Η «Romaλεα Ξανθη» στη Ρωμη

Αποστολή του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

Με συναισθήματα ενθουσιασμού και δικαίωσης για τις προσδοκίες τους επέστρεψαν στην Ξάνθη τα μέλη της αποστολής «Romaλέα Ξάνθη». 53 μαθητές και 4 καθηγητές φιλόλογοι (Μαρία Γκόγκου, Αλέξανδρος Δημαράς, Μαρίνα Ούτου, Βάγια Παπαδοπούλου) του 2ου ΓΕΛ της γειτονικής πόλης συμμετείχανστο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που διεξήχθη στη Ρώμη το διάστημα 26/11–01/12/2023 σε συνδιοργάνωσητου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Αθήνα), του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και της AssociationEuropéenedesEnseignants (AEDE). Θέμα του Συνεδρίου «ΑΘΗΝΑ–ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ –Σήμερα), Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία».

Καταγράφοντας την εμπειρία του ταξιδιού και του Συνεδρίου, δύο από τα μέλη της αποστολής, οι φιλόλογοι κ. Αλέξανδρος Δημαράς και κ. Βάγια Παπαδοπούλου αφηγούνται:

Μικρή «οδύσσεια» μέχρι την Ιταλία

«Θέμα της εργασίας μας οι περιπέτειες Οδυσσέα και Αινεία–Ελλήνων και Τρώων, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, Ιθάκη και Ιταλία αντίστοιχα (ο ακριβής τίτλος «Πλέοντας με βιργιλιανό καράβι το ομηρικό ακρογιάλι»). Και το ταξίδι μας απεδείχθη απολύτως βιωματικό, καθώς ζήσαμε κι εμείς μια μικρή περιπέτεια (στη στεριά ευτυχώς), μέχρι να φτάσουμε στην Ιταλία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην Αδριατική. Το θετικό κλίμα μεταξύ όλων των συνταξιδιωτών όμως, η αισιοδοξία και η λαχτάρα να φτάσουμε και να παρουσιάσουμε την εργασία, για την οποία δουλέψαμε περίπου 1,5 μήνα ανέτρεψαν και τις καιρικές συνθήκες και φτάσαμε αισίως στη Ρώμη.

Η παρουσία μας στο Συνέδριο

Δευτέρα 27/11, ολιγόυπνοι, ήμασταν όλοι έτοιμοι εξωτερικά και εσωτερικά για το Συνέδριο! Φτάνοντας στον χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου (TeatroItaliadiRoma) μας εξέπληξε ευχάριστα η υποδοχή των διοργανωτών του Συνεδρίου και ιδιαιτέρως τουΠροέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νικόλαου Κούκη: ήξεραν όλοι για την περιπέτειά μας και ήταν εντυπωσιασμένοι για το πόσο «φρέσκοι» και ορεξάτοι ήμασταν για την εισήγησή μας. Η ομάδα παρουσίασης αντεπεξήλθε άψογα στο έργο της εκπροσωπώντας ολόκληρη την αποστολή (ένα δίλεπτο εισαγωγικό βίντεο πριν την εισήγηση παρουσίαζε όλα τα μέλη) και απέσπασε το χειροκρότημα και τα θετικά σχόλια του κοινού. Ανακουφισμένοι που όλα πήγαν καλά ξεκινήσαμε για το «τουριστικό σκέλος» της εκδρομής μας.

Στην αγαπημένη Fontana di Trevi με την αγαπημένη ομάδα!

Γνωριμία με τη Ρώμη

Πρώτη στάση το Βατικανό, όπου ξεναγηθήκαμε στον Ναό του Αγίου Πέτρου. Εκεί ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα τέχνης που θαυμάσαμε. Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η τεράστια επιγραφή στα ελληνικά σε περίοπτη θέση στην κόγχη του Ιερού του Ναού «ΣΥ ΒΟΣΚΕΙΣ ΤΑ ΑΡΝΙΑ, ΣΥ ΠΟΙΜΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ».

Επόμενη στάση το ιστορικό Κέντρο της Ρώμης, όπου κάναμε μια μεγάλη βόλτα στην ιστορία της «αιώνιας πόλης»: Κολοσσαίο, Αψίδα Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αγορά της αρχαίας Ρώμης, Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ, Καπιτώλιο, Φοντάνα ντι Τρέβι. Μια γεμάτη μέρα έφτασε στο τέλος της.

Εξόρμηση σε Ούμβρια και Τοσκάνη

Η Τρίτη 28/11 ήταν ημέρα ξενάγησης εκτός των τειχών και γνωριμίας με τις ιστορικές επαρχίες της Ούμβριας και της Τοσκάνης. Πρώτη στάση μας σήμερα τοΟρβιέτο, μια μικρή μεσαιωνική πόλη της Ούμβριας, χτισμένη πάνω σε βράχο.

Έπειτα φτάσαμε στην Τοσκάνη και την αριστοκρατική Σιένα, όπου επίσης νιώθει κανείς ότι περπατάει στον Μεσαίωνα: μέσα από τα στενά της φτάσαμε στο επιβλητικό Ντουόμο της πόλης και στη συνέχεια στην Πιάτσα ντελ Κάμπο, μια από τις ωραιότερες πλατείες της Ιταλίας, με το εντυπωσιακό Δημαρχείο της πόλης και τον πανύψηλο πύργο του. Οι εικόνες ακόμη τριγυρίζουν στο μυαλό μας…

Ο δρόμος της επιστροφής

Τετάρτη 29/11, και αρχίζει ο δρόμος της επιστροφής… Καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Μπάρι φτάσαμε στην εντυπωσιακή Πομπηία, τη σπουδαία αυτή αρχαία πόλη, της οποίας η καταστροφή αποτελεί για εμάς μια ζωντανή «φωτογραφία» της αρχαιότητας.

Λίγο πριν την παρουσίαση της εργασίας, η  ομάδα των μαθητριών και μαθητών της αποστολής του 2ου ΓΕΛ στο TeatroItalia

Με το βλέμμα στο μέλλον

Με τους άνεμους πλέον να είναι ευνοϊκοί μαζί μας φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα το πρωί της Πέμπτης 30/11 και το απόγευμα η αποστολή μας ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Το ταξίδι τελείωσε. Όμως δεν σταματούν να υπάρχουν όσα αποκτήσαμε σ’ αυτό: γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, αναμνήσεις…

Και το κυριότερο: οι σχέσεις που αναπτύξαμε και συσφίξαμε σ’ αυτό!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.