Απεστειλε «μηνυματα» με πολλους αποδεκτες προς τις γειτονικες χωρες

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στις ένδεκα οι εργασίες του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που για φέτος τη διοργάνωσή του ανέλαβε ο δήμος Κομοτηνής. Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου παρών και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής που χαιρέτισε τις εργασίες του, ενώ παρόντες ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Σταμάτης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, η βουλευτής του ΣΥΝ Σοφία Ανδρικοπούλου, ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, δήμαρχοι της περιοχής, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο πρόξενος της Τουρκίας στη Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, οι μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο μουφτής της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί και περίπου τριακόσιοι σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός που αμέσως μετά κάλεσε την κυβέρνηση και τους απανταχού Θράκες να δώσουν περισσότερη έμφαση στα εθνικά θέματα της χώρας και είπε ότι η επιθυμία είναι να ζούμε με ειρήνη και γαλήνη με τους γειτονικούς λαούς.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Κοτσάκη, του κ. Στυλιανίδη, του κ. Καραμανλή ενώ την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Σιμόπουλος με θέμα « To όραμα του Πανεπιστημίου για τη Θράκη».

Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εισηγήσεις με θέματα «Η Θράκη μπροστά στις νέες προκλήσεις» από τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, Καθηγητή Τμήματος ΔΟΣΑ του Δ.Π.Θ, «Οι θέσεις του ΤΕΕ Θράκης για την ανάπτυξη της περιοχής» από την κ. Κική Μιχαλοπούλου, εκπρόσωπο του ΤΕΕ Θράκης, « Η Θράκη του αύριο. Σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές» από τον Διονύσιο Χιόνη, Καθηγητή Τμήματος ΔΟΣΑ του Δ.Π.Θ, « Αναπτυξιακή πολιτική και προγράμματα για τη Θράκη και την ευρύτερη περιοχή» από την κ. Μαρίνα Κουρμπέλλα, Δημοσιογράφο της εφημερίδας «Eξπρές» και του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στον παρευξείνιο χώρο και η θέση της Θράκης» από τον Βασίλειο Γραμματίκα, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ., «Πολιτισμός και Ανάπτυξη στη Θράκη» από την κ. Πέρσα Μαμούκαρη, Μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, « Τα νέα ενεργειακά δίκτυα στην περιοχή της Θράκης : Η ένταξη της Ελλάδας στην ενεργειακή αλυσίδα και η γεωπολιτική της ενέργειας στην Ευρώπη» από τον Δρ. Προέδρου Φίλιππο, Διδάσκοντα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Επιστήμης στο City College, International Faculty of the University of Sheffield.

Κώστας Καραμανλής,

«Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, σε προκλητικές συμπεριφορές, σε ανιστόρητες εμμονές»

«Ξεκάθαρα μηνύματα» προς τις γειτονικές χώρες έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που διεξήχθη στην Κομοτηνή.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο μήνυμα στους γείτονές μας. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους του γειτονικούς λαούς, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως κάναμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα με την Αλβανία σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Kαι πρόσθεσε: «Θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, μια γειτονιά σταθερότητας, μια γειτονιά ασφάλειας για όλους. Μια γειτονιά ανάπτυξης, μια γειτονιά προόδου για μας αλλά και για τους γείτονές μας. Στην πορεία αυτή απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός. Επαναλαμβάνω με απόλυτη σιγουριά ότι κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος όσοι επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, σε προκλητικές συμπεριφορές, σε ανιστόρητες εμμονές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

«Η Θράκη αλλάζει εικόνα»

«Η Θράκη δεν είναι πια η εγκαταλελειμμένη εσχατιά. Η Θράκη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ρόλο, αλλάζει προοπτική. Οι αντιλήψεις της μιας και της άλλης τάχα Ελλάδας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στην Κομοτηνή.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι και θα είναι κοντά στη Θράκη και θα κάνει όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη και ανάδειξή της σε διεθνή εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, σε γέφυρα προς άλλους λαούς και πολιτισμούς. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση τιμά τους αγώνες των Θρακών και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που ολοκληρώθηκαν και άλλα που βρίσκονται υπό εκτέλεση τα οποία αλλάζουν την εικόνα της Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Εγνατία Οδό που ολοκληρώθηκε, τους κάθετους οδικούς άξονες που και αυτοί ολοκληρώνονται, τον αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τα έργα που υλοποιούνται στα λιμάνια και το αεροδρόμιο της περιοχής. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για το οποίο είπε ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δημιουργούνται συνεχώς νέα τμήματα, θα προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες και ξένους φοιτητές και αναδεικνύεται σε διεθνή πνευματικό φάρο της Θράκης. Για την κατασκευή και συντήρηση σχολείων στη Θράκη (μεταξύ αυτών και μειονοτικά) διατίθενται 200 εκατομ. ευρώ. Το όραμα για τη Θράκη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, γίνεται πλέον μια απτή πραγματικότητα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη μειονοτική πολιτική που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το θρήσκευμα, την καταγωγή ή τη γλώσσα. Εφαρμόζει την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Ευριπίδης Στυλιανίδης,

«Τα μειονεκτήματα του παρελθόντος εξελίσσονται σε πλεονεκτήματα του μέλλοντος»

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την παρουσία του πρωθυπουργού στο Συνέδριο των Θρακών και αναφερόμενος στο νέο πρόσωπο της Θράκης παρατήρησε ότι τα μειονεκτήματα του παρελθόντος μετεξελίσσονται σε πλεονεκτήματα του μέλλοντος.

Ο κ. Στυλιανίδης αφού χαιρέτισε τους παραβρισκομένους είπε: «Η πολιτική έχει νόημα όταν την αρχίζεις όχι μόνο με το μυαλό, αλλά και με την ψυχή, όταν εμπνέεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν και σε πιστεύουν και μοιράζονται μαζί σου ένα κοινό όραμα, όταν καθοδηγείσαι από το πάθος για την δημιουργία, από την αγάπη για τον τόπο που σε γέννησε, τον οποίο οι γονείς και οι δάσκαλοί μας μας έμαθαν να τον αποκαλούμε πατρίδα μας, αυτό το πράγμα μυαλού και ψυχής γεννά το δέος της προσφοράς, χρέος που την μία του ρίζα την έχει στα ανεκπλήρωτα όνειρα των πατεράδων μας που έχασαν την πατρίδα τους και είχαν όμως το κουράγιο να συναντηθούν εδώ και μαζί με την Μουσουλμανική Μειονότητα να χτίσουν μια νέα, καλύτερη πατρίδα, το χρέος αυτό».

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τις προσδοκίες «των παιδιών μας που μας γεμίζουν με απεριόριστη δύναμη. Επιτρέψτε μου αγαπητοί συμπατριώτες, κύριε πρόεδρε, σήμερα να σας θυμίσω χωρίς φτιασίδια και πρωτόκολλα. Το κάνω διότι θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντική, ιστορική θα έλεγα την σημερινή συνεύρεση. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, οι Θράκες του Οικουμενικού Ελληνισμού, οι Θράκες της Θράκης, οι Θρακιώτες και ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντιώνται. Ο Βορειοελλαδίτης, Μακεδόνας, Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μαζί μας. Είμαι ειλικρινά χαρούμενος και συγκινημένος κύριε πρόεδρε που είσαστε μαζί μας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη να πω όσα όλοι αισθανόμαστε, αυτά που για δεκαετίες τα λέμε μεταξύ μας ως πικρές εμπειρίες και παράπονα, ως βιώματα που χάραξαν την ψυχή μας. Είχα την τύχη να έχω έναν υπέροχο πατέρα, συνάμα έναν πολύτιμο δάσκαλο, κλασικό Θρακιώτη, που όπως οι πατεράδες πολλών σήμερα, γεννήθηκε το 1922, στο φάρο της προσφυγιάς, που τον μετέφερε από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης στην Ξυλαγανή οδεύοντας. Δυο φορές καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βουλγάρους κατακτητές και από τύχη την γλύτωσε και βρέθηκε στα κάτεργα, «ντορντουβάκη» όπως λέγανε τότε, ποτέ δεν το καυχήθηκε και τώρα είμαι βέβαιος ότι εάν ήταν εδώ και με άκουγε θα με μάλωνε εδώ για πρώτη φορά δημόσια. Πολέμησε ως αξιωματικός για την ελευθερία και την δημοκρατία, όπως οι πατεράδες όλων μας, αφοσιώθηκε σε όλη την ζωή στο εκπαιδευτικό λειτούργημα γιατί πίστευε όπως μου έλεγε ότι την κοινωνία την αλλάζεις μόνο με την Παιδεία, σαν κτίσεις σωστά, εάν επενδύσεις με πάθος σις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο πατέρας του τον απέτρεπε να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί πίστευε ότι οι του κέντρου έβλεπαν τους Θρακιώτες αφʼ υψηλού. Ο κ. Στυλιανίδης μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καραμανλή που τον εμπιστεύθηκε τις Κυβερνητικές θέσεις που κατείχε και κατέχει σήμερα ενώ νωρίτερα αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης που έχει δρομολογηθεί με την Εγνατία Οδό, τους κάθετους άξονες, τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα λιμάνια, τα διακομιστικά κέντρα και άλλα πολλά έργα που θωρακίζουν οικονομικά και αμυντικά την περιοχή».

«Στο δρόμο του έργου και της ευθύνης»

Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο του έργου και της ευθύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη δοξολογία, με αφορμή τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μητρόπολη της Κομοτηνής, την οποία παρακολούθησε μαζί με τη σύζυγό του Νατάσσα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και του κύρους της πολιτικής μας ζωής, αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας και ζήτησε από όλους υπευθυνότητα, συστράτευση και εθνική ομοψυχία για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες και καθοριστικές για το μέλλον μας προκλήσεις που προκύπτουν από τη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Δημήτρης Κοτσάκης,

«Όχι στη φοβικότητα και τον εθνικισμό»

Ο δήμαρχος Κομοτηναίων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρης Κοτσάκης, είπε πως οι Θράκες πρέπει να διεκδικούν ενεργά την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θράκης και η εθνική τους ταυτότητα δεν είναι πανοπλία, αλλά όχημα και δόρυ ανάπτυξης, απτό «όχι» στη φοβικότητα και τον εθνικισμό.

«Η παρουσία και η συμμετοχή σας στις εργασίες του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τη Θράκη, για την πόλη της Κομοτηνής και για μένα προσωπικά. Ιδιαίτερα κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης κ. Καραμανλή, η δική σας παρουσία προσδίδει κύρος και ενισχύει τη δυναμική του θεσμού και ταυτόχρονα την θέληση όλων μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την προοπτική του. Πρωτίστως κύριε Πρόεδρε η παρουσία σας εκλαμβάνεται από όλους εμάς τους Θρακιώτες ως μια απτή απόδειξη πως μια Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία για την θέση της Θράκης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα της Κυβέρνησής σας, στην Ελλάδα της πολιτικής σας. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών δεν είναι μια ευκαιρία συγκέντρωσης και συνάθροισης συμπατριωτών που θα συναγωνισθούν σε τοπικιστικές κορώνες. Για μας κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί προσκεκλημένοι η Θράκη μπορεί να είναι στο κέντρο της καρδιάς μας, ο τόπος που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αλλά πρωτίστως η Θράκη είναι μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, με γεωπολιτική στρατηγική σημασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με ανθρώπινο δυναμικό ισχυρό και ανταγωνιστικό με μια πανεπιστημιακή κοινότητα άριστα συνδεδεμένη με την τοπική ανάπτυξη και την τοπική αγορά εργασίας. Ενας τόπος που διεκδικεί ευκαιρίες, βάζει στόχους και γράφει πολιτικές, ευνοεί την πολυπολιτισμικότητα και την συμμετοχή της. Η Θράκη της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, των ενεργειακών πόρων, των πανεπιστημιακών σχολών».

Ο κ. Κοτσάκης τόνισε ότι στην Θράκη «δεν χρειάζεται να φυλάμε Θερμοπύλες», αναφερόμενος ότι επί των ημερών του κ. Καραμανλή θωρακίστηκε η περιοχή. Στην Θράκη απαιτείται ενεργητικά και επιθετικά να απαιτούμε. Να πρωταγωνιστήσουμε στη γνώση, στην καινοτομία και κατά συνέπεια την οικονομία. Στην Βαλκανική ενδοχώρα και στον Εύξεινο Πόντο, στόχοι που προσβλέπουν και δρομολογούν υποδομές για την ανάπτυξη της περιοχής σε διακομιστικό, ενεργειακό, αναπτυξιακό κέντρο, προστατεύοντας συγχρόνως τον πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό πρόσωπό του»

«Στη Θράκη της γνώσης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, οι τοπικές μας κοινωνίες δεν ακροβατούν όπως στο παρελθόν στην σκοπιμότητα και τον εθνικισμό αλλά ισορροπούν στην εθνική ταυτότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση γιατί μόνο εάν είσαι αντικειμενικά ισχυρός και εξοπλισμένος με γνώση και δεξιότητα, είσαι ικανός να προβάλλεις την εθνική σου ταυτότητα και κληρονομιά. Από το 1993, όταν επί δημαρχίας του αειμνήστου Φίλιππου Αμοιρίδη διοργανώθηκε στη Ξάνθη το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών και πολύ περισσότερο από το 1998 όταν διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1ο Συνέδριο των Θρακών στο οποίο συμμετείχαν εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι Θρακικών Σωματείων από όλη την Ελλάδα έως σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα. Μεταβάλλοντας προτεραιότητες, ανάγκες, στόχοι και πολιτικές».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτσάκης είπε: «Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτού του Συνεδρίου προκειμένου να συζητηθούν θέματα που να ανταποκρίνονται στην κρίσιμη σύγχρονη συγκυρία, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν από το βήμα ενός τέτοιου συνεδρίου. Το μήνυμα που εκμπέμπει η σύχγρονη Θράκη από τον Νέστο έως τον Εβρο είναι ότι δεν διεκδικούμε παθητικά και κατά μόνας όσα δικαιούμαστε, παλεύουμε καθημερινά ενωμένοι και συνεργατικά για αυτά που αξίζουμε. Στην Θράκη δεν τελειώνει η Ελλάδα, αρχίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο Χριστιανικός και Ελληνικός πολιτισμός».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.