Ανθραποι και…19/08/08

Η Αργυρώ Μπαλαμπάνη, είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου. Μιλά στον «Κόσμο» για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και την ζωή στο Φανάρι. Με αφορμή τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο που διαρκούν ένα μήνα, σημειώνει ότι έδωσαν και φέτος ένα ξεχωριστό χρώμα στο τουριστικό θέρετρο του Νομού μας. «Προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, δουλέψαμε όλες οι γυναίκες του Φαναρίου και είχαμε και την στήριξη του Δημάρχου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το πανηγύρι, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία», δηλώνει και σημειώνει για την φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου: «Είναι απαραίτητη ναι! Βλέπω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ύστερα μας αρέσει πολύ ο Σύλλογος μας να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Δουλεύουμε σαν ομάδα για να σταθούμε στο πλευρό τους».

Τι καταφέρατε φέτος με τον πολιτιστικό κύκλο των εκδηλώσεών σας;

Α.Μ.: Προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, δουλέψαμε όλες οι γυναίκες του Φαναρίου και είχαμε και την στήριξη του Δημάρχου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το πανηγύρι, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία.

Κάνατε και φέτος το περίφημο καλαμάρι;

Α.Μ.: Ναι, παρασκευάσαμε και φέτος και προσφέραμε το παραδοσιακό ρύζι με το καλαμάρι που ετοιμάσαμε και μαγειρέψαμε από το πρωί.

Ποια συνταγή ακολουθήσατε;

Α.Μ.: Οι γυναίκες χρησιμοποίησαν μπόλικο κρεμμύδι, πιπεριά, δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο, ντομάτα και 150 κιλά καλαμάρι.

Πού το βρήκατε;

Α.Μ.: Τα παραγγείλαμε στους αλιείς του χωριού μας, υπάρχει άφθονο στο θρακικό πέλαγος.

Πώς εκτελέσατε την συνταγή;

Α.Μ.: Ρίξαμε το ρυζάκι, αφού έβρασε το καλαμάρι, τη ντομάτα και το κρεμμύδι. Μπαίνει στο τέλος, το βράζουμε λίγο και μετά το κατεβάζουμε. Φουσκώνει και δεν «λασπίζει» έτσι, γίνεται ωραιότατο. Εργαστήκαμε 15 άτομα από το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογός σας;

Α.Μ.: 110 μέλη αριθμεί ο Σύλλογός μας και έχει ως στόχο τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Έχουμε εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν αδρανούμε. Τον χειμώνα μπορεί να είναι περιορισμένες, αλλά έχουμε πάλι κίνηση.

Δηλαδή, δεν ερημώνει το Φανάρι τον χειμώνα;

Α.Μ.: Δεν ερημώνει ιδιαίτερα, έχει κόσμο και τον χειμώνα το Φανάρι. Έρχεται πολύς κόσμος και το επισκέπτεται, οπότε δεν μας λείπουν οι επισκέπτες και η κίνηση.

Έχει μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων;

Α.Μ.: Έχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους, γιατί είναι η θάλασσα και δεν αφήνει τον κόσμο να φύγει. Μένουν οι νέοι και αυτό δίνει ζωντάνια στο χωριό μας. Άλλωστε, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Όσοι δουλεύουν στις πόλεις, προτιμούν να μένουν στο Φανάρι και να πηγαινοέρχονται.

Τι βρίσκει κανείς στο Φανάρι;

Α.Μ.: Θάλασσα, φρέσκο ψάρι, ησυχία, καλή παρέα. Ύστερα, έχει πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, μπαρ για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει και να διασκεδάζει, αυτό αρέσει πολύ στους νέους.

Πόσους μαθητές έχει το σχολείο του χωριού;

Α.Μ.: Στο σχολείο μας πηγαίνουν τριάντα πέντε μαθητές και είναι καλά.

Τι ζητάτε από την δημοτική αρχή;

Α.Μ.: Να δείξουν λίγη περισσότερη προσοχή στο Φανάρι, για να γίνει καλύτερο, για να έρχεται ο κόσμος και να το ζηλεύει.

Έχετε επικοινωνία με τον δήμαρχο;

Α.Μ.: Συζητάμε με τον δήμαρχο, καταθέτουμε προτάσεις και προσπαθούμε να κάνουμε το Φανάρι καλύτερο.

Είπατε ότι ο Σύλλογός σας επιδεικνύει και φιλανθρωπική δράση, είναι απαραίτητη;

Α.Μ.: Είναι απαραίτητη ναι! Βλέπω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ύστερα μας αρέσει πολύ ο Σύλλογός μας να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Δουλεύουμε σαν ομάδα για να σταθούμε στο πλευρό τους.

Σε κάθε χωριό συναντά κανείς και δύο πολιτιστικούς συλλόγους, εσείς πώς κατορθώσατε να μείνετε ενωμένοι;

Α.Μ.: Είμαστε ένας πολιτιστικός σύλλογος και έτσι θα μείνουμε. Η ισχύς εν τη ενώσει. Δεν είναι σωστό ένα χωριό να χωρίζεται. Γι’ αυτό και αφήνουμε τις διαφορές κατά μέρος και συνεχίζουμε, αλλιώς δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Το να μαλώσουμε και να διαλύσουμε είναι πάρα πολύ εύκολο, το να κρατηθούμε ενωμένοι είναι το δύσκολο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.