Ανοικτη Επιστολη Προς τον Πρωθυπουργο κ. Κωνσταντινο Σημιτη,

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή μας η επίσκεψή σας και μάλιστα για να εγκαινιάσετε ένα σημαντικό έργο, όπως αυτό της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων το έργο αυτό είναι σημαντικό γιατί η παραγωγή της ενέργειας γίνεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δεν εμποδίζει την αειφόρο ανάπτυξη της Θράκης. Μια ανάπτυξη που αποτέλεσε και αποτελεί το κεντρικό ζητούμενο των κατοίκων της περιοχής.

Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης στη Ροδόπη θέλουμε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας ώστε η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής να μη τεθεί σε κίνδυνο, τώρα μάλιστα που όλο και περισσότερες κοινωνίες χάνουν αυτό το προνόμιο και η δική μας είναι από τις τελευταίες που μπορεί όχι μόνο να περισώσει αλλά και να αξιοποιήσει με ένα μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον.

Η προσπάθεια εγκατάστασης εταιριών για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου και των Σαπών Ροδόπης, μιας έκτασης 200 τ.χλμ. αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την ανάπτυξη αυτή και για την υγεία των κατοίκων.

Οι δραστηριότητες αυτές κατασπαταλούν και μολύνουν το σπάνιο και πολύτιμο νερό, το σημαντικότερο αγαθό για τη Γεωργία και την ίδια τη ζωή. Συμβάλλουν στην όξινη απορροή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τοξικές ουσίες, αναπτύσσονται ουσιαστικά μέσα σε κατοικημένες περιοχές (η περιοχή των δήμων μέσα στην οποία αναπτύσσονται κατοικείται από 60.000 κατοίκους) και εντέλει απαξιώνουν στην περιοχή κάθε άλλη δραστηριότητα.

Η περιοχή αυτή διαθέτει το μοναδικό ιδιαιτέρου κάλους δάσος της Μαύρης Πεύκης, σημαντικότατες αρχαιότητες όπως η Μεσημβρία, η Ζώνη και η Μαρώνεια, καταπληκτικές παράλιες και φυσικές ομορφιές, όπως το σπήλαιο της Μαρώνειας ή της Μάκρης, πλούσιους ελαιώνες και σημαντική αλιεία, και είναι άδικο να αποκλείεται ουσιαστικά από την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης και της παραγωγής προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας. Η εγκατάσταση μεταλλουργίας και ιδιαίτερα εξόρυξης χρυσού προσφέρει ελάχιστες θέσεις εργασίες, όσες και μια μικρομεσαία επιχείρηση, με συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας, ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλεί είναι μη αναστρέψιμη, η βλάβη της υγείας των κατοίκων σίγουρη και η ανατροπή μιας αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης καταστροφική για το μέλλον της περιοχής.

Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την αρνητική θέση, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που την εκπροσωπούν (τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματικοί σύλλογοι, επιστημονικές οργανώσεις κλπ.) και την δηλωμένη επιθυμία τους για μία ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και βελτιώνει εν γένει την ποιότητα της ζωής χωρίς να υπονομεύει το μέλλον. Ζητούμε να παρέμβετε ώστε να σταματήσει οριστικά αυτός ο εφιάλτης που απειλεί την περιοχή μας και τείνει να την κατατάξει μεταξύ των καθυστερημένων τριτοκοσμικών κοινωνιών.

Με τιμή

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου

Κατά της Μεταλλουργίας Χρυσού


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.