Απεργια των δημοτικων υπαλληλων ενοψει καταθεσης συνδυασμων

Στον αέρα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι σχέσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αφού η απεργία, που αποφάσισαν οι τελευταίοι για τις 16 & 17 Οκτωβρίου, καθώς και η διάθεση, που έχουν εκφράσει να προβούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις την ημέρα των εκλογών της 7ης Νοέμβριου, βρίσκουν απέναντι τους την άκαμπτη στάση του υπουργείου. Με σημείο αιχμής το εκλογικό επίδομα, αλλά και πάγια αιτήματα τους, οι δημοτικοί υπάλληλοι δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε όσες ενέργειες απαιτούνται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Από τη μεριά του το υπουργείο κρατάει σκληρή στάση απέναντι στα εν λόγω αιτήματα.

Ζωή Κοσμίδου «Η γενική κατεύθυνση είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις»

Μιλώντας στον ΠτΘ, η πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων, κ. Ζωή Κοσμίδου, επιβεβαίωσε ότι στην αποχή από την εκλογική διαδικασία κατά το σαββατοκύριακο 16 & 17 Οκτωβρίου, όπως έχει ληφθεί απόφαση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, θα συμμετέχουν και οι υπάλληλοι στην πόλη μας. Όπως τόνισε, «το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μια σοβαρή κίνηση, αφού τις μέρες αυτές κλείνουν οι συνδυασμοί, που θα λάβουν μέρος στις επερχόμενες εκλογές, ενώ και οι διαδικασίες μεταδημότευσης, που θα χρειαστούν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν». Όσον αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και το ενδεχόμενο αποχής από την εκλογική διαδικασία της 7ης Νοέμβριου, η κ. Κοσμίδου εκτίμησε ότι «η γενική κατεύθυνση, που υπάρχει, είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε με ακρίβεια τη μορφή, που θα έχουν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές, το πιο πιθανό είναι αυτές να αφορούν κάποιες εργασίες εκτός ωραρίου».

Όσον αφορά τα αιτήματα, που θέτουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, εκτός από το εκλογικό επίδομα και γενικότερα θέματα αμοιβών, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο. «Τα θέματα αυτά», τόνισε η κ. Κοσμίδου «είναι θέματα παλιά, αλλά και θέματα, που προκύπτουν συνέχεια. Αφορούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας υπάρχει κάθε πρόθεση να διευθετηθούν αυτά, αλλά δυστυχώς από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη».

Υπουργείο Εσωτερικών Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η διεκπεραίωση των αναγκών των παρατάξεων

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχτεί η ομαλότατα της εκλογικής διαδικασίας, λόγω της απεργίας, που ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάλεσε με σχετικό δελτίο τύπου τους συνδυασμούς των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων να φροντίσουν για την διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών, που έχουν σχέση με τη λειτουργία των δήμων, μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ώστε με ασφάλεια να μπορέσουν να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους στα αρμόδια πρωτοδικεία μέχρι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου.

Επιφύλαξη αξιοποίησης νομικών δυνατοτήτων για την ομαλότητα της διαδικασίας

Περαιτέρω, ασκεί έντονη κριτική προς την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα αιτήματα, που προβάλει έναντι του υπουργείου, ιδιαίτερα δε ως προς το εκλογικό επίδομα. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «πρόκειται για την μοναδική κατηγορία εργαζομένων, όπου η εκλογική αποζημίωση μετά από διεκδίκηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό ως ειδικό επίδομα, κάτι που αποτελεί αναμφίβολα μια προνομιακή αντιμετώπιση των εργαζομένων στους δήμους». Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει απορρίπτοντας κάθε περίπτωση ικανοποίησης του εν λόγω αιτήματος, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια καθιέρωσης ενός νέου εκλογικού επιδόματος αυτή την περίοδο θα αποτελούσε προκλητικά ευνοϊκή διάκριση σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους, που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία». Δεν παραλείπει δε να τονίσει ότι «εφόσον παρόλα αυτά υπάρξει αδικαιολόγητη εμμονή στο αίτημα αυτό, το υπουργείο, είναι υποχρεωμένο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των νομικών δυνατοτήτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσχέρειες καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να διασφαλιστεί η ακώλυτη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας».

Μετά ταύτα, όπως εύλογα μπορούμε να αντιληφθούμε, δε θα είναι ομαλή η πορεία προς τις κάλπες, αφού και οι δυο πλευρές φαντάζουν ανυποχώρητες ως προς τις θέσεις τους. Ένας άλλος παράγοντας τίθεται πλέον υπ’ όψιν των υποψήφιων στις επερχόμενες εκλογές και έρχεται να επιβαρύνει περισσότερο το πρόγραμμα του προεκλογικού τους αγώνα. Όποτε, αυτό, που πρωτίστως οφείλουν, είναι να σπεύσουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την Παρασκευή, ευελπιστώντας παράλληλα να επιλυθεί σύντομα η διένεξη μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.