Αρχιτεκτονικη του ορεινου ογκου

«Η αρχιτεκτονική του ορεινού όγκου της Ροδόπης στο επίκεντρο της πολιτιστικής και τουριστικής προβολής» ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ».

Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάσθηκε το έργο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε το ΤΕΕ-Θράκης στα πλαίσια του «Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/PHARE CBC Ελλάδας – Βουλγαρίας», με θέμα: «Αναγνώριση της μορφολογίας, τυπολογίας και της τεχνολογίας οικιστικών συνόλων και άλλων τεχνικών έργων ως στοιχείων πολιτισμού και τουριστικής προβολής του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

Το παραπάνω Πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τα μέλη των Ομάδων Εργασίας που συγκρότησε το ΤΕΕ-Θράκης για την εκπόνησή του. Συμπεράσματα του έργου και αξιολόγησή τους, Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική Οργάνωση των οικισμών στον ορεινό όγκο της Ανατολικής Ροδόπης, Αστικές Υποδομές και χαρακτηριστικά δόμησης στους οικισμούς του ορεινού όγκου της Ροδόπης, Χωρική απόδοση και ανάλυση μεταβλητών του έργου ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα μέλη των Ομάδων Εργασίας, Κωνσταντίνο Κατσιμίγα, Aρχιτέκτονα Μηχανικό, Βεζυριαννίδου-Ιντζέ, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Ανδρέα Γεωργιάδη, Πολιτικό Μηχανικό και Αθανάσιο Βαβάτσικο, Πολιτικό Μηχανικό.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του από την ολοκλήρωση του Προγράμματος που αποτέλεσε πρόκληση για το ΤΕΕ Θράκης, «να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον και να προκληθούμε να αναλάβουμε αυτό το έργο που αφορά την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, κτιριακής κληρονομιάς του ορεινού όγκου. Πέρα απ’ αυτό, καταληκτικά θα υποδειχθούν και ορισμένα τουριστικά μονοπάτια προκειμένου να γίνει η καταγραφή ορισμένων αξιόλογων κατασκευών, να υπάρχει ενδιαφέρον για επίσκεψη στον ορεινό όγκο, διότι όπως γνωρίζουμε ενδιαφέρον προκαλεί το νότιο τμήμα της Θράκης που βρέχεται από τη θάλασσα».

Ο κ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να τονίσει την αξιόλογη προσπάθεια που έγινε από το ΤΕΕ Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένας φορέας που μπορεί να παράγει πρωτογενή άποψη με τις δικές του δυνάμεις, με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχουν τα μέλη του, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θράκη». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τρία από τα τέσσερα μέρη του έργου, που αφορούν τις προδιαγραφές των προμηθειών που έγιναν σε εξοπλισμό και σε λογισμικό, καθώς και η διαχείριση και καταγραφή του έργου σε ηλεκτρονική μορφή έγινε από Ομάδες Εργασίας, που συστάθηκαν από τους μηχανικούς της περιοχής μας. «Είναι μια άλλη απόδειξη ότι οι μηχανικοί στη Θράκη διαθέτουν τις γνώσεις, ενώ μέσα από την κουλτούρα που έχουν αποκτήσει στις πολυτεχνικές σχολές είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να συνεργάζονται και να αποδίδουν σε ομαδικές εργασίες».

Συμπεράσματα του έργου και αξιολόγησή τους

Στα συμπεράσματα του έργου αλλά και στην αξιολόγησή τους αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, Aρχιτέκτων Μηχανικός. «Το έργο που αφορούσε στην αναγνώριση της μορφολογίας, τυπολογίας και της τεχνολογίας οικιστικών συνόλων και άλλων τεχνικών έργων ως στοιχείων πολιτισμού και τουριστικής προβολής του ορεινού όγκου της Θράκης» έγινε από το ΤΕΕ Θράκης σε συνεργασία με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Βουλγαρίας, όπου αναδείχτηκε η διασυνοριακότητα του πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή, εφόσον παρόμοια στοιχεία υπάρχουν και στην πλευρά της Βουλγαρίας».

Την καταγραφή 188 ορεινών οικισμών της Θράκης -112 στην Ξάνθη, 52 στη Ροδόπη και 24 στον Έβρο- αφορούσε το έργο, σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα. «Έγινε μια απογραφή των οικισμών αυτών από πληθυσμιακά στοιχεία, τρόπο δόμησης, πολεοδομική οργάνωση, προσανατολισμό, οικονομία, ήθη και έθιμα, παραγωγικότητα. Είδαμε το οδικό δίκτυο, τις υποδομές που υπάρχουν στους οικισμούς αυτούς, ιδιωτικές και δημόσιες».

Τα συμπεράσματα του έργου είναι μακριά από την άμεση εκμετάλλευση αυτού του πολιτιστικού πλούτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κατσιμίγα, ενώ χρειάζονται γενναίες κρατικές ή κοινοτικές παρεμβάσεις προκειμένου να σωθεί όλος αυτός ο αρχιτεκτονικός πλούτος που «υπάρχει στην περιοχή ο οποίος δυστυχώς αλλοιώνεται συνεχώς. Το δυσάρεστο είναι ότι εκεί που υπάρχει κόσμος, δρόμος και υπάρχουν υποδομές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλοίωση. Στις περιοχές που είναι δυσπρόσιτες και σχεδόν ακατοίκητες, εκεί ακόμα διατηρούνται αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία». Η ευρύτερη περιοχή -από τις δύο πλευρές των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας- θα είναι προσβάσιμη για όποιον ενδιαφερόμενο εφόσον δημιουργηθούν οι πύλες προς τη Βουλγαρία που αναμένεται να γίνουν το 2010 με την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας – Κίρτζαλι και του οδικού άξονα Εχίνου – Ζλάτογκραντ – Σμόλιαν.

Πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στον ορεινό όγκο της περιοχής μας -που ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη Ελλάδα- είναι οι πέτρινες στέγες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στη σειρά. «Οι πέτρες είναι με ράμμα σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας», όπως σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας. Επίσης, υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα διώροφα κτίρια, όπου στο πρώτο όροφο φιλοξενούνται τα ζώα ενώ στο δεύτερο όροφο μένουν οι άνθρωποι.«Τα σπίτια είναι χαμηλοτάβανα για να ζεσταίνονται εύκολα, είναι προσανατολισμένα προς το νότο ή προς τη δύση που σημαίνει μια βιοκλιματική αντίληψη του πράγματος. Υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά. Υπάρχει πάρα πολλή μαστοριά όπου χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά και γενικά είναι ένας πολύ αξιόλογος πλούτος».



Δημιουργία γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος

Την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη μιας γεωγραφικής βάσης δεδομένων αφορούσε ένα τμήμα του έργου, όπως ενημέρωσε ο Αθανάσιος Βαβάτσικος, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την στήριξή και την αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν τους 186 οικισμούς και συλλέχθηκαν απ’ τους καταγραφείς το προηγούμενο διάστημα. «Δημιουργήθηκε ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να υποβάλλει ερωτήματα και να έχει τη δυνατότητα -ανά πάσα στιγμή- να αποκτήσει εικόνα και επαφή με τα δεδομένα της περιοχής που διερευνήθηκε». Έτσι, σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον ορεινό όγκο στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ Θράκης, στο www.teethrakis.com

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.