Απο τους παιδικους σταθμους ξεκινα η «μαχη» κατα των ναρκωτικων

Προγράμματα απευθυνόμενα σε μαθητές, αλλά και γονείς, από το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας»

Χρήσιμες συζητήσεις γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες με νεαρά άτομα, αλλά και με αρκετούς γονείς, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν χθες το πρωί στελέχη και εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας», που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επρόκειτο για μια ενημερωτική δράση, που έγινε ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. 

Σερικέ Σερήφ «Η ομάδα στόχου μας είναι οι νέοι και τα παιδιά, ενώ τα προγράμματά μας ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες»

Φυσικά, το Κέντρο Πρόληψης δρα κατά της χρήσης ναρκωτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέσω των σχετικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές, αλλά και σε γονείς. «Δρούμε εκεί όπου το φαινόμενος της χρήσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει», εξήγησε η ψυχολόγος και αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, κ. Σερικέ Σερήφ. «Δεν είμαστε θεραπευτικό πρόγραμμα», διευκρίνισε, «αλλά κέντρο πρόληψης και προσπαθούμε να προλάβουμε τη χρήση των ουσιών». «Η ομάδα στόχου μας είναι οι νέοι και τα παιδιά», συνέχισε, «ενώ τα προγράμματά μας ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες. Δηλαδή έχουμε γονείς παιδιών που είναι ακόμα στους παιδικούς σταθμούς. Οι δράσεις είναι καθολικές, που σημαίνει ότι απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία. Πηγαίνουμε σε όλα τα σχολεία και κάνουμε ομάδες με όλους τους γονείς. Επίσης είναι επικεντρωμένες, καθότι αφορούν μια υποομάδα νέων, στην οποία υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση. Φέτος υπήρξαν πολλά αιτήματα για παρεμβάσεις από σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έγιναν και ομάδες σε συνεργασία με τους παιδικούς σταθμούς. Είχαμε βραχείες παρεμβάσεις μέσα στις τάξεις, οι οποίες όμως δεν είχαν σχέση μόνο με ενημέρωση για τις ουσίες, αλλά περισσότερο επικεντρωθήκαμε στις αιτίες, που αντιδρούν τα παιδιά στη χρήση των ουσιών». 

Σπύρος Βόλτσης Ανησυχητικά ευρήματα έρευνας για τη χρήση κάνναβης

Από την πλευρά του ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας», κ. Σπύρος Βόλτσης, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας ESPAD 2015, η οποία διενεργείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τοπικά, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίου και λυκείου, μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων. Στον τομέα των εξαρτήσεων από ουσίες, από την έρευνα προέκυψαν και ευχάριστα, αλλά και ανησυχητικά, όπως παρατήρησε ο κ. Βόλτσης, ευρήματα. Ένα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι μαθητές θεωρούν αρκετά ακίνδυνη τη χρήση κάνναβης, «κάτι το οποίο δεν ισχύει», όπως έσπευσε να επισημάνει. Επίσης, ένα ποσοστό της τάξεως 25% θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση σε κάνναβη και ένα ποσοστό περίπου 10% εκτιμά το ίδιο για τις υπόλοιπες παράνομες ουσίες, όπως είναι η κοκαΐνη, τα χάπια ecstasy κ.λπ. Επίσης, σε ποσοστό 9% οι μαθητές δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά στη ζωή τους κάνναβη. «Τα αγόρια ως πιο αυθόρμητα και εξωστρεφή, κάνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τα κορίτσια χρήση κάνναβης», παρατήρησε ο κ. Βόλτσης. Τέλος, ανησυχητικό είναι επίσης ότι το 2015 σε σχέση με το 2003 εμφανίζεται αύξηση της χρήσης κάνναβης, από το 5,5% στο 9%. 

Ενθαρρυντική μείωση του ποσοστού των μαθητών που καπνίζουν

Στον αντίποδα, τα ευχάριστα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη μείωση του ποσοστού των μαθητών που καπνίζουν από νεαρή ηλικία. «Το 1999 το ποσοστό των μαθητών που κάπνιζαν καθημερινά ήταν 23%», εξήγησε ο κ. Βόλτσης, «ενώ τώρα έχει πέσει στο μισό, δηλαδή στο 11%». «Και το ποσοστό εκείνων που κάπνιζαν συστηματικά, δηλαδή πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα», συμπλήρωσε, «από το 10% έχει πέσει στο 3%». «Θεωρούμε ότι κι εμείς ως Κέντρο Πρόληψης, όπως και όλα τα κέντρα πρόληψης στη χώρα, έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό», σχολίασε κλείνοντας ο ψυχολόγος του «Ορφέα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.