Απο τις 1 Γεναρη του 2009 η αναστολη των συμβασεων με το δημοσιο

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε την αναστολή της σύμβασης με το δημόσιο από τις 1 Γενάρη του 2009 αλλά και πανελλήνια, πανιατρική απεργία για τις 15 Δεκέμβρη.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσεπελίδης ο οποίος μιλά σήμερα στον ΠτΘ για τις αποφάσεις της συνόδου αλλά και γενικότερα για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΠτΘ: κ. Τσεπελίδη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Τι αποφασίσθηκε;

Κ.Τ.:
Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου έγινε συγκερασμός των απόψεων των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίες είχαν ήδη κατατεθεί. Ήταν θετικές όλες οι εισηγήσεις των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας σε σχέση με τη διακοπή των συμβάσεων από κάποιο χρονικό διάστημα. Το θέμα που έπρεπε να συζητηθεί ήταν το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα ξεκινούσε η διαδικασία. Έγινε πλήρης ενημέρωση μεταξύ των Προέδρων και του Προέδρου του Πανελληνίου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καταλήξαμε στις 15 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί πανελλαδική πανιατρική απεργία. Θα γίνει προσπάθεια να συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με αίτημα την ευρύτερη ανάδειξη του προβλήματος στην κοινή γνώμη. Από εκεί και πέρα οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα συγκεντρώσουν εξουσιοδοτήσεις από όλους τους γιατρούς της περιφέρειάς τους στην οποία θα εξουσιοδοτείται ο τοπικός ιατρικός σύλλογος να αναστείλει τη λειτουργία της σύμβασης του δημοσίου. Σύμφωνα με την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αυτό θα εφαρμοστεί από τις 1 Γενάρη του 2009. Δημιουργείται όμως ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή ενημέρωσης με το οποίο μπερδεύονται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, με τους οποίους παρεμπιπτόντως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, η οποία είναι ανεξάρτητο όργανο εκτός πλαισίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είναι όμως μια παραδεκτή Ένωση, αποφάσισε από σήμερα να διακόψουν τα μέλη της την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους με τη χρήση του βιβλιαρίου τους. Για αυτό και κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι από σήμερα διακόπτεται η παροχή περίθαλψης. Διακόπτεται μόνο για την Αθήνα. Οι υπόλοιποι σύλλογοι θεωρώ ότι θα ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του Πανελληνίου για λόγους ενότητας και για λόγους πρακτικούς.

ΠτΘ: Ως Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης είχατε εξαγγείλει ότι από τις 1 Δεκέμβρη θα ανασταλεί η σύμβαση με το δημόσιο. Τελικά τι θα γίνει;

Κ.Τ.:
Αυτό που προσανατολισθήκαμε να κάνουμε για να συντονιστούμε με τις αποφάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου είναι να συγκαλέσουμε ταχύτατα στις αρχές Δεκέμβρη Γενική Συνέλευση και να προτείνουμε την αναστολή των συμβάσεων την ημερομηνία της 1η Γενάρη στα μέλη μας. Αν όμως προκύψει από τη συνάντηση αυτή ότι οι συνάδελφοι θέλουν να εφαρμόσουν την πρόταση αυτή νωρίτερα από τις 1 Γενάρη θα σταθούμε αλληλέγγυοι στο αίτημά τους.

ΠτΘ: Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο ότι θα δοθούν τα δεδουλευμένα των γιατρών…

Κ.Τ.:
Ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνει λόγο για ομαλοποίηση του θέματος των γιατρών με τον ΟΠΑΔ. Ομαλοποίηση κατά τον Υπουργό Υγείας σημαίνει καταβολή οφειλών ενός τριμήνου, σημειωτέον οι οφειλές αφορούν δεκάμηνο. Αυτό δεν το αποδέχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος. Δεν αποτελεί λόγο αναστολής των κινητοποιήσεών μας η εν μέρει καταβολή κάποιων δεδουλευμένων. Ζητάμε δεδουλευμένες αποδοχές. Δεν ζητάμε ούτε αυξήσεις, ούτε να αυξήσουμε το εισόδημά μας. Ζητάμε να πληρώνονται οι γιατροί οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν χρεωθεί και στις Τράπεζες. Και δεν υπερβάλλω σε αυτό το θέμα διότι η Κεντρική Τράπεζα της Αθήνας έχει κεφαλαιοποιήσει τα ενδεχόμενα δανεικά του ΟΠΑΔ. Αυτό σημαίνει καταναλωτικό δάνειο εν όψει των αμοιβών που θα καταβάλλει ο ΟΠΑΔ στο λογαριασμό του γιατρού με επιτόκιο περίπου στο 7% και με ρήτρα αν δεν τα καταβάλλει ο ΟΠΑΔ να μετατρέπεται σε καταναλωτικό δάνειο απαιτητό από το γιατρό. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δεν είναι σε καλό δρόμο.

ΠτΘ: Είναι πρωτόφαντα όλα αυτά κ. Τσεπελίδη…

Κ.Τ.:
Όλα αυτά αποτελούν μαγικές συνταγές οικονομολόγων. Φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο που μας διοικεί έχει πρωτότυπες ιδέες.

Δημόσια υγεία

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας βρίσκεται στο απροχώρητο;

Κ.Τ.:
Σε ευρύτερο επίπεδο το θέμα της δημόσιας υγείας βρίσκεται στο απροχώρητο. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεσηκώθηκαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί που παραδοσιακά κατά τη γνώμη κάποιων ήταν οι πλούσιοι γιατροί της Ελλάδας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι γιατροί που έχουν ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν τους μικρομεσαίους του χώρου. Τα μεγάλα τραστ στο χώρο της υγείας λυμαίνονται να κονδύλια και δεν περισσεύουν για τις απλές δεδουλευμένες αποδοχές για τους γιατρούς, οι οποίοι είναι σε καθημερινή βάση δίπλα στον άρρωστό τους.

ΠτΘ: Βλέπετε να απαξιώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Κ.Τ.:
Δεν την βλέπω μόνο εγώ, την βλέπει ο ασθενής καθημερινά όπως και ο οποιοσδήποτε πολίτης προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Η μη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη γνώμη μου είναι εγκληματική. Είναι κατάκτηση του Ελληνικού κράτους να έχει δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή όμως απαξιώνεται. Πιστεύω ότι κατά κάποιο τρόπο θέλουν να το απαξιώσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ωριμάσει στο μυαλό του κόσμου η ιδιωτική ιατρική περίθαλψη παρά η δημόσια. Είναι τραγικό όμως να έχεις λεφτά για να αρρωστήσεις το 2008 σε μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης.

ΠτΘ: Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη;

Κ.Τ.:
Νομίζω είναι. Θέλει απλή λογική και εξορθολογισμό των δαπανών παρόλο που λένε όλοι οι υπουργοί τα τελευταία χρόνια, και δεν είναι βολή κατά του κ. Αβραμόπουλου αυτή τη στιγμή, για την στήριξη του ΕΣΥ. Τα χρόνια περνούν και τίποτα δεν γίνεται. Από το 1985 περίπου που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ κάθε πέντε χρόνια έπρεπε να τροποποιείται ο νόμος και να εκσυγχρονίζεται. Ήταν ευφυής η σύλληψη όταν δημιουργήθηκε το ΕΣΥ, σήμερα όμως το θέμα το έχουμε αφήσει στον αυτόματο πιλότο. Έχει αποδειχθεί ότι οι αυτόματοι πιλότοι πολλές φορές μπορεί να στείλουν τα αεροπλάνα πάνω στα βουνά. Δεν γίνεται. Η ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να είναι καθημερινή και πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του συμφέροντος του πολίτη. Και όταν λέω του πολίτη, εννοώ του απλού ανθρώπου. Και θα επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως. Να μη χρειάζεται να έχεις λεφτά για να αρρωστήσεις. Αυτό είναι αμαρτία.

ΠτΘ: κ. Τσεπελίδη σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Τ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.