Απο την Ξανθη στα Αβδηρα: οι δρομοι της ιστοριας και του παροντος

Δυνατότητα σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Αβδήρων Ξάνθης και της πόλης Άντρα της Ισπανίας ανοίγεται μετά την επίσκεψη του Νοέμβρη που πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, η δήμαρχος Αβδήρων και ο Προϊστάμενος της Ι.Θ. Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τις εντυπώσεις μετέφεραν ανακοινώνοντας την διοργάνωση ενός τριήμερου συμποσίου στα Άβδηρα το Μαΐο, ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Άρης Παπαδόπουλος σχολίασε τις δράσεις της Περιφέρειας στον τουρισμό, ανακοίνωσε την ανάρτηση των ονομάτων 235 διοριστέων σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, όπως και ότι πριν τη λήξη του 2001 θα συνεδριάσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

“Άβδηρα” διαβάζει ο επισκέπτης του δημαρχείου Αβδήρων της Ισπανίας, ενώ στο εσωτερικό «φιλοξενείται» ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης. Ήταν μία από τις εικόνες που μετέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ο γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Άρης Παπαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μαζί με τη δήμαρχο Αβδήρων, κ. Εύα Τσακίρη και τον προϊστάμενο της ΙΘ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Η επίσκεψη στα Άβδηρα της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε από τις 22-25 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης των Ισπανών Αβδηριτών στους Θρακιώτες να αναζητήσουν από κοινού την καταγωγή τους. Οι Θρακιώτες μετέφεραν στην Ισπανία αρχαιολογικά ευρήματα όπου εμφανίζεται η συνάφεια μεταξύ των δύο περιοχών.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι προσκαλέστηκαν εκπρόσωποι από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο συμπόσιο, γύρω στο Μάιο και παράλληλα να γνωρίσουν την περιφέρεια ΑΜ-Θ και ιδιαίτερα τα Άβδηρα.

«Πραγματοποιήθηκε μια έκθεση με υλικό που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης. Επρόκειτο για φωτογραφίες, ομοιώματα και αντίγραφα ευρημάτων των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση φιλοξενήθηκε σε ένα παραδοσιακό μουσείο». Η έκθεση εγκαινιάσθηκε από φορείς της περιφέρειας ΑΜ-Θ και Ισπανούς. Ο κ. Παπαδόπουλος, και η κ. Τσακίρη αξιοποίησαν την παραμονή τους με επισκέψεις σε θερμοκήπια – βρίσκονται σε βουνά – τα οποία παράγουν οπωροκηπευτικά, ικανά να τροφοδοτήσουν το 70% της Ευρώπης. «Τα προϊόντα πωλούνται από 100 χρηματιστηριακές εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή υπό τη μορφή δημοπρασίας, και φέρνουν μεγάλο εισόδημα στην περιοχή. Το εισόδημα του κάθε παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 30-50 εκατομμύρια δραχμές. Σκεφτόμαστε να δημιουργηθεί μία εξαμελή ομάδα, αποτελούμενη από 2 επιχειρηματίες, 2 νέους παραγωγούς και 2 δήμους για να επισκεφθούν την περιοχή και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μορφακίδη, τον κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο με την ομάδα του και τη δήμαρχο Αβδήρων που δημιούργησαν τη συνάντηση. Πέρα από την ικανοποίηση δημιουργήθηκε μια γέφυρα επαφής και πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς. Έκανα συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και την Περιφέρεια Ανδαλουσίας για κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το INTERREG III Β, οι ρωμαϊκοί δρόμοι β΄ περιόδου».

Ε. Τσακίρη:

«Πρέπει να διασφαλίζουμε το σεβασμό προς την Ιστορία»

Χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την πρωτοβουλία των επαφών και την προσπάθεια των αρχαιολόγων, «έδειξαν πόσο φροντίζουν την περιοχή μας» η κ. Τσακίρη χαρακτήρισε τη συνάντηση «ορόσημο για τις γενιές που έρχονται και για τα Άβδηρα της Ισπανίας και τα Άβδηρα της Θράκης». Πρέπει να διατηρούμε αναλλοίωτους τους δεσμούς και να διασφαλίζουμε το σεβασμό προς την ιστορία για να προβάλλουμε και την ταυτότητά μας.

Η προσπάθεια αυτή θα δώσει ανάταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, θα βοηθήσει στην τουριστική και πολιτιστική προβολή». Η κ. Τσακίρη διασαφήνισε ότι οι αδελφοποιήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στο φολκλορικό χαρακτήρα, «αλλά να εκφράζουν την επικοινωνία και τη συνδημιουργία».

Δ.Τριαντάφυλλος:

«Θα οργανώσουμε ένα συμπόσιο στο μουσείο Αβδήρων»

Τα κεφάλαια ιστορία και αρχαιολογία προσέγγισε ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ο οποίος έδωσε έμφαση στη γενναία ενίσχυση της περιφέρειας. «Πρόθεσή μας ήταν πριν 3 χρόνια να έχουν γίνει οι επαφές, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε αυτή την ενίσχυση. Η έκθεση και το συμπόσιο είχαν μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου είχαμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε για τη φοινικική αλλά και την ελληνική παρουσία στην Ισπανία, να δούμε ευρήματα από διάφορες θέσεις των παραλίων της Ισπανίας, αλλά και από τη Γρανάδα. Ερυθρόμορφα αγγεία, κυρίως κεραμική, που μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου και την παρουσία των Ελλήνων σε όλη την περιοχή».

Για την παρουσία των Αβδηριτών στα ισπανικά Άβδηρα οι έρευνες συνεχίζονται: «Τα στοιχεία δεν είναι πάρα πολλά. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν τα Άβδηρα της Ισπανίας ως αποικία φοινικική: Βέβαια, είδαμε και ελληνικά ευρήματα που μαρτυρούν την εκεί παρουσία των Ελλήνων. Θα διαπιστώσουμε κάποια μέρα ότι το κοινό όνομα σημαίνει παρουσία Αβδηριτών στα Άβδηρα της Ισπανίας». Ο κ. Τριαντάφυλλος στήριξε την αισιοδοξία του σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για έγκριση κονδυλίων, προκειμένου για τη συνέχιση των ανασκαφών. Στη συνέχεια πέρασε στη σχέση των Αβδήρων με τον Ηρακλή, ο οποίος εμφανίζεται ως μυθικός ήρωας και στους Φοίνικες. «Ο Ηρακλής ήταν ένας απ’ τους ήρωες που είχε φτάσει μέχρι τη δυτική εσχατιά της Μεσογείου. Ο τίτλος του συμποσίου ήταν «Η Ελληνική παρουσία στις εσχατιές της Μεσογείου». Η ανταλλαγή πληροφοριών περιελάμβανε και τις περιοχές της Μαρώνειας, της Σαμοθράκης, της Μεσημβρίας Ζώνης. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενός τόμου με τα πρακτικά του συνεδρίου στα ελληνικά και στα ισπανικά. Θα έχουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε ένα συμπόσιο στο μουσείο Αβδήρων, για να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές».

Δραστηριότητες στο κεφάλαιο τουρισμός

Από τα Άβδηρα, ο κ. Παπαδόπουλος πέρασε στις δράσεις της περιφέρειας Α.Μ. –Θ. που έχουν να κάνουν με την τουριστική της προβολή. Μετέφερε ότι υπάρχουν εμπειρίες από την έκθεση «Πανόραμα», από τη «Philoxenia», από την έκθεση στο Λονδίνο και στήριξε την άποψη ότι πριν από κάθε συμμετοχή πρέπει να εντοπίζονται οι κοινωνικές ομάδες στόχοι για να επιτυγχάνονται οι κατάλληλες επαφές. Η επόμενη συμμετοχή θα είναι στην έκθεση της Ουτρέχτης (αλλά και του Βερολίνου) που σχετίζεται με τον οικολογικό τουρισμό, ειδικά την παρατήρηση πουλιών.

Ο κ. Γενικός μετέφερε την ικανοποίησή του απ’ την αύξηση των ξένων επισκεπτών στην περιφέρεια Α.Μ. Θ. και ειδικά στη Θράκη. Παρουσιάζοντας το έντυπο λεύκωμα περιοδικής έκδοσης «Όψεις» της Περιφέρειας, σημείωσε ότι δεν έχει σχολιαστική διάθεση και το επόμενο τεύχος θα είναι 32 σελίδων.

Μετά το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των 235 προσλήψεων σε νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφού τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι τέταρτη σε προσλήψεις, από πλευράς ταχύτητας διαδικασιών, ανακοίνωσε ότι το νέο έτος θα προκηρυχθούν 85 νέες θέσεις για το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Η τελευταία εβδομάδα πριν τις γιορτές για τους περισσότερους είναι αφετηρία άδειας και προγραμματισμού.

Στην περιφέρεια όμως θα λάβουν χώρα 2 σημαντικές συνεδριάσεις: «Η μία είναι της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις υπαγωγές των τελευταίων αιτήσεων εντός του 2001 (μέχρι 15.9.2001). Επίσης θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο θ’ αποφασίσουμε με βάση τις προτάσεις που έγιναν, όσες είναι έτοιμες, τα νέα έργα που θα ενταχθούν στο 3ο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, περιφερειακά, νομαρχιακά, δημοτικά ή άλλων φορέων. Προκηρύξαμε περίπου 17 μέτρα, ήτοι 25 ενέργειες. Οι τελευταίες ενέργειες που προκηρύξαμε αφορούσαν στην κοινωνική φροντίδα και την απασχόληση. Θ’ ασχοληθούμε με τις προκηρύξεις του Αυγούστου, των 15 μέτρων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της τάξης των 172 δις δρχ.».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι μια απόφαση περιφερειακού συμβουλίου δεν σημαίνει αυτόματα έναρξη του έργου.

«Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι πολιτικοκοινωνική. Ένταξη σημαίνει ότι ελέγχεται η ετοιμότητα, η επιλεξιμότητα από τη Διαχειριστική Αρχή».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.