Απαιτηση για «δικαιοτερο και κοινωνικα αποδεκτο συστημα χρεωσης»

Συνεδρίασε προχθές το απόγευμα η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού ζητήματος των διοδίων.

Κύριος σκοπός της συνάντησης των μελών και φίλων της πρωτοβουλίας, ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, καθώς και ο καθορισμός της στάσης των Ξανθιωτών απέναντι σ’ ένα ζήτημα που «καίει» πλέον πάμπολλες περιοχές της χώρας. Στους σκοπούς της συνάντησης προστίθενται η ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης της Ξανθιώτικης πρωτοβουλίας στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο, η ενθάρρυνση δημιουργίας παρόμοιων κινήσεων σε γειτονικές περιοχές και η δρομολόγηση επαφών με φορείς της Ξάνθης και της Θράκης.

Η συνάντηση, όπως και όλες όσες θα ακολουθήσουν, ήταν ανοιχτή για τον τύπο και για ενεργούς πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν τις προσπάθειες της επιτροπής. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει κάποιου είδους θεσμική ηγεσία, διοικείται συλλογικά και απαρτίζεται από πολίτες όλων των πολιτικών, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων της Ξάνθης, με μοναδικό κριτήριο το ενδιαφέρον για το σοβαρό πρόβλημα των διοδίων.

Γεγονός είναι ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα και διεξοδική συζήτηση επί όλων των ζητημάτων αναφορικά με τα διόδια που απασχολούν την κίνηση. Τα μέλη Γιάννης Σιδηρόπουλος (δημοσιογράφος) και Κώστας Γούναρης (πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης) ενημέρωσαν τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συνάντηση και στις κινητοποιήσεις της Πιερίας, καταθέτοντας θετικές εντυπώσεις. «Οι επιτροπές από Κατερίνη και κάτω είναι “ψημένες” και κάθε μέρα στους δρόμους αφού υπάρχουν συνεχείς κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα είναι δραστήριοι αλλά δεν είναι τόσο αποδοτικός ο αγώνας τους, σε αντίθεση με την Πιερία που κατάφερε να ακυρώσει απόφαση για εγκατάσταση διοδίων» είπαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση μετείχαν και πρόσωπα από την Κομοτηνή, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για δημιουργία συντονισμένων δράσεων μεταξύ των δύο πόλεων.

Κ. Γούναρης, «Σοβαρή προσπάθεια από σοβαρές κινήσεις»

Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος παρέθεσε τις γνωστές στους αναγνώστες του «ΠτΘ» εξελίξεις μετά τις δηλώσεις Τσακλίδη και Μαγκριώτη, τις πρόσφατες εξαγγελίες της «Εγνατίας Οδού» για την έναρξη της λειτουργίας έξι σταθμών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας, καθώς και τον απόηχο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Συνόψισε δε τις θέσεις και τους στόχους της κίνησης λέγοντας: «Ρεαλιστικά μιλώντας, δεχόμαστε μεν να πληρώνει ο χρήστης αλλά να είναι λογικό το κόστος. Όχι δεκατρείς σταθμοί διοδίων στην Εγνατία και όχι 2,80 ευρώ στον καθένα. Ζητάμε το κόστος να συναρτάται με τη χρήση, να υπολογίζεται ηλεκτρονικά και με το χιλιόμετρο, δηλαδή δικαιότερο και κοινωνικά αποδεκτό σύστημα χρέωσης».

Ο Κώστας Γούναρης χαρτογράφησε την πανελλαδική κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή προσπάθεια από σοβαρές κινήσεις» και πρόσθεσε: «Οι πολλοί που ήδη έχουν καθημερινό πρόβλημα είναι εκτός Εγνατίας, αφού η Εγνατία έχει μόνο ένα σταθμό διοδίων μέχρι στιγμής. Ομολογουμένως είναι ένας δύσκολος αγώνας απέναντι στο κράτος και σε εταιρίες. Μέχρι στιγμής οι υπάλληλοι των διοδίων και η αστυνομία δεν αντιδρούν για να μην γίνουν φασαρίες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα έχει ημερομηνία λήξης. Κάποια στιγμή θα σκληρύνει η στάση της πολιτείας…».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η κίνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός blog στο διαδίκτυο, για καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό δράσεων, ενώ συμφωνήθηκε να γίνουν επαφές με φορείς για να υπάρξει στήριξη στις διεκδικήσεις. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες των θέσεων, της «φιλοσοφίας» και των στόχων της κίνησης, έγινε μια μακρά και διεξοδική συζήτηση, στην οποία παρατέθηκαν και συνεκτιμήθηκαν όλα όσα συνθέτουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Ενημέρωση των πάντων και «crash test» με το νέο έτος

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της Ξανθιώτικης κίνησης στην πανελλαδική συνάντηση που επίκειται να γίνει στη Λάρισα και στην οποία θα συμμετάσχουν οι 21 επιτροπές του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου. Σημειώνεται ότι συστάθηκε και επταμελής γραμματεία στην οποία θα εκπροσωπείται και η Ξάνθη, μετά την προχθεσινή επιλογή μεταξύ των μελών της κίνησης.

Οι περισσότεροι παριστάμενοι συντάχθηκαν με την άποψη να μην υπάρχουν διόδια στις μετακινήσεις εντός Περιφέρειας, που πρόσφατα διατύπωσε ο απερχόμενος νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης. Μέσα από τη μακρά συζήτηση, αποφασίστηκε να εκδοθεί κείμενο με τις θέσεις και το πλαίσιο της κίνησης, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Με το κείμενο αυτό, η πρωτοβουλία θα αποταθεί στο σύνολο των φορέων, συλλόγων, σωματείων, φυσικών προσώπων, πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων και προσώπων της Ξάνθης, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης όλων και ανάληψης συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Αυτό θα ξεκινήσει πριν τις γιορτές, έτσι ώστε με το νέο έτος η πρωτοβουλία να προβεί σε δυναμικές παραστάσεις και κινητοποιήσεις.

«Όσο θα πλησιάζει ο καιρός της λειτουργίας σταθμών διοδίων, οι δραστηριότητές μας θα εντείνονται» συμφώνησαν τα μέλη της κίνησης, καταλήγοντας: «Με το νέο έτος θα βγούμε στην Εγνατία, στο πρώτο “crash test” απέναντι σε όσα δρομολογούνται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.