«Ας αφησουμε τις μικροπολιτικες και ας κοιταξουμε το μελλον του τοπου»

Με τον Σταύρο Κιλέτση, αντιδήμαρχο Δήμου Σώστου συζητά σήμερα ο ΠτΘ: Με ευθύ λόγο ο κ. Κιλέτσης αναφέρεται στα προβλήματα του Δήμου, στις προοπτικές του και γενικότερα στην ανάγκη οι τοπικοί πολιτικοί φορείς να χτυπήσουν το κατεστημένο ώστε τόσο οι άρχοντες όσο και οι πολίτες αλλάξουν νοοτροπία.

ΠτΘ: κ. Κιλέτση, θα θέλατε να μας πείτε ποια προγράμματα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται στο Δήμο;

Κ.Σ.:
Κατ’ αρχην να πώ ότι είμαστε ένας καποδιστριακός Δήμος που ξεκίνησε από το μηδέν, αλλά με πολλή δουλειά και μεράκι κατόρθωσε να δημιουργήσει υποδομές και να διοργανωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Ήδη από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εκφραστικής κίνησης για παιδιά». Είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα στο οποίο υπεύθυνη είναι μία καθηγήτρια κλασσικού μοντέρνου χορού και παιδικού θεάτρου. Στόχος μας μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μέσα από την κίνηση και την έκφραση να ενεργοποιηθούν. Και επειδή ο Δήμος μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μικτό πληθυσμό, θέλουμε κυρίως τα παιδιά της μειονότητας να βρουν ευκαιρίες για να προοδεύσουν.

Χθες ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης το οποίο εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιείται στο Πανεπιστημιακό κολυμβητήριο. Και τα δύο προγράμματα λειτουργούν με δύο τμήματα. Μόλις δε μας το επιτρέψει ο καιρός θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα εκμάθησης σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας, το οποίο θα υλοποιείται Σαββατοκύριακα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το είχαμε πραγματοποιήσει και πέρυσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση. Με τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου υλοποιούμε και πρόγραμμα ορειβασίας.

ΠτΘ: Για την υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων έχετε τις κατάλληλες υποδομές;

Κ.Σ.:
Το πρόβλημα ήταν μεγάλο. Δεν υπήρχαν σχετικές υποδομές. Για να ανταπεξέλθουμε στο πρόγραμμα εκφραστικής κίνησης διαμορφώσαμε μία αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτων και την μετατρέψαμε σε αίθουσα γυμναστικής το δε πρόγραμμα κολύμβησης πραγματοποείται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου. Για αυτό και ευχαριστούμε τον υπεύθυνο της κολύμβησης τον κ. Γρηγορόπουλο και τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ κ. Ταξιλδάρη. Και ξέρετε πόσο απαραίτητη είναι η εκμάθηση μπάνιου για αυτά τα παιδιά για τα οποία η θάλασσα είναι μακριά. Την πρώτη χρονιά που υλοποιήσαμε το πρόγραμμα, υπήρχαν παιδιά που για πρώτη φορά έμπαιναν στο νερό.

ΠτΘ: Είναι η πρώτη χρονιά που υλοποιείτε προγράμματα μαζικού αθλητισμού;

Σ.Τ.:
Είναι η δεύτερη χρονιά, μετά την δημιουργία του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σώστου. Και πριν όμως είχαμε υλοποιήσει προγράμματα μαζικής άθλησης μέσω της ΕΦΟΑ και συγκεκριμένα την περίοδο 1998-1999. Σ’ αυτό το σημείο ήθελα να τονίσω τη στήριξη και βοήθεια της υπεύθυνης των προγραμμάτων κ. Λιβεριάδου, η οποία μας βοήθησε να υλοποιήσουμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού για παιδιά, εφήβους και γυναίκες.

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στην έλλειψη υποδομών αλλά και στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Μεταξύ των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού είναι και το «Άθληση και Γυναίκα». Θα πραγματοποιηθεί τελικά; Υπάρχει ανταπόκριση;

Σ.Κ.:
Ανταπόκριση από τους κατοίκους υπάρχει, το ζήτημα έγκειται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τα αθλητικά προγράμματα συνήθως υλοποιούνται από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο, μέσα δηλαδή στο σχολικό έτος. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Νοέμβρη και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα φετινά προγράμματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τον μαζικό αθλητισμό.

Πέρυσι τον Ιανουάριο του 2000 Δήμοι συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά και σχημάτισαν Τεχνικό Δίκτυο Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών Αθλοπόνησης. 101 Δήμοι συνολικά ψήφισαν. Είχαν παραβρεθεί ο κ. Λαλιώτης και ο τότε υφυπουργός κ. Φούρας, ο οποίος δεσμεύτηκε από πλευράς Υπουργείου ότι θα δημιουργούνταν Οργανισμός Μαζικής Άθλησης, με έσοδα της τάξης του 2% από τον ΟΠΑΠ. Τότε πιστέψαμε ότι θα δημιουργούνταν αυτός ο οργανισμός και δεν θα χρειαζόταν να καλύπτονται όλα από τους ίδιους πόρους. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, όμως, το θέμα πάγωσε, καθώς ο κ. Φλωρίδης ήταν αρνητικός.

Για αυτό το λόγο και για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων συγκαλείται γενική συνέλευση των δήμων στις 24 Νοεμβρίου στο Βόλο. Τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού θα αποκεντρωθούν, αλλά θα ελέγχει και θα προΐσταται το αντίστοιχο υπουργείο. Οι δήμοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν, αλλά θα ζητήσουν και το 2% που είχε τότε συμφωνηθεί, αν και αναμένεται άρνηση από την πλευρά του Υπουργείου.

Ο μεγάλος εμπαιγμός για τους καθηγητές φυσικής αγωγής των ΤΕΦΑΑ και για τους γυμναστές είναι η καθυστέρηση καταβολής της τρίτης δόσης για το πρόγραμμα της περιόδου 1998-1999.

Όσο για το πρόγραμμα της περιόδου 1999-2000, δεν έχει καταβληθεί ούτε η πρώτη δόση. Τώρα βρισκόμαστε στο 2001 και το αντίστοιχο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Είναι μεγάλα τα προβλήματα, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια λύση.

Εγώ, όμως, θα σταθώ κυρίως στο νομικό θέμα της πρόσληψης καθηγητών κυρίως για τους μικρούς δήμους όπως οι δικοί μας. Εμείς χρησιμοποιούμε δύο γυμναστές οι οποίοι μας στοιχίζουν δύο εκατομμύρια. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με μία μόνιμη επιχορήγηση από το Δήμο συν τις συμμετοχές των αθλητών. Επειδή είμαστε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν μπορούμε να προσλάβουμε χωρίς άδεια του Υπουργείου. Επειδή δεν μπορούμε να προσλάβουμε νόμιμα κόβουμε ένταλμα στον καθηγητή ή την καθηγήτρια ως Δήμος και επειδή τους πληρώνει η ΔΕΠΑΣ κόβουμε και δεύτερο ένταλμα ως ΔΕΠΑΣ!

ΠτΘ: Με τόσα προβλήματα οι γυμναστές ανταποκρίνονται;

Σ.Τ.:
Ίσως να φταίει η ανεργία. Το θέμα είναι ότι εκτιθέμεθα εμείς.

ΠτΘ: Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως Δήμος και αφορούν τις υποδομές είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα λειτουργία των προγραμμάτων;

Σ.Τ.:
Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χωρίς να φανεί εγωιστικό, θα έλεγα ότι είμαι διπλά ευχαριστημένος, γιατί τα προγράμματα τα ξεκίνησα μόνος μου και ό,τι πέτυχα ήταν αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς. Και μάλιστα χωρίς αμοιβή, γιατί ο νομοθέτης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Προσωπικά, επειδή μου αρέσει ο αθλητισμός και ασχολήθηκα με αυτόν, ήθελα τα παιδιά να έρθουν κοντά του.

Είναι σίγουρο ότι ο ασχολούμενος με τον αθλητισμό δεν έχει να χάσει τίποτα. Μπορεί να μην κερδίσει ως επαγγελματίας, στη ζωή του όμως δεν θα χάσει. Εδώ, όμως, θέλω να τονίσω ότι είμαστε ένα πολύ καλό και συννενοήσιμο Δ.Σ. στον Αθλητικό Οργανισμό. Στη δημιουργία του επέμεινα να μπει και μέλος από την αντιπολίτευση και δεν διαψεύσθηκα. Έχουμε τόσο αρμονική συνεργασία ώστε όλες οι αποφάσεις μας να παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία. Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να τους αναφέρω. Έτσι στο Δ.Σ. συμμετέχουν ο Παναγιώτης Τσαπάρας, κάτοικος του Δήμου, γιατί το νομοσχέδιο έλεγε ότι πρέπει να μετέχουν ως μέλη δύο κάτοικοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό, δύο σύμβουλοι και ένας Πρόεδρος. Ο Παναγιώτης Τσαπάρας, είναι Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού και συμμετέχουν ακόμη ο Καλπάνης Βασίλης, δημοτικός σύμβουλος συμπολίτευσης, ο Ιμάμ Εκρέμ, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και ο Ομέρ Ομέρ, κάτοικος του Δήμου.

ΠτΘ: Ο «Καποδίστριας» αυτές τις ημέρες κλείνει τα 4 χρόνια από την ψήφισή του. Πιστεύετε ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του;

Σ.Κ.:
Είμαι υπέρ του Καποδίστρια. Τρεις κοινότητες ενώθηκαν και έφτιαξαν αυτό το Δήμο. Με τα ελάχιστα μηχανήματα που πήραμε λύσαμε του κόσμου τα προβλήματα, όπως και με τις διαδημοτικές συνεργασίες. Είμαι και υπέρ του νομοσχεδίου «Συμπολιτεία», γιατί θα προκύψουν καλύτερα οργανωμένοι δήμοι. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε προσωπικό, ούτε διοικητικό, ούτε τεχνικό. Με τη συνένωση των τριών κοινοτήτων είχαμε τρεις γραμματείς. Ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, έμειναν δύο, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται του χρόνου. Από τεχνικό προσωπικό κληρονομήσαμε δύο διανομείς, εκ των οποίων ο ένας υπέβαλε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση, και ο άλλος συνταξιοδοτείται του χρόνου.

ΠτΘ: Δεν προσλάβατε καποδιστριακούς υπάλληλους;

Σ.Κ.:
Ήρθαν τρεις, ένας τοπογράφος, ένας γεωπόνος και μία οικονομολόγος η οποία δεν αποδέχτηκε τη θέση. Έτσι αναγκαστήκαμε το γεωπόνο να τον χρησιμοποιήσουμε ως ληξίαρχο, ενώ τρέχουν τόσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους γεωργούς και είμαστε κατ’ εξοχήν γεωργική περιοχή. Μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ κάναμε προσλήψεις, οι εργαζόμενοι όμως τελικά φεύγουν στο τέλος του μήνα. Θα μείνουμε με εφτά άτομα προσωπικό και πρέπει να δημιουργήσουμε και οικονομική υπηρεσία, γιατί έτσι επιβάλλει ο νόμος.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να το λύσετε το πρόβλημα;

Σ.Κ.:
Ναι το πιστεύω, με προσωπική δουλειά είτε του δημάρχου είτε του αντιδημάρχου. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές για να λύσουμε τα προβλήματα αναγκασθήκαμε να δουλέψουμε ως γραμματείς. Η προηγούμενη υπουργός μας είχε υποσχεθεί ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε δύο οικονομικούς υπαλλήλους. Βρισκόμαστε εν αναμονή. Εξάλλου έρχεται και η Συμπολιτεία.

ΠτΘ: Είσθε υπέρ της Συμπολιτείας;

Σ.Κ.:
Πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπαδριέλλης μας ενημέρωσε επάνω σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι για να λειτουργήσουν Δήμοι σαν τον δικό μα είναι απαραίτητη. Ως δήμος, επειδή δεν έχουμε τεχνική υπηρεσία, δεν θα μας έκανε κακό να έχουμε κοινή με κάποιο άλλο δήμο. Οι μεγάλοι Δήμοι είναι φυσικό να αρνούνται. Εμείς το σκεφτόμαστε και αφού κάνουμε κάποιες επαφές θα απαντήσουμε στην Περιφέρεια μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Όμως και να μην απαντήσουμε εκ του νόμου ο Περιφερειάρχης αν δει κάποια δυσλειτουργία σε κάποιο Δήμο να προβεί σε συνενώσεις.

ΠτΘ: Τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα των Δήμων είναι οι πόροι…

Σ.Κ.:
Σ’ αυτό το θέμα φταίμε και εμείς που ως τοπικοί άρχοντες κάναμε πολιτική με τα λεφτά του κράτους. Εμείς είχαμε να συγκεντρώσουμε ανταποδοτικά τέλη από το 98. Και έγινα φέτος κακός στην προσπάθεια να τα συγκεντρώσω. Αν θέλουμε ύδρευση, καθαριότητα πρέπει να πληρώσουμε. Και ως τοπικοί άρχοντες πρέπει να μαζέψουμε. Δεν μπορούμε χρήματα που το κράτος δίνει για την ανάπτυξη να καλύπτουν έξοδα που οφείλουν να πληρώσουν οι δημότες με το φόβο μήπως δεν μας ξαναψηφίσουν. Από την άλλη δεν είναι και ηθικό απέναντι στους πολίτες που είναι συνεπείς.

ΠτΘ: κ. Κιλέτση, ο Δήμος Σώστη έχει ομορφιές αναξιοποίητες, Παπίκιο, Σπήλαιο Αγκίτη. Σκέφτεστε κάποια στιγμή να τα αξιοποιήσετε;

Σ.Κ.:
Το θέμα μας έχει απασχολήσει πολύ. Πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη μορφή ανάπτυξης, εφόσον από ό,τι φαίνεται ο καπνός, με τον οποίο ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων έχει πρόβλημα όπως και η κτηνοτροφία. Υπάρχει το Παπίκιο, όπου πολλοί λένε ότι υπάρχουν γύρω στα 300 μοναστήρια. Βέβαια μας λείπουν οι μελέτες και μάλιστα τεκμηριωμένες. Θα πω όμως ότι δεν είμαστε έτοιμοι και εμείς. Εμείς ακόμα μαλώνουμε για τα κατσίκια. Εδώ και τρία χρόνια στα δημοτικά μας συμβούλια ασχολούμαστε με τα κατσίκια. Είναι φυσικό το ερώτημα του τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούν όμως τρία, πέντε, οχτώ άτομα να ρυθμίζουν την τύχη του Δήμου. Υπάρχει λύση να πάρουν μεγάλα ζώα, γιατί ξέρετε όπου υπάρχουν κατσίκια δεν υπάρχει δάσος.

Και στην Ευρώπη ξέρετε κατσίκια έχουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η Τουρκία. Πολλοί πιστεύουν ότι έχω κάτι προσωπικό με τους ανθρώπους. Δεν έχω τίποτα με κανένα. Πρέπει κάποτε να σκεφτούμε σοβαρά και να αναδείξουμε αυτόν τον τόπο. Ήρθαν πολλοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στο δήμο μας. Ο ένας ζήτησε χώρο για να δημιουργήσει Ιππόδρομο και η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε. Υπάρχει προοπτική, υπάρχει φως. Χρειάζεται όμως και εμείς οι Δημοτικοί άρχοντες να επαναστατήσουμε, να χτυπηθούμε με το κατεστημένο. Άλλος επενδυτής θέλει να εγκαταστήσει αθλητικό κέντρο. Υπάρχουν προοπτικές τόσο από την πολιτεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί να αφήσουμε τις μικροπολιτικές και να κοιτάξουμε το μέλλον του τόπου και ας το πληρώσουν κάποιοι.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ.Κ.:
Κι εγώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.