Αποθεωση στην «αυλαια» του 5ου Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης

Κατάμεστο το αμφιθέατρο στην συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης - Οι νικητές του διαγωνιστικού κομματιού

Η πιο επιτυχημένη από άποψη τόσο περιεχομένου όσο και προσέλκυσης κόσμου εκδήλωση του 5ου Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που έριξε «αυλαία» το βράδυ του Σαββάτου, ήταν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή το βράδυ της Παρασκευής, 13 Απριλίου.
 
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, που αποθέωσε τόσο τα μέλη της ορχήστρας και τον διευθυντή αυτής κ. Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, όσο και τον «δικό μας» συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Σβυντρίδη, τρία έργα του οποίου, αφιερωμένα στην Θράκη, παίχτηκαν για πρώτη φορά από την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση.
 

Το γεγονός αυτό υπογράμμισε  κατά τον σύντομο χαιρετισμό της από σκηνής και η πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης αλλά και το Δ.Σ. της, που, όπως τόνισε, αποδέχτηκαν αμέσως την πρόσκληση του Δήμου Κομοτηνής για την παρουσία τους στο 5ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που όπως υπογράμμισε η ίδια «τελικά καταξιώσαμε ως Δήμος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε πλέον και κόσμο εκτός των ελληνικών συνόρων».
 

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι στο πρόγραμμά τους συμπεριλαμβάνουν και έργα ενός δικού μας συνθέτη του Δημήτρη Σβυντρίδη, τα οποία θα ακουστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα» συνέχισε η ίδια ευχόμενη «να βρεθούμε ξανά και να έχουμε αυτή την αρμονική και ιδιαίτερη συνεργασία».
 
Τον λόγο έλαβε ο μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας που έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση της συναυλίας με το Κοντσέρτο για πίκολο σε ντο μείζονα, RV 443 [Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)]. Οι τρεις θρακιώτικοι χοροί και συγκεκριμένα οι  «Μοιρολόι», «Στο χωρίον Μεταξάδες» και «Στέργιος πεισμάνιψι» σε σύνθεση του Δημήτρη Σβυντρίδη που ακολούθησαν αποθεώθηκαν από το κοινό, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε  με Αντόνιο Βιβάλντι-Κοντσέρτο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 8, RV315 («Καλοκαίρι»), από τις «Τέσσερις εποχές» και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) – Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 («Ηρωική»).
 

Με την συναυλία αυτή ολοκληρώθηκε «πανηγυρικά» το συναυλιακό μέρος του 5ου Φεστιβάλ Κιθάρας που έφερε στην Κομοτηνή, πέραν της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και των εκλεκτών σολίστ της Ματούλα Χατζή και Γκρέτα Παπά, τους κορυφαίους κιθαριστές από όλη την Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ιταλία.   

Τα βραβεία του διαγωνιστικού μέρους 

Το τέλος του συναυλιακού κομματιού ακολούθησε η τέταρτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ με το διαγωνιστικό κομμάτι του, όπου σολίστ όλων των ηλικιακών κατηγοριών  αλλά και μουσικά σύνολα απέδειξαν τις ικανότητές τους στην κιθάρα.
 

Στον διαγωνισμό των κιθαριστικών συνόλων το πρώτο βραβείο κέρδισε το Σύνολο της Ακαδημίας της Βουλγαρίας (Academica Bulgarian Ensemble), ενώ το Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Καβάλας &  Ωδείου Νεάπολις και το Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, κατέκτησαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα.
 
Το 2ο βραβείο στους διαγωνισμούς σολίστ του  Φεστιβάλ κατέκτησαν ο Dimitar Angelov και Kalin Georgiev, ενώ το 3ο βραβείο αντίστοιχα οι Γιώργος Λύρατζης και Ioanna Tiholova.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.