Ανοιγει σημερα τις πυλες της η 18η Πανελληνια Εκθεση «Θρακη»

Ανθεκτική στη δύσκολη οικονομική συγκυρία εμφανίζεται η 18η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2009», που κατάφερε υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ ΑΕ να υπερκαλύψει, εν μέσω κρίσης, τον στεγασμένο χώρο των 4.000 τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ). Η φετινή διοργάνωση, που εγκαινιάζεται την 21η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 24 του μηνός, προσέλκυσε 95 εκθέτες από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 89 άμεσοι και οι 6 έμμεσοι. Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή ενόψει των εγκαινίων της «Θράκη 2009», αν και ο αριθμός των εκθετών είναι μειωμένος έναντι της προηγούμενης διοργάνωσης, θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών, ικανοποιητικός και δηλώνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην αποτελεσματικότητα της έκθεσης «Θράκη».

Στη λίστα των φετινών συμμετοχών ξεχωρίζουν τα Επιμελητήρια Κοζάνης, Δράμας, Λάρισας, Ξάνθης και Κορινθίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιχειρήσεις-μέλη τους, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Ροδόπης, ενώ παρουσία θα έχουν με επιχειρήσεις η Αθήνα, η Καβάλα, η Κομοτηνή και η Ορεστιάδα. Στη «Θράκη 2009» θα συμμετάσχει επίσης το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΕΔΙΣΥ), τα ΕΛΤΑ, τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΤΑ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ αυτόνομη παρουσία με δικά τους περίπτερα θα έχουν ο όμιλος ΟΤΕ και η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Τη φετινή διοργάνωση θα εγκαινιάσει, σήμερα Πέμπτη, στις 19.00 μ.μ., ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της «Θράκη 2009» θα διοργανωθεί την Παρασκευή, 22 Μαΐου, ημερίδα με θέμα «Μεγάλα έργα υποδομής και οικονομική ανάπτυξη», υπό την οργανωτική ευθύνη της Εγνατίας Οδού, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του ΔΕΚΑΜΑΘ.

Την Κυριακή, 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν οι «Ημέρες Franchise 2009», από το περιοδικό Franchise Deal σε συνεργασία με τη ΔΕΘ ΑΕ, εκδήλωση που έχει ως στόχο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τα μυστικά της επιλογής ενός franchise και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει η εν λόγω μέθοδος.

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη «Θράκη»

«Η Θράκη 2009 πραγματοποιείται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που έχει φοβίσει τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοι προσπαθούν να θωρακισθούν απέναντι στην κρίση, κυρίως με περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεών τους. Παρά ταύτα σε αυτό το γκρίζο φόντο κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον» σημείωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. «Πρόκειται άλλωστε για μια περιφερειακή διοργάνωση που ξεπερνά τα όρια του νομού Ροδόπης, έχει αποδείξει τη βαρύνουσα σημασία της για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ενώ έχει στο παρελθόν αποτελέσει εφαλτήριο πολύτιμων επαφών και συνεργασιών» πρόσθεσε.

Έσπευσε μάλιστα να επισημάνει πως η φετινή διοργάνωση περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά χρειάζεται τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων, που έχουν ανάγκη την προβολή, την εξωστρέφεια και την επαφή με την αγορά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Απευθυνόμενος δε στις επιχειρήσεις τόνισε πως οι εκθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία μάρκετινγκ και πωλήσεων και δη από τα πιο οικονομικά μέσα για την προβολή τους.

Κάλεσμα στον κόσμο της Ροδόπης να επισκεφθεί τη «Θράκη 2009» απηύθυνε με τη σειρά του ο νέος πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ, κ. Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη φετινή προσπάθεια ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Σημείωσε δε πως το ΔΕΚΑΜΑΘ βρίσκεται δίπλα στη ΔΕΘ ΑΕ ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της διοργάνωσης.

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη «Θράκη 2009» διαπίστωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, κ. Γιώργος Μηνόπουλος, άποψη που συμμερίστηκε και ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Αριστείδης Γιαννακίδης. Με τη σειρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Κοτσάκης χαρακτήρισε τη διοργάνωση αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της τοπικής κοινωνίας, αρκεί να υπάρχει συνεργασία και έγκαιρη προετοιμασία, ενώ δήλωσε τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θεσμό.

Την προσπάθεια ανάδειξης της έκθεσης «Θράκη» σε ναυαρχίδα μιας ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας στο νομό Ροδόπης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέο ξεκίνημα στη φετινή διοργάνωση, τόσο με την αλλαγή της διοίκησης του ΔΕΚΑΜΑΘ όσο και με τις προσπάθειες των τοπικών φορέων. Τέλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας, τόνισε πως από την επομένη της λήξης της «Θράκη 2009» θα πρέπει να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για το 2010, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά εκθεσιακά αποτελέσματα για την περιοχή.

Ο.Μ.

Δημήτρης Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας ΠΑΜ-Θ:

«Δεν παρακολουθώ από τη γωνία τα τεκταινόμενα,

μʼ ενδιαφέρει η έκθεση Θράκη»

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή την 18η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2009», που θα λειτουργεί από 21 έως 24 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε δηλώσεις του εξέφρασε τη αμέριστη συμπαράστασή του στην έκθεση υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον ίδιο προσωπικά ώστε να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης και να καταστεί μία ουσιαστική εμπορική έκθεση.

Συγκεκριμένα ο Γενικός

Γραμματέας δήλωσε τα εξής:

«Από αύριο ανοίγει τις πύλες της στην Κομοτηνή η 18η Πανελλήνια Εμπορική έκθεση “Θράκη”. Από μόνο του αυτό, καθαυτό το γεγονός είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό και για τη Θράκη, αλλά και για την Ελλάδα, διότι στην περιοχή αυτή δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης της οικονομικής δράσης επιχειρηματιών από όλο τον ελλαδικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό.

Εγώ αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το πάρα πολύ ενθαρρυντικό και σημαντικό , γεγονός, πως ενώ βρισκόμαστε στο μέσον μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται να υπάρχει στην Ελλάδα ένας δυναμισμός, που εκδηλώνεται με τη βούληση των επιχειρηματιών να προβάλλουν τα προϊόντα τους .Φέτος ο αριθμός των εκθετών είναι λίγο μικρότερος από τον περυσινό, αλλά είναι πολύ σημαντικές οι παρουσίες. Για πρώτη φορά εκθέτες είναι και οργανισμοί του Δημοσίου, όπως είναι ο ΟΤΕ , η Εγνατία Οδός και άλλες Επιχειρήσεις. Θέλω να επισημάνω σε όλους τους πολίτες και σε όλους τους επιχειρηματίες ότι, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι τοπικοί επιχειρηματίες να εκθέτουν τα προϊόντα τους, γιατί με τον τρόπο αυτό προσελκύουν και τους επιχειρηματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό οι κάτοικοι της περιοχής μας να επισκεφθούν την έκθεση, διότι αυτό δημιουργεί αυτόματα ένα είδος κινήτρου για τις επιχειρήσεις, είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού να έρθουν και να εκθέτουν στη «Θράκη».

Εάν αυτή η σχέση τηρηθεί, να είστε βέβαιοι ότι, η έκθεση αυτή έχει πολύ μεγάλη προοπτική μπροστά της. Όπως γνωρίζετε παρενέβην προσωπικά σαν περιφερειάρχης της περιοχής, για να δραστηριοποιηθεί η έκθεση με κάπως διαφορετικό τρόπο από ότι γινόταν στο παρελθόν. Είμαστε σε μια επικοινωνία και επαφή με τη ΔΕΘ διότι με ενδιαφέρει η έκθεση. Δεν παρακολουθώ από τη γωνία τα τεκταινόμενα στην έκθεση. Γνωρίζετε τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, προκειμένου να αναδιατυπώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της έκθεσης, ώστε να μην είναι απλώς ένα τυπικά εξελισσόμενο κατʼ έτος γεγονός, αλλά μία ουσιαστική εμπορική έκθεση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.