Απουσια η επιλογη του κρατους;

Πολλά τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί από τα προχθεσινά γεγονότα στη Νομική Σχολή. Γεγονότα που αμαύρωσαν το όνομα της πόλης και έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να δράσουν και να δημιουργήσουν ένταση στο όνομα δήθεν της ηρεμίας της πόλης. Ο χρόνος θα δείξει και θα αποδείξει τι πραγματικά συνέβη.

Μία ημέρα μετά τα γεγονότα και ο ΠτΘ επιχειρεί να τα προσεγγίσει με νηφαλιότητα. Ένας απολογισμός κάποιων ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί και τα έζησαν. Κοινό συμπέρασμα όλων η απουσία του κράτους και η τρομοκρατία που επεβλήθη στους πολίτες για καταστροφή των περιουσιών τους.

Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης, Παύλος Δαμιανίδης, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Τάκης Χαρίτος, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ Ροδόπης, Δάμων Δαμιανός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κομοτηνή- Νέα Εποχή», Γιώργος Μανανάς, δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Πολίτης, Γραμματέας ΠΑΣΠ Κομοτηνής, Χρήστος Έλληνας, Αναπληρωτής Γραμματέας ΠΑΣΠ Κομοτηνής και τέλος, Πέτρος Λιανουρίδης καταθέτουν την άποψή τους…

Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης:

«Επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει χάος»

«Πιστεύω ότι τα άσχημα γεγονότα που συνέβησαν προχθές στην πόλη μας είναι απόρροια της ανυπαρξίας κράτους εδώ και πέντε μέρες περίπου σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν αφορούν στην ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά στην επιλογή της να δημιουργήσει χάος μήπως και σωθεί από τα τραγικά της αδιέξοδα. Επειδή όμως τέτοιες επιλογές είναι καταστροφικές για όλη την χώρα μέσα από συντονισμένες ενέργειες, – έχουμε υποβάλλει σχετική ερώτηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εσωτερικών για αυτό, – δημιουργείται μία κατάσταση, όπου κοινωνικές ομάδες αντιμάχονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Στην Κομοτηνή αυτή η ενέργεια και αυτός ο συντονισμός και σχεδιασμός υλοποιήθηκε από μια πράξη αντιπαλότητας χωρίς ουσιαστικό και πραγματικό λόγο ανάμεσα στους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και στους υποτιθέμενους αγανακτισμένους πολίτες. Δεν δικαιολογούνταν να γίνει, με δεδομένο ότι υπήρξε μία πορεία των φοιτητών καθόλα ειρηνική που δεν έδινε καμία αφορμή, γιατί ακριβώς ήταν μια πορεία που περιφρουρούνταν από τις φοιτητικές παρατάξεις. Κάποιοι όμως προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο και εδώ στην Κομοτηνή και ευτυχώς για την πόλη πρώτα και μετά για τους φοιτητές, με τη μεσολάβηση συγκεκριμένων θεσμικών παραγόντων της περιοχής, του Νομάρχη Ροδόπης, του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ, του βουλευτή, νομαρχιακών συμβούλων και μετά τη διακοπή της συνεδρίασης σύσσωμου σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφεύχθηκε να συμβεί οτιδήποτε με την αποχώρηση των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο μετά από πολλές ώρες ομηρίας τους.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα στην Κομοτηνή. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε όμηροι και πολιορκημένοι μέσα στην ίδια μας την πόλη. Το λέω εγώ που όλες αυτές τις ημέρες βρισκόμουν στην Αθήνα, η οποία είναι μια πολιορκημένη πόλη και η εικόνα που έρχεται μέσα από τα ΜΜΕ μπορεί να δείχνει τις καταστροφές, δεν μπορεί όμως να δείξει την ψυχολογία των κατοίκων της πρωτεύουσας, που κλεισμένοι στα σπίτια τους, και λες και δεν υπάρχει κράτος, δεν μπορούν να βγουν έξω από αυτά ή δεν μπορούν να αναπνεύσουν στην ίδια τους την πόλη από τα δακρυγόνα και τους καπνούς. Όλα αυτά όταν παίζονται διάφορα παιχνίδια πρακτόρων, προβοκατόρων και άλλων σεναρίων που δεν αρμόζουν στο 2008, αλλά θα άρμοζαν σε δεκαετίες προηγούμενες κατά τις οποίες είχε καταλυθεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η αγανάκτηση όλων μας είναι εμφανέστατη. Δεν υπάρχει Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με πρώτη πράξη του έργου την τραγική δολοφονία ενός 15χρονου από ένα ειδικό φρουρό και με όλες τις πράξεις που ακολούθησαν και ακολουθούν δυστυχώς μια καμένη Ελλάδα. Την Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας και του 2008»

Παύλος Δαμιανίδης, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης:

«Η απόπειρα κοινωνικού διχασμού γεγονός αποτρόπαιο»

«Προχθές ζήσαμε τα αποτελέσματα του κλίματος ανασφάλειας και κοινωνικού διχασμού που είχε καλλιεργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα με απόλυτη ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, η οποία για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί μία κρίση έμεινε απαθής παρατηρητής των γεγονότων, με αποτέλεσμα η κρίση να γιγαντωθεί και να περάσει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Δύο τραγικές διαπιστώσεις:

Καμία από τις δύο κοινωνικές ομάδες που προχθές έφθασαν στα όρια της σύρραξης δεν είχε κακές προθέσεις. Και οι δύο πλευρές αισθάνονταν ότι αμύνονταν και είχαν δίκιο από την πλευρά τους. Κανείς δεν ήθελε να βλάψει τον άλλον, ούτε οι Κομοτηναίοι να στραφούν εναντίον των φοιτητών, απλά ήθελαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τα μαγαζιά τους, ούτε και οι φοιτητές που συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία είχαν στόχο να λεηλατήσουν, να σπάσουν ή να δημιουργήσουν επεισόδια. Όμως το κλίμα καχυποψίας το οποίο δυστυχώς έχει περάσει σε όλη την Ελληνική κοινωνία, το κλίμα κοινωνικού διχασμού, εκδηλώθηκε χθες και από τις δύο πλευρές και φθάσαμε προ των πυλών μιας σύρραξης μεταξύ Κομοτηναίων και φοιτητών που σπουδάζουν στη Θράκη. Το γεγονός είναι τραγικό.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στην απουσία του κράτους για άλλη μια φορά. Σε μια τέτοια γενικευμένη κρίση κλήθηκαν για άλλη μια φορά οι τοπικοί φορείς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμπόρων να διαχειρισθούν την κρίση. Το κράτος απουσίαζε. Νομίζω ότι η κατάσταση έφθασε σε ένα σημείο που η κοινωνία δεν αντέχει. Όπως είπε ο Πρόεδρός μας ο κ. Παπανδρέου τη δημοκρατική λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός. Και ο πλέον δύσπιστος πολίτης της χώρας έχει πεισθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειρισθεί το οτιδήποτε και ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Θα θυμίσω την δήλωση του κ. Στυλιανίδη «Καραμανλής ή χάος» και την προφητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ «Καραμανλής ίσον χάος». Νομίζω σήμερα ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιος από τους δύο είχε δίκιο».

Τάκης Χαρίτος, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ Ροδόπης:

«Τα γεγονότα μας θυμίζουν δράσεις κράτους και παρακράτους»

«Τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από την παλιά Νομική με τις επιθέσεις, τους προπηλακισμούς και τον αποκλεισμό εκατοντάδων φοιτητών από μια ομάδα δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, έναν εσμό από ανεύθυνα, τυχοδιωκτικά και φασιστοειδή στοιχεία δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές αλήστου μνήμης. Δράσεις κράτους και παρακράτους. Αποτελούν μια ανοικτή πρόκληση για τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που συντηρεί τοπικοί παράγοντες, τοπικά στελέχη της, με τη διασπορά νωρίς στην πόλη απίστευτων ψευδών, με την καλλιέργεια ψεύτικων φημολογιών καλλιέργησαν δυστυχώς ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου, διέγειραν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της πόλης και για αυτό το όργιο βίας και τρομοκρατίας είναι ηθικά και πολιτικά αυτουργοί και έκθετοι απέναντι στη δημοκρατική κοινή γνώμη.

Οι χιλιάδες των φοιτητών και μαθητές που διαδήλωσαν ειρηνικά στην πόλη αψηφώντας αυτό το κλίμα τρομοκρατίας με τις δυνάμεις καταστολής και τις προκλήσεις των παρακρατικών διέψευσαν όλους αυτούς που καλλιέργησαν τα ψεύδη και όλο το κλίμα αλλά και διέδωσαν μαθήματα δημοκρατίας και ωριμότητας.

Με τους αγώνες τους για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού, αυτοί οι αγώνες είναι η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν ενωμένοι και για τα ζητήματα αυτά αλλά και ειδικά για αυτήν την εκτροπή που εκδηλώθηκε χθες στην πόλη μας».

Δάμων Δαμιανός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κομοτηνή- Νέα Εποχή»:

«Τα επεισόδια νέο κεφάλαιο ντροπής για την πόλη μας»

«Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι με δική μου και του κ. Βαβατσικλή πρωτοβουλία σύραμε τη δημοτική αρχή και τον κ. δήμαρχο στον χώρο των επεισοδίων. Αυτό να ξεκαθαρισθεί και να το γνωρίζει καλά η κοινωνία της πόλης μας, γιατί είχαν πρόθεση, ενώ όλα αυτά γινόταν στην Κομοτηνή, να συζητήσουν τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2009.

Όσον αφορά στα επεισόδια συνιστούν ένα νέο κεφάλαιο ντροπής για την πόλη μας, τολμώ να πω ανάλογο με εκείνο των επεισοδίων του 1990. Οι ίδιοι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν τότε, πρωταγωνιστούν και σήμερα. Το ερώτημά μου είναι ξεκάθαρο: Ποιους υπηρετεί η ένταση; Ποιους υπηρετεί ο φόβος; Ποιοι είναι εκείνοι που διέσπειραν καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών τον φόβο μεταξύ των συμπολιτών μας και ειδικά μεταξύ των μικρομεσαίων επαγγελματιών ότι κάποιοι θα έρθουν να καταστρέψουν την Κομοτηνή; Ποιοι ήταν εκείνοι που διέσπειραν τα SMS μέσω κινητών τηλεφώνων καθιστώντας το σύνολο της πόλης

όμηρο του τρόμου και της τρομολαγνείας; Γιατί δεν υπήρξε μια υπεύθυνη στάση από τους φορείς της πόλης καθώς επίσης και από την αστυνομική διεύθυνση που θα έλεγε ότι είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την ομαλότητα και δεν χρειαζόμαστε κανέναν να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ώστε να δημιουργήσει αυτοδικία; Ποιοι είναι εκείνοι που κατέστησαν εν μία νυκτί τους φοιτητές, οι οποίοι κατά τα άλλα αυξάνουν την οικονομική ευημερία της περιοχής μας και προβάλλουν την περιοχή σε ολόκληρη την Ελλάδα, ως εχθρούς και ζητούσαν επιτακτικά να φύγουν; Γιατί η αστυνομία παρέμεινε απαθής γύρω από την Περιφέρεια, – πέρασα δίπλα από τα ΜΑΤ-, χλευάζοντας τους πολίτες που περνούσαν δίπλα τους; Ποιος ήταν εκείνος από την αστυνομία, -και ειδικότερα αν είναι ο αστυνομικός διευθυντής να το γνωρίζουμε, γιατί σε τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα ευθείας παραίτησής του,- που έδωσε εντολή να παραμένουν απαθείς οι αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στον όχλο των δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι με ακατονόμαστες εκφράσεις έβριζαν, χυδαιολογούσαν και ρήμαζαν την περιουσία του Δημοκριτείου; Νομίζω ότι αυτά τα ερωτήματα είναι λίγα από όσα μπορούσε κανείς να σημειώσει και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να περιγράψει, παρά το γεγονός ότι ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι τεράστιος, το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η εικόνα της Κομοτηνής σε ολόκληρο την Ελλάδα, της δυσφήμισης την οποία θα κουβαλά η πόλη μας ως βαρίδι στην πορεία της μέσα στο χρόνο και σαφώς τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών αρχόντων οι οποίοι βεβαίως έσπευσαν στο τέλος ως ουρές της κατάστασης να αποκλιμακώσουν την ένταση και να δημιουργήσουν ασπίδα ασφαλείας στους φοιτητές. Η ασπίδα προστασίας όμως δημιουργείται όταν γαλουχείς τους πολίτες στα νάματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανοχής, της συμμετοχής σε αγώνες, οι οποίοι δικαιώνουν το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και απάδουν από σκηνές βίας και έντασης που δημιούργησαν με δική τους ευθύνη σε ολόκληρη την Ελλάδα οι δυνάμεις καταστολής και η κυβέρνηση με τους πραιτωριανούς της. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Εμείς πάντως οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της πόλης δεν είμαστε σε θέση να καθίσουμε με δεμένα τα χέρια».

Γιώργος Μανανάς, δημοτικός σύμβουλος:

«Απαράδεκτη η παραφιλολογία των προηγούμενων ημερών»

«Είναι λυπηρά τα προχθεσινά γεγονότα. Δεν βρισκόμαστε σε αστυνομοκρατούμενο κράτος αλλά εκείνο που διαφαίνεται από αυτή την ιστορία και είναι θετικό είναι ότι όταν θέλουν να λειτουργήσουν οι θεσμικοί φορείς νομίζω μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Θεωρώ απαράδεκτη όλη την παραφιλολογία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες με τα μηνύματα και τα SMS δημιουργώντας όλο αυτό το κλίμα με τη σύμπραξη κάποιων παραγόντων και ακροδεξιών στοιχείων. Η πορεία ήταν ειρηνική και μετά την πρότασή μας για αναβολή του δημοτικού συμβουλίου η παρουσία των θεσμικών φορέων συνετέλεσε σε αυτό που έπρεπε να γίνει και το οποίο έπρεπε να φροντίσει να κάνει η συντεταγμένη πολιτεία και αστυνομία πολύ νωρίτερα».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.