Απο την Φρανκφουρτη στην Κομοτηνη, με ενα «δωρο» για το Μουσειο Καραθεοδωρη

Η επίσκεψη δύο γερμανών επιστημόνων στην πόλη μας και η ευγενική τους δωρεά

Είναι γνωστό ότι το Μουσείο Καραθεοδωρή, το μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο στο επιστημονικό έργου και τη ζωή του μεγάλου Θρακιώτη μαθηματικού, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επιστήμονες και ερευνητές από διάφορα σημεία της υφηλίου τα τελευταία χρόνια. Με σκοπό να μελετήσουν τα εκθέματα του Μουσείου και να αποσπάσουν υλικό για δικές τους εργασίες, την Κομοτηνή επισκέφτηκαν την περασμένη Δευτέρα δύο επιστήμονες και συγγραφείς από την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, οι κ.κ. Carl Ehrig-Eggert και Karlheinz Schaldach. Αμφότεροι αφιερώθηκαν με ενθουσιασμό και με ζήλο στη μελέτη των εκθεμάτων του Μουσείου, ενώ με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας τους ξεναγήθηκαν επίσης στο Αρχοντικό Σκουτέρη και περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα σημεία του κέντρου της πόλης. Προτού αναχωρήσουν από την Κομοτηνή, επισκέφτηκαν συνοδευόμενοι από την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη.
 
Αφορμή για την επίσκεψη αυτή ήταν η ευγενική πρωτοβουλία του ενός από τους δύο γερμανούς επιστήμονες, του κ. Carl Ehrig-Eggert, να προσφέρει στο Μουσείο Καραθεοδωρή ένα βιβλίο που συνδέεται με την ιστορία της οικογένειας του μεγάλου μαθηματικού. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο είχε μεταφράσει από τα αραβικά στα περσικά ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής, παππούς του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ήταν έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε διατελέσει Ηγεμόνας Σάμου και Γενικός Διοικητής Κρήτης. Εκτός από την πολιτική και διπλωματική του δράση, γνωστή είναι και η ενασχόλησή του με την αρχαία ελληνική, αραβική και περσική φιλολογία και οι δημοσιεύσεις μεταφράσεων στην αρχαία ελληνική Αράβων και Περσών ποιητών.
 
Ο κ. Eggert, εξερευνώντας τα εκθέματα του Μουσείου Καραθεοδωρή, με έκπληξη εντόπισε το αντίγραφο του εξωφύλλου ενός βιβλίου του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή, το οποίο βιβλίο τυγχάνει να κοσμεί την προσωπική του βιβλιοθήκη. Απευθυνόμενος αρχικά προς την κ. Λιβεριάδου και ακολούθως προς τον ίδιο τον δήμαρχο Κομοτηνής, εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στη δωρεά του συγκεκριμένου βιβλίου για να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. 

Γιώργος Πετρίδης «Είναι σημαντικό να έρχονται στην πατρίδα μας, αλλά και στην πόλη μας, άνθρωποι του πνεύματος, όπως οι συγκεκριμένοι κύριοι»


Η ευγενική αυτή πρωτοβουλία έγινε με χαρά αποδεκτή από τον κ. Πετρίδη, ο οποίος ανταπέδωσε με εγκάρδιες ευχαριστίες και με αναμνηστικά δώρα, που προσέφερε στους γερμανούς επιστήμονες κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στο γραφείο του. «Είναι σημαντικό να έρχονται στην πατρίδα μας, αλλά και στην πόλη μας, άνθρωποι του πνεύματος, όπως οι συγκεκριμένοι κύριοι», τόνισε μετά από το πέρας τη συνάντησης, επισημαίνοντας ότι «τουρισμός δεν είναι μόνο αυτοί που έρχονται για να φάνε καλά ή να περάσουν καλά στις παραλίες, τουρισμός είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι φεύγοντας από εδώ δεν παίρνουν μόνο καλές εντυπώσεις, αλλά αφήνουν και σε εμάς και γνώσεις και υλικό σαν αυτό το μουσειακό υλικό, το οποίο θα μας δωρίσουν».

«Προτεραιότητα του δήμου είναι η ενίσχυση του Μουσείου Καραθεοδωρή»

Αναφερόμενος, τέλος, στις προοπτικές του Μουσείου Καραθεοδωρή, δήλωσε καταρχάς την ικανοποίησή του γιατί «είναι ένα μουσείο το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται και ως προς τα εκθέματά του, αλλά και, κυρίως, ως προς την εξωστρέφειά του». Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι σχολεία από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Μουσείο και ενημερώνονται για τον μεγάλο έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. «Φυσικά προτεραιότητα του δήμου είναι η ενίσχυση του Μουσείου αυτού», έσπευσε να επισημάνει, υπενθυμίζοντας τον σχεδιασμό για τη μετεγκατάστασή του στο ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου, «με ό,τι συμβολισμό μπορεί να παράγει μία τέτοια χωροθέτηση», όπως σημείωσε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.