Αποκριες Σαπων: παρελθον και παρον

Παρελθόν αποτελεί σήμερα για το Δήμο Σαπών το Καρναβάλι που τελούσε από το 1995 έως και το 2002 υπό την αιγίδα του Δήμου, στα πλαίσια του θεσμού πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου -μετά από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή- έχει σταματήσει η λειτουργία του.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει θέσει άλλες προτεραιότητες ως προς τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στο Δήμο με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής, τα οποία όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, αφορούν στην οδοποιία, την υδροδότηση, την αποχέτευση, την διασφάλιση εισοδήματος στους αγρότες, τη μείωση της ανεργίας που πλήττει την περιοχή και όχι στη διοργάνωση του Καρναβαλιού που ως θεσμός απαιτεί όχι μόνο πολλά χρήματα αλλά και επίκαιρη προσέγγιση.

«Ο θεσμός του Καρναβαλιού δεν σταμάτησε. Έγινα σαφής από την προεκλογική μου ομιλία και μετά ότι είναι πράγματα που κοστίζουν πολλά λεφτά και πρέπει να είναι όλα επίκαιρα. Το πρόβλημα δεν είναι άκρως οικονομικό, αλλά είναι στο να μπορεί ο Δήμος να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει, γιατί οφείλει και πρέπει να δίνει χρήματα σε έργα που αναβαθμίζουν το δήμο μας», ανέφερε ενώ συνεχίζοντας τόνισε: «Υπάρχουν πολλές ανοιχτές πληγές, όπως οι δρόμοι που είναι ακόμα χωμάτινοι. Υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση, γι’ αυτό αυτή τη στιγμή ανοίγουν δυο γεωτρήσεις στα Πετρωτά. Υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο, όπως και προβλήματα με τους αγρότες στον τομέα της άρδευσης, πρόβλημα με τα αποχετευτικά, καθώς επίσης και με την υδροδότηση του Μόνιμου Οικισμού Ποντίων, για τον οποίο έχουν διασφαλιστεί 200.000 ευρώ. Πρέπει να σταθούμε σ’ αυτά τα προβλήματα, στα έργα τα οποία αναβαθμίζουν τον άνθρωπο, την εικόνα της πόλης, να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καθώς επίσης και να δοθεί το εισόδημα του αγρότη, του κτηνοτρόφου και να δώσουμε μια προοπτική στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών με στόχο να μειωθεί η ανεργία».

Αναφερόμενος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν φέτος στις 23 Φεβρουάριου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Μαρτίου με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, είπε: «Η Αποκριά είναι η εποχή που μικροί και μεγάλοι την περιμένουν με λαχτάρα για να ξεφαντώσουν, να ευθυμήσουν, να μασκαρευτούν, ξεχνώντας για λίγο τα καθημερινά προβλήματα, ταυτιζόμενοι με τις μυθικές ή σατυρικές φιγούρες αυτής της περιόδου.

Τιμώντας την λαϊκή παράδοση, φέτος, ο Δήμος Σαπών διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά, βασιζόμενος συνειδητά στις τρέχουσες δυνατότητες και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.

Για πρώτη φορά φέτος συνεορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη μαζί με τον Σύλλογο Ποντίων Παλιννοστούντων Σαπών «Η Μάνα Ελλάδα» με χρηματοδότηση του Δήμου Σαπών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε χθες μια αξιόλογη εκδήλωση παρουσίασης του έργου των πέντε συγγραφέων γυναικών της Ροδόπης και αποκριάτικο γλέντι με συμμετοχή 8 δήμων της Θράκης», ενώ ανέφερε κι άλλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τον εορτασμό της Αποκριάς.

Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σαπών: «Παρελθόν το Καρναβάλι Σαπών»

Παρελθόν αποτελεί για το Δήμο Σαπών το Καρναβάλι που τελούσε από το 1995 έως και το 2002 υπό την αιγίδα του Δήμου Σαπών, στα πλαίσια του θεσμού πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο. «Το Καρναβάλι Σαπών ήταν ένας από τους τρεις θεσμοθετημένους κύκλους πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σαπών που καθιερώθηκε το 1995 μαζί με τα «Εαρινά» και τον «Πολιτιστικό Αύγουστο». Είχε διάρκεια 12 ημέρες περίπου από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα. Περιελάμβανε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού επιμορφωτικού χαρακτήρα έχοντας ως στόχο τη διάδοση των εθίμων, την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Προήγαγε και προωθούσε συνεργασίες με άλλους δήμους, άλλες περιοχές απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς και με φορείς και συλλόγους, μαθητικές κοινότητες, φορείς νεολαίας κλπ.

Από τα έτη 1995 έως και το 2002 τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σαπών, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης και της διεξαγωγής του Καρναβαλιού είχε η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Σαπών (Δ.Ε.Α.Σ.). Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Σαπών είχαν καθιερωθεί ως κεντρικές εκδηλώσεις για την περίοδο της αποκριάς σ’ όλο το νομό Ροδόπης και ήταν από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις της Θράκης και της Β. Ελλάδος. Αυτές οι εκδηλώσεις προσέλκυαν χιλιάδες επισκεπτών απ’ όλη τη Θράκη αλλά και από τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Βουλγαρία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τους συνεργαζόμενους εκεί δήμους με το Δήμο Σαπών. Το Καρναβάλι αναδείκνυε την περιοχή, πρόβαλλε τον δήμο, τον καθιέρωσε πανελλαδικά ως έναν από τους πιο δημιουργικούς, δραστήριους και παραγωγικούς δήμους της χώρας».

Σημεία αιχμής του Καρναβαλιού ήταν η καρναβαλική παρέλαση και οι γαϊδουροδρομίες, οι οποίες ήταν ξακουστές σε όλη την Ελλάδα. Η κατασκευή των αρμάτων, των διακοσμητικών και όλων των άλλων κατασκευών που χρειαζόταν για το Καρναβάλι γινόταν εξ ολοκλήρου από το Εργαστήρι Κατασκευών της ΔΕΑΣ, με την ευθύνη και την επίβλεψη του καλλιτέχνη Τάσου Σταυρίδη. Την ευθύνη για τον προγραμματισμό, την κατάρτιση και την εφαρμογή του προγράμματος είχε η Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της περιοχής. Όπως ανέφερε ο κ. Χαριτόπουλος, το κόστος της διοργάνωσης ήταν πολύ χαμηλό ενώ τον κέρδος για την περιοχή μεγάλο. «Το κόστος ήταν πολύ χαμηλό για το Δήμο, αφού οι κατασκευές, τα άρματα και όλα τα υλικά προέρχονταν από χορηγίες ή παραχωρήσεις, ενώ οι εκδηλώσεις γινόταν μέσα από ανταλλαγές. Εμείς διαθέταμε τα δικά μας σχήματα, άλλοι δήμοι ή περιοχές διέθεταν τα δικά τους. Το κέρδος όμως για την περιοχή ήταν πολύ μεγάλο. Συνέβαλε ως ένας θεσμοθετημένος κύκλος εκδηλώσεων στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά βέβαια ο στόχος μας ήταν και συνέβαλε και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του ό,τι κέρδιζε ο επαγγελματικός κόσμος των Σαπών αλλά και της ευρύτερης περιοχής απ’ αυτό. Η τότε δημοτική αρχή έδινε έμφαση για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μαζί φυσικά με άλλες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις τον υπόλοιπο χρόνο. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν και κατασκευάστηκαν μια σειρά υποδομές, όπως τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα στα Κασσιτερά, το συνεδριακό κέντρο ώστε να μπορούν οι Σάπες να φιλοξενούν πολύ κόσμο για να επωφελούνται οικονομικά και φυσικά αυτές οι υποδομές άρχισαν να αποδίδουν από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας τους όπου την περίοδο όλες οι υποδομές ήταν υπερπλήρεις και γεμάτες. Δηλαδή υπήρχε ένας συγκεκριμένος στόχος η ανάπτυξη του τόπου μέσω της τουριστικής ανάπτυξης και μέσω από τον υποτομέα πολιτιστικός τουρισμός που το εξυπηρετούσε το Καρναβάλι».

Για απαξίωση του θεσμού από τη σημερινή Δημοτική Αρχή έκανε λόγο ο κ. Χαριτόπουλος, τονίζοντας ότι η συνέχιση του θεσμού του Καρναβαλιού θα συνέβαλε στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση των υποδομών που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. «Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την συμβολή στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτό το σχέδιο με τη δημιουργία κι άλλων υποδομών αλλά και τη διεύρυνση και ακόμα περισσότερο καλυτέρευση των εκδηλώσεων ώστε να προσελκύουν κόσμο, κατ’ επέκταση, ανθρώπους που θα άφηναν κάποια οφέλη στην περιοχή. Δυστυχώς σήμερα τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει. Αφού απαξιώθηκε στην αρχή από τη σημερινή Δημοτική Αρχή φραστικά ο θεσμός, δυστυχώς απαξιώθηκε και πρακτικά και ουσιαστικά. Σήμερα δεν υπάρχουν στόχοι, ούτε επιδιώξεις, δεν υπάρχει πυξίδα και δεν μπορούν μέσω αυτών των προγραμμάτων που βλέπουμε ότι εκδίδει η σημερινή Δημοτική Αρχή να επιτευχθούν όλα αυτά που εμείς τότε είχαμε θέσει για τον τόπο. Δυστυχώς, ο θεσμός όχι μόνο έχει υποβαθμιστεί, αλλά τείνει να εξαλειφθεί εντελώς. Είναι ένα πολύ κακό και άσχημο μήνυμα για τον τόπο και για τις Σάπες που προσδοκούν στην ανάπτυξη, την οποία θα την δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι».

Τάσος Σταυρίδης, καλλιτέχνης: «Δεν θυμίζει Καρναβάλι η πόλη των Σαπών»

Ο Τάσος Σταυρίδης, καλλιτέχνης από τις Σάπες, διετέλεσε επί χρόνια υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κατασκευών που είχε έδρα στις Σάπες και φιλοξενούσε τα άρματα και όλες τις κατασκευές που φτιάχνονταν για το Καρναβάλι και ειδικά για την παρέλαση. Τη δυσαρέσκειά του για την εξάλειψη του θεσμού του Καρναβαλιού, για την επιβίωση του οποίου είχαν καταβληθεί πολλές προσπάθειες, εξέφρασε ο Τ. Σταυρίδης. «Εδώ και τέσσερα χρόνια έπαψε να λειτουργεί το Καρναβάλι στις Σάπες, παρόλο που είχαμε καταβάλλει πολύ κόπο για να το ιδρύσουμε και να το θεσμοθετήσουμε, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και τις προσωπικές μας ανάγκες γιατί κι εμείς προσωπικά θέλαμε πολύ να επιβιώσει το Καρναβάλι στον τόπο μας. Μετά από τόση προσπάθεια που καταβάλλαμε και είχαμε μια πολύ μεγάλη υποδομή, οι κατασκευές των αρμάτων γινόταν στο Εργαστήρι Κατασκευών της ΔΕΑΣ όπου ήμουν υπεύθυνος, ξαφνικά ο θεσμός αυτός εξαφανίστηκε. Το κόστος των αρμάτων ήταν μηδαμινό. Σε μηδέν χρόνο και κόστος παρουσιάζαμε κάποιο άλλο καινούριο άρμα, το οποίο είχε μεγάλη έμφαση στην παρέλαση του Καρναβαλιού.

Σήμερα έχει υποβαθμιστεί το Καρναβάλι σε τέτοιο βαθμό που έφτασαν οι ημέρες της Αποκριάς, γυρίζεις στους δρόμους και δεν βλέπεις ούτε Καρναβάλι, ούτε διακόσμηση. Τα πάντα έχουν χαθεί από μια μέρα στην άλλη».

Έκθεση βιβλίου για τη γυναίκα και παρουσίαση συγγραφέων γυναικών της Ροδόπης

Παρουσία 8 Δήμων της Θράκης και συγκεκριμένα των ΚΕ.Φ.Ο. της Κομοτηνής, του Θρυλορίου, του Ροδίτη, της Αιγείρου, της Νέας Καλλίστης, των Κ.Α.Π.Η. του Ν. Σιδηροχωρίου, της Μαρώνειας, της Ομάδας Γυναικών από το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης, της Ομάδας Γυναικών Καρωτής Διδυμοτείχου και της Ομάδας Γυναικών Δήμου Τραϊανούπολης πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών η Έκθεση βιβλίου για τη γυναίκα και παρουσίαση συγγραφέων γυναικών της Ροδόπης που διοργάνωσε το ΚΕΦΟ Σαπών, στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το έργο των πέντε συγγραφέων γυναικών της Ροδόπης και συγκεκριμένα, της Μαρίας Ζάμπογλου, της Λίας Καραμπίνα, της Σουλτάνας Πολυτσάκη, της Αφρούλας Τσέτλακα και της Κορίνας Χάρη, ενώ έγινε και η ανάγνωση των βιογραφικών τους σημειωμάτων. Στη συνέχεια, έγινε αποκριάτικο γλέντι για όλους τους συμμετέχοντες από 8 Δήμους της Θράκης, στο κέντρο «Έπαυλη». «Είναι μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΚΕΦΟ Σαπών, στα πλαίσια του εορτασμού της Αποκριάς και για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (λίγο νωρίτερα για να αποφύγουμε την πρώτη εβδομάδα της νηστείας) και μια mini-έκθεση με βιβλία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σαπών, της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του ΚΕΦΟ και κάποια προσωπικά μας βιβλία, καθώς και μια παρουσίαση 5 συγγραφέων γυναικών της Ροδόπης, Μαρίας Ζάμπογλου (έστειλε τον χαιρετισμό της ενώ απουσίαζε), Λίας Καραμπίνα, Σουλτάνας Πολυτσάκη, Αφρούλας Τσέτλακα και Κορίνας Χάρη, οι οποίες παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το έργο τους και ανέγνωσαν τα βιογραφικά τους σημειώματα.

Στη συνέχεια, υπήρξε αποκριάτικο γλέντι για όλους τους συμμετέχοντες από 8 Δήμους της Θράκης», δήλωσε η Φανή Χανού, μια από τις δύο υπεύθυνες του ΚΕΦΟ Σαπών (η δεύτερη υπεύθυνη του ΚΕΦΟ Σαπών είναι η Στέλλα Σερμπέζη).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.