Αντωνης Γραβανης «Το Επιμελητηριο ανηκει στους επιχειρηματιες και επαγγελματιες της Ροδοπης»

Επιμελητηριακές Εκλογές 2017 - «Τα προβλήματα των επαγγελματιών, οδηγός μας για την επόμενη μέρα»

«Ακούσαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και προτείναμε λύσεις […]  οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό μας για την επόμενη μέρα». Η πρόταση αυτή συνοψίζει τα όσα «κέρδισε» ο κ. Αντώνης Γραβάνης, επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» με τον οποίο διεκδικεί την ηγεσία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κατά την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε αλλά και ακολούθησε της επίσημης ανακοίνωσης των υποψηφίων συμβούλων και των προγραμματικών θέσεων του Συνδυασμού του.
 
Μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία ο ίδιος συγκέντρωσε στο πλευρό του μία ομάδα 54 συνολικά επαγγελματιών του νομού Ροδόπης, από το σύνολο σχεδόν όλων των κλάδων, αλλά και προτάσεις, απόψεις και λύσεις, που προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε με φορείς της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικούς φορείς  και κυρίως τους ίδιους τους επαγγελματίες, για το καλύτερο μέλλον των οποίων προτίθεται να εργαστεί, μαζί με τους συνεργάτες του την επομένη των εκλογών της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου.
 
Ο κ. Γραβάνης τρία εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, μίλησε στον «ΠτΘ» παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς του στόχους, το όραμά του για το Επιμελητήριο, του άμεσου αλλά και απώτερου μέλλοντος, απάντησε στην κριτική που του ασκείται στη βάση της έως τώρα πολιτικής του σταδιοδρομίας και έθεσε ως βασικό διακύβευμα των εκλογών, την ανάδειξη του ικανότερου για την ικανοποίηση των στόχων του Επιμελητηρίου που δεν είναι άλλοι από την προστασία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, καθώς και την γνωμοδότηση επί των θεμάτων που τις αφορούν.
 
Αντώνης Γραβάνης όμως… 

«Οι προτάσεις μας μόνον σκοπό είχαν  να αναβαθμιστεί ο επιμελητηριακός θεσμός» 

ΠτΘ: Βρισκόμαστε στα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές. Έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο συναντήσεων που είχατε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας, με φορείς της αυτοδιοίκησης, της αγοράς κ.ο.κ. Ποια είναι τα προβλήματα και οι απόψεις εκείνες των οποίων γίνατε αποδέκτης και θα αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού σας την επομένη των εκλογών, αν και εφόσον εκλεγείτε;
Α.Γ.:
Σε λίγες μέρες κλείνει ένας κύκλος, προεκλογικός, για τις εκλογές στις 4 και 5 Δεκεμβρίου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Στόχος μας ήταν να ακούσουμε και να συζητήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες της περιοχής. Ακούσαμε, συζητήσαμε , ανταλλάξαμε απόψεις και προτείναμε λύσεις. Οι συναντήσεις αυτές, ενίσχυσαν περαιτέρω τον λόγο για τον οποίο αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές, που είναι η πίστη μας στις επιχειρηματικές δυνάμεις της περιοχής και στη δυνατότητά τους να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα. Τα προβλήματα είναι πολλά, κυρίως η υπερφορολόγηση, οι ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, και τοπικά είναι ο ανταγωνισμός με επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες με χαμηλή φορολογία, το παραεμπόριο, η έλλειψη στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και πολλά άλλα.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν για εμάς οδηγό για την επόμενη μέρα και πραγματικά θεωρώ ότι και οι προτάσεις μας είχαν μόνο αυτό τον σκοπό, να αναβαθμιστεί ο επιμελητηριακός θεσμός, να βελτιωθεί το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις μας. 

«Η “καρέκλα” δεν είναι για μένα αυτοσκοπός» 

ΠτΘ: Σας ασκείται κριτική, η οποία αφορά στην έως τώρα πολιτική σας σταδιοδρομία, αξιολογώντας την κάθοδό σας στο επιμελητήριο ως ένα βήμα, για την περαιτέρω πολιτική σας ανέλιξη. Τι απαντάτε;
Α.Γ.:
Η επιλογή μου για το Επιμελητήριο είναι συνειδητή και βασίζεται στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζω και εγώ καθημερινά ως επιχειρηματίας. Εγώ ήρθα για να μείνω στον θεσμό του Επιμελητηρίου. Άλλωστε πάντα υπηρετώ τους πολλούς από όποια θέση και αν με έχουν εμπιστευτεί. Έχω εκλεγεί τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής και έχω  διατελέσει Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Κ. Καραθεοδωρή,  Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Μέλος της Επιτροπής Τουρισμού. Είμαι εκλεγμένο Μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Εκπρόσωπός της στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ στο παρελθόν έχω διατελέσει Συντονιστής της Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην ΠΑΜ-Θ της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, καθώς και πρώτος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Κομοτηνής. Προσωπικά το να σε εκλέγουν επί δέκα συναπτά έτη οι συμπολίτες σου σε θέσεις ευθύνης, είναι προτέρημα και δείχνει την εμπειρία στη διοίκηση, η οποία μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει.
 
Ούτε παραιτήθηκα ποτέ και δεν σκοπεύω να το κάνω, καθώς για μένα η  «καρέκλα» δεν είναι αυτοσκοπός . Και αυτό το αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία μου. Δύναμή μας, η προσωπική μας αξία στην κοινωνία και την αγορά, οι θέσεις μας και οι στόχοι μας για το αύριο του επιμελητηριακού θεσμού, το όραμα και η αγάπη μας για το Επιμελητήριο και αυτούς που εκπροσωπεί. 

«Η ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών και η ενδυνάμωση των θεσμών που τους εκπροσωπούν μπορεί να αλλάξει την αντιμετώπισή τους από την κεντρική κυβέρνηση» 

ΠτΘ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επαγγελματικών και βιοτεχνών σήμερα είναι η υψηλή φορολογία. Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες για πολιτική που εξωθεί την μικρομεσαία επιχείρηση στον θάνατο είναι επί χρόνια διαρκείς, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα. Προσδοκάτε ότι με τις νέες διοικήσεις στα επιμελητήρια η κυβέρνηση θα τείνει ευήκοον ους; Ή τελικά  θεωρείτε ότι η λύση στα προβλήματα των μικροεπαγγελματιών βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη;
Α.Γ.:
Οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο στυλοβάτης  των τοπικών και εθνικών οικονομιών. Πλέον όμως οι περισσότερες καθημερινά παλεύουν για την επιβίωσή τους. Και όχι γιατί πήραν τις λάθος επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά γιατί το ελληνικό κράτος επέλεξε τον εύκολο δρόμο κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που είναι η υπερφορολόγηση και η αφαίμαξη των επιχειρήσεων. Οι παραπάνω προκλήσεις, ανέδειξαν την ανάγκη των επιχειρήσεων  να αυτοοργανωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εθνικά και τοπικά, να  συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξή τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα βελτιώνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών και η ενδυνάμωση των θεσμών που τους εκπροσωπούν μπορεί να αλλάξει την αντιμετώπισή τους από την κεντρική κυβέρνηση. 

«Η ημιμάθεια πολλές φορές είναι χειρότερη από την άγνοια» 

Η λύση λοιπόν βρίσκεται εδώ στη χώρα μας αλλά και επικουρικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή μας σε αυτήν μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε και είναι συγκεκριμένα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία σου δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσεις δράσεις που πραγματικά μπορούν να ωφελήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ο μηχανισμός που προτείναμε για τη ρευστότητα. Και πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  υπάρχει αλλαγή πλεύσης για μετά το 2020. Οι χρηματοδοτήσεις πλέον θα αφορούν δανειοδοτήσεις, αλλά και μοχλεύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.  Πάντως επειδή υπάρχει αρκετή «ημιμάθεια» για αυτές τις δυνατότητες, πολλοί θεωρούν ότι μπορούν με αυτά, να χρηματοδοτήσουν οτιδήποτε. Και η ημιμάθεια πολλές φορές είναι χειρότερη από την άγνοια. 

«Το Επιμελητήριο οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην διαμόρφωση μίας νέας αναπτυξιακής κατεύθυνσης για το νομό και την περιοχή» 

ΠτΘ: Μπορούν οι επιμελητηριακοί θεσμοί να παρέμβουν σε ζητήματα υποδομών και να δημιουργήσουν εξ αρχής συνθήκες ανάπτυξης σε διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση;
Α.Γ.:
Οι επιμελητηριακοί θεσμοί έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη γνωμοδότηση επί των θεμάτων που τις αφορούν. Υπό αυτό το πρίσμα, φυσικά και τα επιμελητήρια θα πρέπει να πρωτοστατούν, να συνεργάζονται και να  συγκρούονται και με την κεντρική κυβέρνηση αλλά και με τους τοπικούς φορείς, για όλα τα αναπτυξιακά έργα. Παραδείγματος χάρη σαν Επιμελητήριο πρέπει να συνεργαστούμε με το Δήμο για να αναβαθμίσουμε τη δημοτική αγορά μας.  Να πιέσουμε για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, την εκμετάλλευση όλων των υποδομών που διαθέτουμε, όπως το Μέγαρο Μουσικής, την ανάδειξη της Έκθεσης, την καθιέρωση της περιοχής μας ως προορισμού πολιτισμικού, θρησκευτικού και σχολικού τουρισμού. Όπως επίσης, το Επιμελητήριο οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην διαμόρφωση μίας νέας αναπτυξιακής κατεύθυνσης για το νομό και την περιοχή που θα στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων .
 
ΠτΘ: Είστε ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, ένας επιτυχημένος αυτοδιοικητικός κ.ο.κ. Ποια τελικά είναι η στόχευσή σας σε ατομικό επίπεδο από μία πιθανή θητεία στην ηγεσία του Επιμελητηρίου Ροδόπης;
Α.Γ.:
Ζούμε σε μία γη ευλογημένη, που δεν έχουμε καταφέρει να την αξιοποιήσουμε ανάλογα με τις δυνατότητές της . Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Επίσης  στόχευσή μας είναι να συμβάλουμε και εμείς στη βελτίωση των συνθηκών, που καθημερινά αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματίας. Το Επιμελητήριο ανήκει στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ροδόπης. Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου κάνουμε την αλλαγή και συνυπογράφουμε την Συμφωνία Ανασυγκρότησης.

«Μοναδικός μας στόχος η ανασυγκρότηση των επιχειρηματικών δυνάμεων της περιοχής» 

ΠτΘ: Ποιο είναι το σχέδιο εκείνο, η συμφωνία ανασυγκρότησης, με την οποία σκοπεύετε να ηγηθείτε του επιμελητηρίου την επομένη των εκλογών; Πώς ερμηνεύετε την λέξη «ανασυγκρότηση»; Ξεκίνημα από την αρχή; Και μπορεί να υπάρχει ξεκίνημα από την αρχή σε μία χώρα παντελώς παρηκμασμένη και υπό εποπτεία;
Α.Γ.:
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από μία μικρή ομάδα νέων επιχειρηματιών που σιγά σιγά μεγάλωνε. Αυτή τη στιγμή 55 άνθρωποι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι, τεχνίτες, επιστήμονες θέτουμε τους εαυτούς μας στην κρίση των συναδέλφων μας, με ένα και μόνο στόχο, την ανασυγκρότηση των επιχειρηματικών δυνάμεων της περιοχής. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτής της περιοχής, έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και να ηγηθούν στη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής κατεύθυνσης . Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Οι προτάσεις μας αφορούν καθαρά τον επιμελητηριακό θεσμό και συγκεκριμένα δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε τα παρακάτω:

  1.  Σύσταση επιτροπής γνωμοδοτήσεων για όλα τα κλαδικά θέματα με την αρωγή πανεπιστημιακών από Νομική και Οικονομικό τμήμα, μελών του Επιμελητηρίου, τεχνοκρατών, τον εκάστοτε πρόεδρο του ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και τον πρόεδρο σωματείου ανάλογα με το θέμα, που θα επεξεργάζεται όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα γνωμοδοτεί ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής.
  2. Δημιουργία Δομής Υποστήριξης Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με νομική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη σε βασικά θέματα, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ή και να ζητήσει παρέμβαση για οποιοδήποτε πρόβλημα.
  3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με τη δημιουργία Συμβουλευτικής Δομής για Εξαγωγές, συνεργασία με το ΣΕΒΕ για την ενημέρωση των επαγγελματιών, άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση της παρουσίας του Επιμελητηρίου σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργία τομέα εξαγωγικών επιχειρήσεων.
  4. Συμμετοχή στη διαμόρφωση των προγραμμάτων επιδότησης του ΕΣΠΑ για επαγγελματίες και  ημερίδες σε πολλές περιοχές για την ενημέρωση των επαγγελματιών ώστε να ενταθούν σε αυτές.
  5. Άνοιγμα προς κάθε κλάδο για να πραγματοποιήσει με τη στήριξη του Επιμελητηρίου αναπτυξιακές δράσεις, εκθέσεις, έρευνες, ημερίδες, σεμινάρια κλπ.
  6. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής δικτύωσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή (σε επίπεδο προγραμμάτων και πολιτικών) σε δίκτυα όπως αυτό των Επιμελητηρίων της Στρατηγικής Ιονίου-Αδριατικής (EUSAIR) που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνών και ΜμΕ. Προώθηση αδελφοποιήσεων και συνεργασιών.
  7. Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση  των μελών σε κλαδικά θέματα και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και ανταλλαγή επιχειρηματιών και τεχνογνωσίας με το πρόγραμμα Erasmus.
  8. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή εκπροσώπου/εκπροσώπων μας σε όλες τις επιχειρηματικές αποστολές που γίνονται στα πλαίσια επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων σε χώρες ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας και συμμετοχή σε όλες τις διαβουλεύσεις στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει.
  9. Αναβάθμιση της συμμετοχής μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ και ενίσχυση της παρουσίας μας στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας   ΑΜ-Θ.
  10. Ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και επιχειρήσεων με την ανάπτυξη συνεργατικών δικτύων (τύπου cluster) και την καθιέρωση της περιοχής μας ως προορισμό.
  11. Δημιουργία δωρεάν online εφαρμογής «ψωνίζω στη Ροδόπη» με δυνατότητα εύρεσης όλων των επιχειρήσεων σε τρεις γλώσσες.
  12. Σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο για αποτύπωση της κατάστασης της αγοράς, καταγραφή πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, ανάλυση του προφίλ ως καταναλωτές  των διερχομένων από κάθετο άξονα και Τουρκία.

+1  Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων  με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για τη παροχή μικροπιστώσεων και εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους και ταχύτατες διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.