν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, θ’ αναλυθούν τα καταγεγραμμένα. Έδωσε έμφαση στη συλλογή και ανάλυση στοιχείων ως προϋπόθεση για την κατάρτιση μιας πρότασης. «Θα προχωρήσει μια στόχευση από τη ΔΕΥΑΚ και το δήμο για μια κεντρική υπηρεσία που θα παραλαμβάνει και θα καταγράφει τα αιτήματα των πολιτών με βάση το ISO και θ’ απαντά σε σχέση με το χρόνο επίλυσής τους.

Η Φελίνα Καζάκου μετέφερε ότι το Αστικό Παρατηρητήριο χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Εντάσσεται ως πρώτο υποέργο στη δημιουργία Αστικού Παρατηρητηρίου κοινωνικοοικονομικών μεγεθών του δήμου Κομοτηνής. «Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όπου θα παρουσιάζονται παράμετροι που αφορούν δημογραφικά δεδομένα, οικονομικά χαρακτηριστικά, το επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης κι εκπαίδευσης, τις κοινωνικές υποδομές του δήμου, τη χωροταξία και το περιβάλλον.

«Θα έχουμε μια βάση δεδομένων που θα στηρίζεται σε πληροφοριακό σύστημα που θα βοηθάει ως εργαλείο στο να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού αυτών των δεικτών, όπως και χαρτογράφησής τους. Ο δήμος Κομοτηνής θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πάντα τι γίνεται στα του δήμου» σχολίασε η κ. Καζάκου, εξηγώντας ότι το Παρατηρητήριο θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΑΚΟ, το δήμο και τις υπηρεσίες του αλλά και με τη συμμετοχή φορέων, όπως τα Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, προκειμένου για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας.

Η κ. Καζάκου εξήγησε ότι η απόφασή τους να προχωρήσουν στο πρόγραμμα (η προκήρυξη για το έργο είχε γίνει το Μάιο του 2006) οφείλεται στην ύπαρξη πολλών στοιχείων και δεδομένων που κατέχουν φορείς και σύλλογοι, τα οποία είναι διάσπαρτα και πρέπει ν’ αξιοποιηθούν μ’ ένα συστηματικό τρόπο.

Προχώρησαν γρήγορα στην επιλογή αναδόχου μια και το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.

Παρουσίαση του έργου

Ο Α. Καρβούνης χαρακτήρισε το έργο καινοτόμο με μακροπρόθεσμα οφέλη για την πόλη και προχώρησε στην παρουσίαση του ορισμού του Παρατηρητηρίου, της διεθνούς και της ελληνικής εμπειρίας σ’ αυτόν τον τομέα όπως επίσης τα χαρακτηριστικά και τα παραδοτέα του έργου. Εξήγησε ότι ο όρος Αστικό Παρατηρητήριο σημαίνει το τοπικό κέντρο που παρέχει υποστήριξη σε θέματα πληροφόρησης, δικτύωσης κι εκπαίδευσης των δημοτικών αρχών και υπηρεσιών. Το έργο προβλέπεται μέσα από το Μέτρο 2.1 του προγράμματος URBAN που αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Απαιτεί την τεκμηρίωση κάθε είδους αναπτυξιακής παρέμβασης στην πόλη μέσω συγκεκριμένης πληροφορίας η οποία παρέχεται από συγκεκριμένους δείκτες. «Γι’ αυτό το λόγο είναι η αναγκαία η ύπαρξη ενός παρατηρητηρίου κοινωνικοοικονομικών μεγεθών» είπε, για να μεταφέρει ένα παράδειγμα κατακερματισμένης πληροφορίας, όπως είναι η άγνοια του ακριβούς πληθυσμού μιας πόλης. «Πώς θα σχεδιάσουμε τις πολιτικές των επόμενων γενεών εάν δεν ξέρουμε πόσος είναι ο πληθυσμός, πόσος ο ενεργός και πόσοι οι εκπαιδευόμενοι. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η παραγωγή κατά το δυνατόν πληρέστερης κι επιστημονικά τεκμηριωμένης εικόνας επιλεγμένων μεγεθών, δηλαδή δεικτών που αφορούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα».

Μιλώντας για τα παραδοτέα, εξήγησε ότι θα παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παροχής στατιστικής πληροφόρησης και πρόσθεσε ότι το Παρατηρητήριο αποτελείται από τρία μέρη.

«Η καρδιά του αποτελείται από τους δείκτες οι οποίοι υποστηρίζονται από συγκεκριμένη βάση δεδομένων, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τη συγκεκριμένη υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.

Το σύστημα τροφοδοτείται από πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα τα οποία μεταφράζονται σε δείκτες κι αυτοί σε προϊόντα.

Θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πύλη όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Μέσω αυτής θα είναι εφικτό οι πολίτες, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προμηθεύονται χάρτες και διαγράμματα, ποσοτικά στοιχεία και μελέτες για την ανάπτυξη της πόλης».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρβούνης παρουσίασε τη σχετική διεθνή εμπειρία στην οποία διακρίνεται η Μ. Βρετανία, διαθέτοντας σχεδόν ένα παρατηρητήριο σε κάθε πόλη. Η Στατιστική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας μπορεί να προμηθεύσει στατιστικά στοιχεία για την πόλη σε επίπεδο γειτονιάς. Στη Μ. Βρετανία υπάρχει δίκτυο προσβάσιμο σε όλους που καταθέτει τις επιδόσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ελληνική εμπειρία είχε την αφετηρία της στο δήμο Αμαρουσίου.

Εργαλεία – παραδοτέα

Ο κ. Καρβούνης παρουσίασε τέλος τα τρία εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη συγκεκριμένου λογισμικού, το δεύτερο είναι τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών τα οποία θα βοηθήσουν στην οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων και το τρίτο αφορά εργαλεία διαχείρισης έργων για την εξασφάλιση ποιότητας στο έργο.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις φάσεις. «Η πρώτη αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο δείχνει τις ανάγκες για την υλοποίηση του έργου (παραδίδεται στις 31.1.2008). Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία βάσεων δεδομένων με τους συγκεκριμένους δείκτες, οι οποίοι θα καταλήγουν στην πρότυπη εφαρμογή μέσω της δημιουργίας ενός κατάλληλου λογισμικού (παραδοτέο στις 30.9.2008). Η τρίτη φάση αφορά τη μελέτη εφαρμογής και την υλοποίηση του παρατηρητηρίου, όπου θα γίνει μια πιλοτική εφαρμογή για να διαπιστώσουμε εάν το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στην πόλη και αν θα είναι βιώσιμο (παραδοτέο μέχρι τις 31.12.2008)».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρβούνης παρουσίασε τα κυριότερα από τα 22 παραδοτέα. «Είναι η μελέτη του επιχειρησιακού σχεδίου, η έκδοση ενός οδηγού λειτουργίας του παρατηρητηρίου για τα άτομα που θα εργαστούν εκεί, η βάση δεδομένων με περιγραφικά στοιχεία, τα τεχνικά δελτία των δεικτών, η συνολική μελέτη του συστήματος δεικτών, το λογισμικό, η έκδοση οδηγού χρήσης του λογισμικού, η αναλυτική περιγραφή της πιλοτικής εφαρμογής, μνημόνια συνεργασίας του παρατηρητηρίου με το Παγκόσμιο Αστικό Παρατηρητήριο στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συλλέγει όλους τους αστικούς δείκτες για όλες τις πόλεις της Ευρώπης, η έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων κι ένα προσχέδιο ιστοσελίδας».

Ο κ. Καρβούνης θέλησε να εξηγήσει ότι σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχή δημιουργία του Αστικού Παρατηρητηρίου Κομοτηνής είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η αρωγή των φορέων της πόλης, με την έννοια ότι «εάν η συλλογή των δεδομένων δεν είναι ολοκληρωμένη το σύστημα δε θα μπορεί να παραδώσει τη βέλτιστη αξιοποίηση των στοιχείων».

Για τη σύνδεση του Αστικού Παρατηρητηρίου κοινωνικοοικονομικών μεγεθών του δήμου Κομοτηνής με το Παγκόσμιο Αστικό Παρατηρητήριο ο κ. Καρβούνης εξήγησε ότι η Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να δημιουργήσει μια παγκόσμια βάση δεδομένων σχετικά με δείκτες. «Θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας με το Παγκόσμιο Αστικό Παρατηρητήριο, ώστε να τους παρέχουμε δεδομένα σχετικά με την Κομοτηνή κι αυτό να μας παρέχει τεχνογνωσία για τις εξελίξεις στα παρατηρητήρια» είπε.

H μεγάλη προσφορά του παρατηρητηρίου εστιάζεται στα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Ο κ. Κοτσάκης θέλησε να εξηγήσει ότι το παρατηρητήριο λειτουργεί ως εργαλείο δουλειάς που θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται και να ενημερώνεται.

Αρχικά θα καταγραφούν 20 με 30 δείκτες σε καλό επίπεδο οι οποίοι σταδιακά θα εμπλουτίζονται.

Η κ. Καζάκου ενημέρωσε ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση όπου θα προσκληθούν όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι κι εκεί θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του έργου, αλλά θα ζητηθούν οι απόψεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.