Αρχισε το «γαιτανακι» πολιτισμου και διασκεδασης στην Ξανθη

Η ατμόσφαιρα ήταν έτοιμη από μέρες… Τα στέκια των συλλόγων οργανωμένα, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις έργων διάσπαρτες σε χώρους της Παλιάς Ξάνθης αλλά και στο «Π» της συνοικίας των 12 Αποστόλων, πρόσθεταν, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, τη δική τους πινελιά και νότα στις βραδιές της πόλης προετοιμάζοντας την ίδια και τους ανθρώπους της για τις Γιορτές, η επίσημη έναρξη των οποίων έγινε την Κυριακή στην «κεντρική πλατεία» του παραδοσιακού οικισμού, την Πλατεία Μητροπόλεως.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μια πλημμυρίδα ανθρώπων με κατεύθυνση την κεντρική σκηνή, γέμισε από νωρίς τα φωταγωγημένα σοκάκια του οικισμού που οδηγούν ακτινωτά στην παραδοσιακή πλατεία.
Στη, στημένη μπροστά από τον παλιό μητροπολιτικό ναό και το καμπαναριό της πόλης, εξέδρα, ανέβηκε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, έχοντας προηγουμένως καλωσορίσει στην πόλη του τον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε περιοδεία στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Δήμαρχος και Υπουργός, συναντήθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο και συνοδευόμενοι από τους Βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους Αρχών και φορέων κατευθύνθηκαν πεζή μέχρι την Πλατεία Μητροπόλεως για την εκδήλωση της επίσημης έναρξης την οποία, προσκλήθηκε από τον κ.Στυλιανίδη, να κάνει ο Υπουργός.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος της Ξάνθης, έκανε μια έμφαση αναφορά στα προγραμματισμένα έργα για τον οικισμό, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες συλλόγους, τον χορηγό και τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης για το αγκάλιασμα του θεσμού στην καθημερινότητά τους και κάλεσε τους επισκέπτες να αφεθούν στις απολαύσεις της εορταστικής εβδομάδας που προσφέρουν οι Γιορτές. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννίτσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία του πολιτιστικού αυτού θεσμού για το παρόν και το μέλλον της Ξάνθης και εξήρε τη δυναμικότητα των κατοίκων και των φορέων της στην επίτευξη του στόχου τους να αναδείξουν την Παλιά Πόλη σε σημείο αναφοράς για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής κηρύσσοντας έτσι και την έναρξη των Γιορτών. Τον Υπουργό, στην εξέδρα της κεντρικής σκηνής, διαδέχθηκε ο Γιάννη Βαρδής, σε μια συναυλία που ξεσήκωσε μέχρι αργά το κοινό σε ρυθμούς ροκ και λαϊκούς.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης:

«Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Η Παλιά μας πόλη ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο ψηφιδωτό από παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια πόλη ξεχωριστή. Μια πόλη που ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης μπορεί να αφουγκράζεται τον παλμό της, να αισθάνεται τη δυναμική της, να γεύεται από τα δαιδαλώδη, λιθόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάζει τα πανέμορφα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μοναδικά αρχοντικά της. Από το κέντρο λοιπόν της Παλιάς μας Πόλης, από την Πλατεία Μητροπόλεως καλούμε όχι μόνο τους Ξανθιώτες, όχι μόνο τους Θρακιώτες και τους Μακεδόνες αλλά όλους τους Έλληνες ώστε από κοινού να εκπέμψουμε μήνυμα πολιτισμού, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Συγχρόνως, όμως, σας καλούμε φίλες και φίλοι, να αφεθείτε στους ρυθμούς της μουσικής που θα πλημμυρίζει για μια εβδομάδα την Πλατεία Μητροπόλεως αλλά και κάθε γωνιά της Παλιάς μας Πόλης. Απολαύστε, πέραν από τα γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής, Ξανθιώτες και Θρακιώτες δημιουργούς, τοπικά σχήματα στα οποία για πρώτη φορά δίνουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους από την κεντρική σκηνή και γιατί όχι να αναδειχθούν μέσα από τις γιορτές αυτές. Παρακολουθείστε θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλίου, κοσμήματος και διακοσμητικής, λογοτεχνικές βραδιές, χορευτικά συγκροτήματα και τόσα άλλα. Γνωρίστε τη φιλοξενία των Ξανθιωτών και παραβρεθείτε σε μια εβδομάδα αισθητικών και γευστικότατων απολαύσεων στα στέκια των Πολιτιστικών μας Συλλόγων.

Φίλες και φίλοι έχουμε παραλάβει αυτόν τον θεσμό και όλοι μαζί συνεχίζουμε. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, έχουμε αποκτήσει γνώση των όποιων αδυναμιών και έχουμε τη θέληση, χρόνο με το χρόνο αυτές τις Γιορτές να τις κάνουμε ακόμη καλύτερες, ακόμη πιο γνωστές, ακόμη πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές! Και την Παλιά μας Πόλη, με τα νέα έργα που προγραμματίζουμε όπως την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου, την αποκατάσταση κτηρίων και την ανάπλαση οδών και κοινοχρήστων χώρων, ιδιαίτερα στο βόρειο και στο δυτικό της τμήμα, θα την κάνουμε ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο ελκυστική. Μέσα, δε, από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων» ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε και ήδη τμηματικά δημοπρατείται, προγραμματίζουμε, πέραν των άλλων, και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα και θα δώσουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους τού οικισμού αυτού και όχι μόνο, να αναπτύξουν και επαγγελματικές δραστηριότητες, συμβατές με την περιοχή, επιδοτούμενοι πάρα πολύ σημαντικά».

Ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τάσου Γιαννίτση:

«Οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης οργανώνονται σε έναν από τους πιο παλιούς, τους πιο μεγάλους και τους πιο όμορφους αστικούς παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι διοργανωτές των Γιορτών αυτών, δεκατρία περίπου χρόνια πριν, οδηγήθηκαν από μια εσωτερική παρόρμηση αλλά και από την ανάγκη να βγει η Παλιά Πόλη από την απομόνωση αλλά και να αναζητηθεί διέξοδος που να υποβοηθήσει μια πολιτιστική, δημογραφική και οικιστική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι το βλέπουμε όλοι πως αυτό το πέτυχαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τους οργανωτές καταρχήν αυτών των εκδηλώσεων και όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Βεβαίως το Δήμαρχο της πόλης και όσους επίσης συμμετέχουν με πολλές αξιόλογες δραστηριότητες απ’ ό,τι είδα ήδη, κατά τη σύντομη παρουσία που είχα στα δρομάκια της πόλης. Όπως και όλους εσάς που είστε εδώ, δίνοντας ζωντάνια και συνέχεια σε ένα θεσμό που εδώ και τόσα χρόνια καλύπτει πολλές πτυχές της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Ξάνθης. Είμαι βέβαιος ότι δημιουργείται ένας πόλος όλο και μεγαλύτερης έλξης για την ευρύτερη περιοχή. Από το 1850 περίπου, σηματοδοτείται μια πορεία εξέλιξης αυτής της πόλης, βεβαίως με πολλές διακυμάνσεις, που δημιουργεί τις βάσεις για μια συνεχή παρουσία που προσαρμόζεται κατά καιρούς και που σήμερα υπόσχεται πολλά για τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά ανταποκρίνονται σε ένα κεντρικό στόχο που όλοι έχουμε, για μια δημιουργική Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, με την αίσθηση της προόδου, με πολλαπλή παρουσία και υπόσταση από την οικονομία και την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό, τις ηθικές αξίες και την ιδιαίτερη ταυτότητά μας στην Ευρώπη. Η Ξάνθη αλλάζει. Η Ξάνθη ενισχύεται στην προσπάθειά της στην πορεία αυτή, γιατί όλοι βλέπουμε αποτελέσματα, γιατί όλοι κατανοούμε ότι υπάρχουν ανάγκες αλλά και γιατί οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής είναι δραστήριοι. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, γιατί η Γιορτή αυτή ανήκει σε όλους εσάς. Μ’ αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω πάλι όλους σας και κηρύσσω την έναρξη των Γιορτών της Παλιάς Πόλης».

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.