Αρης Δημοκιδης, «Για να αγαπησουν τα παιδια τα βιβλια, θα πρεπει να βλεπουν τους γονεις να διαβαζουν βιβλια»

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για το Παιδικό Βιβλίο που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΟΡΦΕΑΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, βρίσκεται στην Κομοτηνή ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άρης Δημοκίδης ο οποίος συναντήθηκε χθες με μαθητές ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Δημοκίδης μίλησε για την ενασχόλησή του με το αντικείμενο, τη θεματολογία που προσεγγίζει αλλά και τη διδακτική αξία του βιβλίου για παιδιά: «Εκτός από το να γράφω μου αρέσει πάρα πολύ και να ταξιδεύω και να μοιράζομαι τις ιστορίες μου με παιδιά και έτσι βρίσκομαι στην Κομοτηνή που είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις γιατί ήμουν για 5 μήνες φαντάρος εδώ πριν από 5 χρόνια και μου είχε μείνει απωθημένο να ξαναέρθω.

Η ενασχόλησή μου με το θέμα ξεκίνησε απ’ όταν ήμουν μικρός, έγραφα παραμύθια και τα χάριζα σε φίλους μου γιατί αισθανόμουνα ότι είχα πολλές ιστορίες να πω, ή πολλές ιστορίες που τις ήξερα και ήθελα να τις αλλάξω κι έτσι από μικρός έγραφα. Κυρίως όμως μου άρεσε να διαβάζω και όταν δεν είχα βιβλία, στις διακοπές για παράδειγμα, έγραφα τα δικά μου για να έχω κάτι να διαβάσω.

Πιο μετά όταν σπούδαζα δημοσιογραφία, ξαναγάπησα το παιδικό βιβλίο και επειδή ασχολιόμουν κάθε μέρα με δυσνόητες έννοιες, με φιλοσοφία και ψυχολογία ήταν κάτι που με ξεκούραζε και μου άρεσε και έτσι αποφάσισα ότι θέλω να ξεχνιέμαι, να ξαναγίνομαι παιδί με το να γράφω παιδικά βιβλία.

Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία που χρησιμοποιώ, με ενδιαφέρουν πολύ τα όνειρα, η φαντασία και η μνήμη και οι παιδικές περιπέτειες, είναι πράγματα τα οποία κι εγώ ο ίδιος και πολλές φορές τα ζω στα όνειρά μου αλλά θα ήθελα να είμαι μαζί με τους ήρωές μου και να πετάω μαζί τους ή να γίνομαι αόρατος ή ακόμα και στην καθημερινότητα να μπορούσα κι εγώ να βλέπω τα πράγματα με τόση αθωότητα και με τόση παιδική φαντασία.

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι εύκολο το παιδικό κοινό, πάντα όταν γνωρίζω παιδιά νομίζω χαίρονται τα βιβλία, όχι μόνο τα δικά μου αλλά γενικότερα, πιστεύω ότι μια καλή ιστορία είναι πάντα μια καλή ιστορία, είτε ειπωθεί στην τηλεόραση ως κινούμενο σχέδιο είτε στον κινηματογράφο είτε μέσω ενός παιχνιδιού. Μια καλή ιστορία όμως πρωτίστως βρίσκεται στις σελίδες ενός βιβλίου, είναι ο βασικός της χώρος και ενώ μπορεί να ειδωθεί και να ακουστεί καλά και σε άλλους χώρους πάντα το βιβλίο θα έχει ένα προβάδισμα.

Ένα μήνυμα προς τους γονείς θα δώσω, ότι για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία, συνήθως θα πρέπει να βλέπουν τους γονείς να διαβάζουν βιβλία χωρίς ωστόσο να είναι πιεστικοί γιατί τα παιδιά από αντίδραση μπορεί να μην δεχτούν αλλά θα πρέπει να δείξουν στα παιδιά ότι τα βιβλία μπορούν χρησιμεύσουν και στην καθημερινότητα του παιδιού, να του οξύνουν τη φαντασία, να το κάνουν να ξεχαστεί, να ζήσει περιπέτειες με το μυαλό του, να γελάσει, να συγκινηθεί, να μάθει πράγματα. Όταν τι παιδί μάθει ότι το βιβλίο δεν είναι κάτι έξω από τη ζωή, περιλαμβάνει τη ζωή και είναι μέσα στη ζωή, τότε θα το αγαπήσει».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.