Απλοποιηση διαδικασιων στα προγραμματα και πληρης αποδεσμευση επιδοτησεων

Με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τους Νέους Αγρότες, ενόψει της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εκκρεμότητας στη ρύθμιση των μεσογειακών προϊόντων, κατεβαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Ροδόπης στο 10ο Συνέδριο Νέων Αγροτών που πραγματοποιείται στο Ν. Σκοπό Σερρών από τις 29 έως και της 30 Αυγούστου.

Ο Διευθυντής της Ε.Ν.Α. κ. Κυριάκος Κρόκος θα αναφερθεί στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην περιοχή στην απορρόφηση των προγραμμάτων των νέων αγροτών περιμένοντας από τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας, κ. Λουράντο, να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στα προγράμματα, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Συνέδριο που έγινε το χειμώνα στα Γιάννενα. «Μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι που αποφάσισαν ή αποφασίζουν να ασχοληθούν με το δύσκολο επάγγελμα του αγρότη στα προγράμματα και φυσικά πώς θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτά».


Οι κύριες καλλιέργειες του νομού, το βαμβάκι και ο καπνός, ανήκουν στο καθεστώς των μεσογειακών προϊόντων το οποίο δεν έχει διευκρινισθεί. Οι επισκέψεις του προεδρείου της ΓΕΣΑΣΕ, και τελευταία του υφυπουργού Γεωργίας κ. Αργύρη στην περιοχή, έθεσαν το θέμα της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Τρία είναι τα σενάρια που επικρατούν της πλήρους, της μερικής αποδέσμευσης και της συνέχισης του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, με τη δέσμευση καλλιέργειας συγκεκριμένης εκτάσεως για την οποία δίνεται η επιδότηση.

Ο κ. Κρόκος τίθεται υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης και το αίτημα αυτό θα μεταφέρει και στο συνέδριο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν, τα πορίσματα των οποίων θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στους αρμόδιους φορείς. «Το μεγαλύτερο θέμα για μας είναι η εξέλιξη στις συζητήσεις που γίνονται για τα μεσογειακά προϊόντα, που δεν εντάχθηκαν με την ελληνική προεδρεία στην μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Υπάρχει η δήλωση ότι τα προϊόντα αυτά θα τύχουν ίσης μεταχείρισης και ότι τα ποσά που παίρνει η χώρα μας θα διατηρηθούν μέχρι το 2013, αλλά ουσιαστικά για το βαμβάκι και τον καπνό δεν ξέρουμε ακόμη τίποτε για την τύχη τους.

Εμείς πιστεύουμε ότι, εφόσον τα ποσά έχουν διασφαλιστεί, όπως πρόσφατα μας δήλωσε και ο υπουργός Γεωργίας, εκείνο που μας συμφέρει εμάς σαν αγρότες είναι η πλήρης αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Κι αυτό διότι, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί τα ποσά και θα υπάρχει αυτή η «επιταγή», το βοήθημα στον αγρότη, χωρίς να εξαρτάται από το πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσει και τι καλλιέργεια θα κάνει, θα μας διευκολύνει να βγούμε μετά στην αγορά και να πετύχουμε καλύτερες τιμές, διότι ο στόχος μας θα είναι να πετύχουμε καλύτερη εμπορική τιμή προσφέροντας την καλύτερη ποιότητα. Αν έχουμε έστω και μερική εξάρτηση, με τη λεγόμενη μερική αποδέσμευση, τότε χάνουμε το πλεονέκτημα της αγοράς. Επίσης, η πλήρης αποδέσμευση θα διευκολύνει και τη μεταποιητική βιομηχανία που θα έχει ποιότητα στην πρώτη ύλη επομένως θα παράγει και ποιοτικά προϊόντα.

Η επιδότηση στην τιμή του προϊόντος έχει στρεβλώσει πλήρως την αγορά. Είναι γνωστό το πρόβλημα της ποιότητος του βαμβακιού όχι μόνο στον νομό μας, αλλά και πανελλήνια. Η στρέβλωση αυτή, λοιπόν, οφείλεται στην επιδότηση, διότι αυτή μόνο ενδιαφέρει τόσο τους εκκοκκιστείς, όσο και τους αγρότες, και κανείς δεν ασχολείται με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Πάμε, λοιπόν, με την πλήρη αποδέσμευση, εκ των πραγμάτων, σε ποιοτικά προϊόντα.

Στην παγκόσμια αγορά προωθούνται αλλαγές που θα αγγίξουν κι εμάς, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι οργανώνοντας σωστά την παραγωγή μας με την εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας, αναπροσαρμόζοντας τη λειτουργία όλων των υποστηρικτικών αγροτικών οργανώσεων, αναδιαρθρώνοντας τις οργανώσεις μας, εφαρμόζοντας τομεακή πλέον διαχείριση. Αν ισχύουν αυτά που μας λένε οι πολιτικοί μας, είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να ισχύσει μόνο η πλήρης αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.