Αντιδρουν στο νεο οικογενειακο επιδομα οι πολυτεκνοι

Τι προβλέπουν οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου - Γιώργος Ράπτης, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ροδόπης «Τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνοι είμαστε θύματα των μέτρων όλων των κυβερνήσεων»

Εν μέσω αντιδράσεων από τους πολύτεκνους και τις συλλογικότητες αυτών σε όλη την χώρα, δημοσιεύτηκε, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία σε συνέχεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ορίζει την επερχόμενη κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος και την ενσωμάτωσή του στο Ενιαίο Επίδομα Τέκνων, καθώς και την νέα διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αυτού.
 
Κερδισμένοι των όσων ορίζει το πολυνομοσχέδιο είναι οι οικογένειες  με ένα και δύο παιδιά, καθώς και αυτές των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών, ενώ για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος παιδιού, λαμβάνονται πλέον υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας. 

Προϋποθέσεις, δικαιούχοι και διαδικασία πληρωμής 

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση ορίζεται ότι το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, από τον ΟΓΑ, που  είναι το αρμόδιο όργανο για να συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως γινόταν έως τώρα με τα οικογενειακά επιδόματα. Η καταβολή θα πραγματοποιείται με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου και εντός 25 ημερών. Ειδικά για το έτος 2018, στους δικαιούχους που έλαβαν το έτος 2017 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου διμήνου έτους 2018, ακόμη και αν δεν υποβάλουν αίτηση υπεύθυνη δήλωση Α21.
 
Όσον αφορά τα νέα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι και τις ημερομηνίες που θα δοθεί η προκαταβολή, ισχύει πως – σε πρώτη φάση – σε οικογένειες με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά θα χορηγηθεί προκαταβολή ή του νέου επιδόματος παιδιού ως το τέλος Μαρτίου του 2018 με βάση τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και δήλωσαν το 2017.
 
Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής: έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, και από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες 15.000) ευρώ.
 
Για την πρώτη κατηγορία προβλέπονται εβδομήντα  ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον εβδομήντα  ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο και επιπλέον εκατόν σαράντα ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία θα δοθούν σαράντα δύο  ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον σαράντα δύο  ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, και επιπλέον ογδόντα τέσσερα ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου. Για την τρίτη κατηγορία, τελειώνοντας,  είκοσι οκτώ  ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον είκοσι οκτώ  ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο και επιπλέον πενήντα έξι  ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου. 

Αποκατάσταση των απωλειών υποσχέθηκε η Θεανώ Φωτίου 

Οι αλλαγές αυτές συνάντησαν τις αντιδράσεις των συλλόγων πολυτέκνων και τριτέκνων της χώρας, μεταξύ αυτών και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με αποτέλεσμα η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, να προβεί σε διευκρινίσεις ανακοινώνοντας εντός του 2018 αναπλήρωση των απωλειών τρίτεκνων και πολύτεκνων. Συγκεκριμένα η ίδια επισήμανε σχετικά με το συνολικότερο πλαίσιο αλλαγών που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, ότι 738.000 από τις 800.000 οικογένειες θα δουν αυξήσεις στα επιδόματά τους, ενώ για τις περικοπές είπε ότι «μπορεί να έχει και κάποιες απώλειες, όμως θα τις αντιμετωπίσουμε εντός του 2018 που θα είναι αφιερωμένο σε πολιτικές για το παιδί», χαρακτηρίζοντας «λάθος αίσθημα καταστροφολογίας» την κριτική που ακούγεται.
 
Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι αλλαγές αυτές και η «αντικατάσταση» του Επιδόματος Πολυτέκνων έρχεται λίγες μέρες μετά την πρόσφατη κατάργηση του πολυτεκνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, από 1 Ιανουαρίου του 2018, που όπως τόνισε οι ενώσεις των πολυτέκνων τους οδηγούν στην φτωχοποίηση. 

Γιώργος Ράπτης «Οι πολύτεκνοι στοχοποιούνται» 

Τα αποτελέσματα των παραπάνω αποφάσεων σχολίασε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων ν. Ροδόπης κ.Γιώργος Ράπτης, ο οποίος χαρακτήρισε άστοχες τις αλλαγές ,τονίζοντας ότι πλήττονται άμεσα οι πολύτεκνοι.
 
Όπως εξήγησε περισσότερες από 14.500 πολύτεκνες οικογένειες, βρίσκονται στα όρια, των εισοδηματικών κριτηρίων που ορίζει το νέο πολυνομοσχέδιο,  οι οποίες θα λάβουν μειωμένο επίδομα ή και καθόλου, για να τονίσει πως εκ των 1800 πολύτεκνων οικογενειών της Ροδόπης, αρκετές είναι αυτές που αναμένουν τα επιδόματα αυτά «για να μπαλώσουν τρύπες στον προϋπολογισμό του σπιτιού».
 
«Το να δίνουμε επιδόματα σε οικογένειες που έχουν παιδιά είναι καλό γενικότερα, αλλά το να δηλώνουμε ότι κάνουμε υπέρβαση του προϋπολογισμού και παράλληλα να κόβουμε από κάποιες πολύτεκνες οικογένειες το επίδομα, είναι τραγικό» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως τα τελευταία 6 χρόνια, υπάρχει «στοχοποίηση» των πολυτέκνων μέσα από διάφορα μέτρα. «Τα τελευταία έξι χρόνια είμαστε θύματα των μέτρων που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις, έχουν μειώσει το αφορολόγητο, έχουν κόψει την έκπτωση στο ρεύμα και δεν ξέρω τι έπεται στη συνέχεια» συνέχισε ο ίδιος για να τονίσει τέλος πως σίγουρα οι αλλαγές αυτές έχουν θετικό πρόσημο για τις χαμηλόμισθες ομάδες, δεν επιλύουν όμως τα προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.