«Απαραιτητη η συνεργασια μεταξυ δημου και πολιτων»

Κλείνοντας πέντε μήνες στη θέση του δημάρχου Κομοτηνής, ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ΠτΘ για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό, για την αξιοποίηση κτιρίων με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως η παλιά βιβλιοθήκη και η Τσανάκλειος, όπου θα στεγαστεί το νέο δημαρχιακό μέγαρο ενώ στο υπάρχον θα στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες.

Δείχνει να προχωρά με σταθερά βήματα στα σχέδιά του, να εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και να αναμένει τη συμμετοχή των πολιτών τόσο στον εντοπισμό των καθημερινών προβλημάτων όσο και στην αντιμετώπισή τους, μια και λέει χαρακτηριστικά «θα θέλαμε να προτείνουν οι πολίτες, να συνεργάζονται, να μας βοηθούν, γιατί ο δήμος είναι η πόλη μας, το σπίτι μας, ο δρόμος μας».

Εν αρχή η καθημερινότητα

ΠτΘ: Η καθημερινότητα είναι αυτή που απασχολεί τον πολίτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον πρώτο πολίτη της πόλης, μια και είναι αυτός που οφείλει να βλέπει και να ρυθμίζει τα πάντα, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνεργάτες του. Ποιοι είναι οι τομείς άμεσης παρέμβασης στους οποίους εστιάζετε το ενδιαφέρον σας;

Δ.Κ.:
Έχω θέσει ως προτεραιότητα την κατάσταση των οδοστρωμάτων. Έχουμε ένα συνεργείο καταγραφής φθορών στο οδόστρωμα και συνεργείο που τις αποκαθιστά. Δεν έχουμε, όμως, τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα πάντα γι’ αυτό και ζητούμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν και η ανταπόκρισή μας είναι άμεση. Έχουμε επίσης βγάλει την εργολαβία που αφορά στη συντήρηση οδοστρωμάτων με θερμή άσφαλτο, γιατί μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με ψυχρή λόγω καιρικών συνθηκών, οπότε θα προχωρήσουμε με εκτεταμένη επέμβαση στους δρόμους της πόλης, ώστε στην τελική φάση να έχουμε αποκαταστήσει τις φθορές όπου υπάρχουν.

Έχουμε προχωρήσει, σε συνεργασία με τη νομαρχία Ροδόπης, στη διαγράμμιση και με αίτημα των ομόρων δήμων έχουμε κάνει διαγραμμίσεις στους δήμους Μαρώνειας και Σώστου, ενώ θα πάμε και στο δήμο Ιάσμου, ικανοποιώντας και τη σύμβαση που κάναμε με τη νομαρχία να εξυπηρετούμε και το υπόλοιπο του νομού. Περιμένουμε τις επόμενες 2- 3 μέρες να τελειώσουν οι εργασίες που αναλάβαμε για να έρθουμε στην πόλη και ν’ αρχίσουμε να κάνουμε τις διαβάσεις, κύρια στα σχολεία και τις διαγραμμίσεις οδών.

Ένα μεγάλο θέμα αφορά στα σήματα της Τροχαίας που χρειάζονται αποκατάσταση όταν κάποιοι κολλούν αυτοκόλλητα, κυρίως ομάδων, και τα οποία χρειάζονται ώρα για να αφαιρεθούν γιατί καταστρέφουν και το φωσφορούχο υλικό της ταμπέλας. Είναι κρίμα να μη σκέφτονται ότι μ’ αυτή τους την κίνηση υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν δυστύχημα. Εφοδιάζουμε όλα μας τα συνεργεία με φόρμες εργασίας, όπως προβλέπεται από το νόμο (κράνη, γάντια, μπότες) και θα επιλέξουμε ανάλογους χρωματισμούς για λόγους τεχνικής ασφάλειας των συνεργείων αλλά κι ευπρεπούς παρουσίας τους μέσα στην πόλη.

Ήδη προχωρήσαμε σε εκτεταμένες φυτεύσεις, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου κι έχουμε συνεννοηθεί – δε μας βόλεψε ο καιρός – να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι έτσι ώστε μέσα από καταγραφή των χώρων πρασίνου αλλά και των υπαρχόντων δεντρυλίων και φυτών του φυτωρίου από την αρχή της φυτευτικής περιόδου να ξέρουμε τι θα φυτέψουμε και πού και το Δεκέμβριο να μην υπάρχει ούτε ένα φυτό που δε θα έχει φυτευτεί.

Επίσης, υπάρχει λόγω της ζέστης αύξηση του μεγέθους στα χόρτα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το προσωπικό είναι δεδομένο ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε προκήρυξη για την αγορά νέων κάδων απορριμμάτων κι έχουμε αγοράσει δυο πλυστικά μηχανήματα ζεστού νερού κι απολυμαντικού, για να γίνεται η απολύμανση των χώρων των κάδων και το ταυτόχρονο πλύσιμό τους ενόψει του καλοκαιριού, ώστε να μην έχουμε οσμές. Θα ζητήσουμε, όμως, τη βοήθεια των πολιτών: δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας άδειος κάδος με σακούλες σκουπιδιών γύρω του και το καπάκι να μένει ανοιχτό. Οι πολίτες πρέπει να ρίχνουν τα σκουπίδια μέσα στον κάδο και να κλείνουν το καπάκι, γιατί σε μια περίπτωση βροχής θα υπάρξει πρόβλημα. Ετοιμάζουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θα διανείμουμε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, με σκοπό να έχουμε τη βοήθεια των πολιτών. Μια τόσο μεγάλη πόλη όπως η Κομοτηνή χωρίς ενεργούς πολίτες είναι αδύνατο να δουλέψει μόνο με τις υπηρεσίες ενός δήμου όσο προσωπικό κι αν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε γωνία να βρίσκεται κάποιος που θα σκουπίζει, ένας που θα ελέγχει τους κάδους κι ένας που θα φροντίζει τα σήματα της Τροχαίας. Θέλουμε τη βοήθεια των πολιτών, τούς απευθύνουμε πρόσκληση για να συντελέσουμε στην καλύτερη εμφάνισή της, εφόσον ζούμε σ’ αυτή την πόλη.

Έχουμε βγάλει κονδύλιο από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και θέλουμε να προχωρήσουμε στην αγορά δυο μικρών μηχανοκίνητων οχημάτων σκούπας, τα οποία θα μπορούν να μπαίνουν σε μικρούς δρόμους και να ελίσσονται. Μ’ αυτά του τα μηχανήματα ο δήμος Κομοτηνής, θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες άλλων δήμων. Για παράδειγμα, τη σκούπα τη ζήτησε και ο δήμος Αιγείρου για τον καθαρισμό του κάμπινγκ ενόψει της λειτουργίας του. Θεωρούμε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να συνεργαζόμαστε.

Στο μέτωπο της καθημερινότητας σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη, η οποία προϋποθέτει κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο, ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σύμφωνα με το ISO θα μπορεί να καταγράφει τα αιτήματα των πολιτών, να τα προωθεί στις ανάλογες υπηρεσίες και να δίνεται απάντηση για το τι έχει γίνει σε κάθε περίπτωση. Στο θέμα της έκδοσης πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του δήμου θεωρώ ότι είμαστε σ’ ένα καλό βαθμό, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Μας έχει έρθει η εγκύκλιος για το εθνικό δημοτολόγιο, το οποίο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία, θα προχωρήσουμε επομένως σε μια πληρέστερη μηχανοργάνωση ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα καθυστερήσεων.

Κυκλοφοριακό – χώροι στάθμευσης

ΠτΘ: Το μεγάλο πρόβλημα της πόλης παραμένει το κυκλοφοριακό το οποίο συνδέεται και με τους χώρους στάθμευσης, τις πιθανές μονοδρομήσεις ή την αξιοποίηση κάποιων κτιρίων για να γίνει δημοτικό πάρκινγκ.

Δ.Κ.:
Είχαμε τη δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα στα εγκαίνια της ΕΜΑΚ ότι μεταφέρεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός από το δημοτικό κτίριο στο κέντρο της πόλης και μένει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Γεωργίας. Δική μας πρόταση είναι να μεταφερθεί σε πρώτη φάση στο χώρο του ΚΕΓΕ και σε δεύτερη φάση, όταν κατασκευαστεί το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής, της περιφερειακής διεύθυνσης της ΕΜΑΚ στα 30 στρέμματα που τους έχουν παραχωρηθεί απέναντι από την υπάρχουσα θέση, να μεταφερθεί και ο Σταθμός της Πυροσβεστικής.

Η Πυροσβεστική δέχεται να μεταφερθεί άμεσα στο χώρο του ΚΕΓΕ, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε το πώς μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε το μεγάλο ακίνητο που έχουμε μέσα στην πόλη. Σίγουρα, όποια χρήση και να επιλεγεί ένα μεγάλο κομμάτι θα είναι χώρος στάθμευσης, ώστε να μπορέσει να ανακουφίσει το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης. Βρισκόμαστε σε επαφές για να γίνει πολυόροφος ο χώρος του δημοτικού πάρκινγκ δίπλα στη νομαρχία και να μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Θα είναι ένας επίπεδο υπόγειο – δε μπορεί να κατέβει πιο κάτω γιατί έχουμε υπόγεια ύδατα – και δύο υπέργεια.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης που έχει παρουσιάσει μια καθυστέρηση και ακολούθως να μπορέσουμε να επιλύσουμε θέματα όπως είναι ο χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, η χωροθέτηση των ταξί, η εύρεση χώρου στάθμευσης για τα ξενοδοχεία. Με την εύρεση χώρων στάθμευσης πρόθεσή μας είναι να περάσουμε σε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και δρόμους μόνο διέλευσης, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα των περιπτέρων και της διέλευσης των πεζών από τα πεζοδρόμια, όπως και να μπορέσουμε ν’ αναπλάσουμε το κέντρο της πόλης με πιο πλατιά και πιο όμορφα αισθητικά πεζοδρόμια. Προηγείται, όμως, η παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης για να μπορέσουμε να έχουμε μια επιστημονική άποψη πάνω στην οποία θα στηρίξουμε τις προτάσεις μας.

Έχουμε την πρόθεση, σε συνεργασία με τους μελετητές της κυκλοφοριακής μελέτης, να προχωρήσουμε στη χάραξη πιλοτικών ποδηλατοδρόμων σε δρόμους που θα μας προτείνουν οι μελετητές, ώστε να δούμε πώς λειτουργούν, γιατί μας το ζητούν τα δημοτικά και οι πολίτες. Πριν προχωρήσουμε σ’ ένα τεχνικό έργο υψηλού κόστους θα πρέπει να το εφαρμόσουμε πιλοτικά, με μικρές παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ποδηλατών.

Δημαρχείο στην Τσανάκλειο

ΠτΘ: Ένα άλλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων σας αφορά τα δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης από το δημαρχιακό μέγαρο το οποίο αποδείχτηκε μικρό για να μπορέσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες. Στην αρχή που αναλάβατε δεν υπήρχαν γραφεία να στεγάσουν όλους τους αντιδημάρχους και ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κ. Χατζηκωνσταντίνου μεταφέρθηκε στο Πολύκεντρο.

Δ.Κ.:
Πραγματικά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρων για την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και όλων αυτών των νέων λειτουργιών που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Για παράδειγμα, για να λειτουργήσει ένα νέο τηλεφωνικό κέντρο, θα πρέπει να καλωδιώσουμε όλο το δήμο. Πρόθεσή μας είναι να μεταφερθούμε στην Τσανάκλειο κι έχουμε συζητήσει προς αυτή την κατεύθυνση με τον κ. πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Έγινε μια καλή επικοινωνία και πιστεύω ότι θα πετύχουμε μετά το πέρας της μελέτης που έχει το πανεπιστήμιο για την αποκατάσταση του κτιρίου να γίνει ένα καινούριο δημαρχείο, το οποίο θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη.

ΠτΘ: Θα έχουμε παράλληλη λειτουργία στα δυο κτίρια;

Δ.Κ.:
Παράλληλη. Το παρόν δημαρχείο θα μείνει ως έχει, θα εξυπηρετεί τα πιστοποιητικά και τους πολίτες, ενώ στο νέο δημαρχείο θα μεταφερθεί η Τεχνική Υπηρεσία και τα γραφεία αντιδημάρχων, όπως και το δημοτικό συμβούλιο. Θα είναι ένας χώρος καθαρά διοικητικός ενώ παράλληλα θα μπορούμε να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες. Το δημαρχείο όπου στεγαζόμαστε έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του κι ας μην ξεχνάμε πως όταν ξεκίνησε υπήρχε ένας δήμαρχος με έναν ή δυο αντιδημάρχους, ενώ τώρα έχουμε έξι αντιδημαρχίες και στην πορεία του χρόνου οι αρμοδιότητες αυξάνονται και οι διαδικασίες γίνονται πιο πολύπλοκες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο γραφείο προμηθειών και δεν ξέρουμε πού να το στεγάσουμε.

ΠτΘ: Ένα άλλο κτίριο που σύντομα θα απελευθερωθεί είναι η παλιά δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο που διαμορφώθηκε στην πλατεία της ΧΕΝ που είναι και πολύ μεγάλο. Πώς θ’ αξιοποιηθεί;

Δ.Κ.:
Ήδη έχει γίνει καταγραφή των χώρων από τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, έχουν επιλεγεί τα ράφια και θα γίνει η μεταφορά των βιβλίων στο νέο κτίριο, ενώ θα κάνουμε αποδεκτή και τη δωρεά του κ. Μέρτζου των 2.000 τόμων του αρχείου Θεοχαρίδη. Ο χώρος της παλιάς βιβλιοθήκης θα είναι χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα στεγάσει εκθέσεις κι εργαστήρια ζωγραφικής, ποιητές, συγγραφείς. Θα στεγάσει δραστηριότητες και όχι συλλόγους, δε θα έχουμε ένα χώρο από τον οποίο θα δίνονται κλειδιά αλλά ένα ενιαίο χώρο όπου θα μπορούν να λειτουργούν πολιτιστικές δράσεις.

Δημοπρατείται η αποκάλυψη τοιχογραφιών στο Στάλιο

ΠτΘ: Ίσως, θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και μια μικρή μόνιμη εικαστική συλλογή.

Δ.Κ.:
Θα υπάρχει μια μόνιμη πινακοθήκη. Έχουμε προχωρήσει στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου στο πρώην Στάλιο μέγαρο, την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη, ενώ προχωράμε και στη δημοπράτηση του έργου της αποκάλυψης των τοιχογραφιών, ώστε κι εκείνο το κτίριο ν’ αρχίσει να λειτουργεί και να ενταχτεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Μια από τις εκδηλώσεις που έγιναν στην πλατεία στα πλαίσια των Ελευθερίων ήταν κι αυτή της δημοτικής σχολής χορού που έχει 160 παιδιά. Η εκδήλωση ανέδειξε ένα πρόβλημα, την έλλειψη χώρου. Έχει μεν δημοπρατηθεί το κτίριο που θα στεγάσει τη σχολή χορού στην οδό Βενιζέλου αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος η χωροθέτησή του και δεν αρκεί το οικόπεδο. Είναι στενόμακρο και θεωρώ ότι δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σχολής. Εκτιμώ ότι σ’ ένα ήδη επιβαρυμένο ιστό δε μπορούμε να προσθέσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Φανταστείτε 160 γονείς να περιμένουν στα αυτοκίνητα τα παιδιά τους. Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να φεύγουν από το κέντρο της πόλης, αλλά η σχολή χορού έχει δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει. Σκεφτόμαστε και αναζητούμε τη δυνατότητα στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του κολυμβητηρίου να δημιουργήσουμε μια απλή ενιαία αίθουσα, όπου θα στεγαστεί η δημοτική σχολή χορού. Οι αίθουσες θα πρέπει να είναι μεγάλες, γιατί οι χορογραφίες που γίνονται στην εξέδρα απαιτούν μεγάλους χώρους.

Θα το δρομολογήσουμε και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε γιατί το κόστος του δεν είναι πολύ μεγάλο, αν και τα οικονομικά του δήμου δεν είναι και τόσο ανθηρά. Ο πολιτισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι των ενδιαφερόντων μας.

Μια άλλη στόχευσή μας αφορά στη διάνοιξη της οδού Δημοκρατίας. Υπήρξε μια απόφαση δικαστηρίου για τον καθορισμό τιμής μονάδος, η προθεσμία πέρασε και θα πρέπει να βγει εκ νέου απόφαση του νομάρχη, όπως και δικαστική απόφαση καθορισμού τιμής μονάδος. Η οδός της Δημοκρατίας είναι ίσως το ομορφότερο κομμάτι της πόλης, μας οδηγεί προς το Άλσος Πάρκου και με την ανάπλαση του Άλσους της Αγίας Παρασκευής (η μελέτη θα παρουσιαστεί δημόσια στους πολίτες, για να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει) θα είναι ένα σημείο που θ’ αναδεικνύει την πόλη.

ΠτΘ: Θα προχωρήσετε με τη μελέτη της ανάπλασης του πάρκου, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο;

Δ.Κ.:
Πρόκειται για μελέτη που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα URBAN, υπάρχει Διαχειριστική Αρχή στο υπουργείο με πολύ αυστηρές διαδικασίες, έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις, έχει περάσει από τη δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ και από τη Διαχειριστική. Τα χρήματα υπάρχουν και μάλιστα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να απορροφήσουμε ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι.

Μπορεί να διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα αλλά υπάρχει μια συνέχεια της διοίκησης και προγραμματισμός και δε μπορεί κάθε διοίκηση που έρχεται να τα τινάζει όλα στον αέρα. Ίσως να διαφωνούμε σε κάποιες χωροθετήσεις και σε τμήματα μελετών αλλά δεν διατηρούμε το αλάθητο και δεν υποστηρίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα.

Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ν’ αλλάζουμε κατά το δοκούν τις επιλογές μας.

Πολιτική και πολιτικοί

ΠτΘ: Είστε δήμαρχος τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ έχουμε κυβέρνηση ΝΔ κι έχετε διατέλεσει πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης. Υποθέτω ότι οι σχέσεις με το κόμμα και την κυβέρνηση είναι καλές. Διευκολύνει αυτό ένα δήμαρχο όταν ξεκινάει τη θητεία του;

Δ.Κ.: Αυτό που διευκολύνει ένα δήμαρχο είναι η ύπαρξη κυβερνητικού στελέχους. Θεωρώ – και δε θα ‘θελα να παρερμηνευτεί όπως πολλοί με κατακρίνουν – ότι η ύπαρξη ενός κυβερνητικού στελέχους στο νομό είναι καταλυτική. Σας θυμίζω την ύπαρξη του κ. Φωτιάδη ως υφυπουργού στον Έβρο, του κ. Σγουρίδη ως αντιπροέδρου της Βουλής στην Ξάνθη, του κ. Καλαντζή ως υπουργού Μακεδονίας Θράκης στην Καβάλα. Όπου υπάρχει μέλος της κυβέρνησης υπάρχει και ιδιαίτερη μεταχείριση. Κακώς, αλλά υπάρχει. Αυτό που κατηγορούσαμε ότι όλα πηγαίνουν στην Αθήνα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη επειδή έχουν στελέχη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή το έχουμε και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αυτή τη στιγμή η ύπαρξη του κ. Στυλιανίδη στην κυβέρνηση μάς βοηθάει γιατί ανοίγει πόρτες. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ραντεβού που κλείνονται αμέσως και να μας περιμένουν οι υπουργοί. Κατανοώ ότι οι υπουργοί έχουν μεγάλο όγκο δουλειάς και πρέπει να δουν χίλιους δημάρχους και κοινοτάρχες από όλη την Ελλάδα, κάτι που είναι αδύνατο. Όταν, όμως, ένα ραντεβού κλείνεται μέσω ενός κυβερνητικού στελέχους γίνεται και αν και είναι κακό να γίνεται έτσι είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε την ύπαρξη του κ. Στυλιανίδη στην κυβέρνηση.


Η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άψογη, βοηθάει σε ό,τι του ζητήσουμε και θεωρώ ότι σε πολλά από αυτά που προχωράμε η παρουσία του και η συμμετοχή του και το ενδιαφέρον του είναι καταλυτικά, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν κάποιες δουλειές. Για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής συμφωνήθηκε παρουσία δυο μελών της κυβέρνησης, του κ. Πολύδωρα και του κ. Στυλιανίδη, ενώ κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να παρακαλέσουμε τον υπουργό να έρθει εδώ, να βρούμε χρόνο στο πρόγραμμά του για να συζητήσουμε. Καταλαβαίνω ότι ένας υπουργός έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και κάπου αλλού θέτει προτεραιότητες, αλλά θεωρώ ότι και ο υπουργός στην περιφέρεια που εκλέγεται δίνει ιδιαίτερη εύνοια για να μπορεί να εκλεγεί εκ νέου. Δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε τον κάθετο άξονα, το φράγμα του Ιάσμου, ακόμη και την ένταξη του φράγματος των Συμβόλων σε πρώτη φάση στον εθνικό προγραμματισμό, όπως και το Πανθρακικό Στάδιο, την παρουσία του κ. Ορφανού στην πόλη μας. Είναι καλό να έχεις μια κυβέρνηση που διάκειται φιλικά – αν και νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει σχέση με την κυβέρνηση, ο ρόλος της πρέπει να είναι πάντοτε διεκδικητικός απέναντι στην όποια κυβέρνηση – αλλά θεωρώ σπουδαία την ύπαρξη κυβερνητικού στελέχους στο νομό.

ΠτΘ: κ. δήμαρχε, δεν σας ακούμε συχνά να κάνετε λόγο για ραντεβού κλεισμένα στην Αθήνα με υπουργό.

Δ.Κ.:
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κάναμε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού βάζοντας στον προϋπολογισμό μας 1.340.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Πρόθεσή μας είναι όποτε έχουμε τα χρήματα να τα βάζουμε στον προϋπολογισμό. Δε θέλω να βγαίνω κάθε τόσο και να δηλώνω ότι θα χτυπήσω πόρτες και να το παίξω ένας λαϊκός ήρωας. Λειτουργώ πάντοτε για το καλό της πόλης, αλλά θέλω όταν υπάρχει κάτι να το ανακοινώνω μόνο όταν έχει οριστικοποιηθεί. Το να βγαίνουμε καθημερινά και να φωνάζουμε δείχνοντας ένα χαρακτήρα διεκδικητικό που στην ουσία δεν προσφέρει τίποτε δεν είναι του χαρακτήρα μου και δε θα το έκανα.

ΠτΘ: Σ’ αυτούς τους πέντε μήνες της θητείας σας, ποιο θεωρείτε ότι είναι «αγκάθι» για την Κομοτηνή, ένα πρόβλημα μεγάλο που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ο δήμαρχος μαζί με τους συνεργάτες του;

Δ.Κ.:
Αυτό που «ταλαιπωρεί» είναι μια έλλειψη συνεργασίας, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει, μεταξύ δήμου και πολιτών. Ο δήμος έχει ελλείψεις στο να προχωρήσει, για παράδειγμα, στην ανακύκλωση ή την καλύτερη καθαριότητα, αλλά θα θέλαμε να προτείνουν οι πολίτες, να συνεργάζονται, να μας βοηθούν γιατί ο δήμος είναι η πόλη μας, το σπίτι μας, ο δρόμος μας. Ακόμη κι εάν ένας δήμος είχε άπειρο προσωπικό δε θα τα κατάφερνε στην περίπτωση που οι δημότες έβγαζαν τα σκουπίδια και τα πετούσαν στο δρόμο.

Εμείς θα κάνουμε από την πλευρά μας αυτό που πρέπει και θα ζητήσουμε από τους πολίτες τη συμμετοχή τους. Αυτό που λείπει είναι το καλό πνεύμα μεταξύ δήμου και δημοτών. Θα πρέπει οι δημότες να θεωρούν το δήμο υποβοηθητική λειτουργία της δικής τους παρουσίας σ’ ένα χώρο κι όχι τον απόλυτο υπεύθυνο που θα συμμαζεύει και θα καθαρίζει την πόλη.

Όταν πετάμε ένα πακέτο τσιγάρο στην πλατεία δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος επί 24ωρου βάσεως και να τα μαζεύει. Δεν είμαστε η Disneyland, άρα σε μια πεντακάθαρη πλατεία ένα πεταμένο πακέτο δημιουργεί πρόβλημα.

Αυτό που όλοι θέλουμε είναι μια συμμαζεμένη όμορφη πόλη που να λειτουργεί καλά και να μπορεί να υποδεχτεί ξένους και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συνεργασία όλων.

ΠτΘ: κ. Κοτσάκη, σας ευχαριστώ πολύ.

Δ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ: Μια συνέντευξη με πολιτικό σίγουρα ζητάει παρασκήνιο. Ο Δημήτρης Κοτσάκης πίνει ελληνικό καφέ και καπνίζει στριφτά τσιγάρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.