Ανοιγει η αυλαια του αρχαιου θεατρου της Θασου

Μια πορεία 45 χρόνων πλήρης προσπαθειών και πολιτιστικής προσφοράς συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, που επαναλειτουργεί μετά από δεκαεπτά χρόνια.

Έτσι φέτος θα μιλάμε ξανά για Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, αφού είναι αρκετές οι παραστάσεις που θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο του νησιού, ενισχύοντας το πρόσωπο του μακροβιότερου Φεστιβάλ στη Βόρειο Ελλάδα.

Δεκαπέντε από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα θα φιλοξενηθούν στα δύο Αρχαία Θέατρα.

Αυτή τη σημαντικότητα του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, υπογραμμίζει και η επίσημη πρεμιέρα που δίνει το Εθνικό Θέατρο, με την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, ενώ η ίδια παράσταση θα εγκαινιάσει το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, την Τετάρτη 24 Ιουλίου την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σίσκο, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και υπεύθυνο για το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου “το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που έχει την ευθύνη της οργάνωσης του Φεστιβάλ, έχοντας τη διάθεση και αντιλαμβανόμενο τη μεγάλη αυτή ευθύνη, θέλει να δώσει την έκταση και τη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή το Φεστιβάλ, επεκτάθηκε και ήρθε σε επαφή με τους Δήμους Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Σερρών για να μπορέσει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου η μεγαλοσύνη που έχει αυτό το Φεστιβάλ. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να υπογραμμίσω, είναι η διάθεση που έδειξαν οι Δήμαρχοι και που με πόση μεγάλη προθυμία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αντιλαμβανόμενοι και οι ίδιοι τη σημαντικότητα του γεγονότος. Εμείς θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά τους, όπως επίσης και τα ΜΜΕ, τα οποία θεωρούμε συνεργάτες στην προσπάθεια που γίνεται για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, μέσω του σημαντικότατου αυτού Φεστιβάλ. Στην προσπάθειά μας να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, επιλέξαμε τις σημαντικότερες παραστάσεις που αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζονται ανά την Ελλάδα. Ελπίζω ότι το θεατρόφιλο κοινό θα μείνει πολύ ευχαριστημένο από την οργάνωση, τις παραστάσεις, τους μεγάλους συντελεστές – πρωταγωνιστές, σκηνοθέτες – και βεβαίως το λόγο των μεγάλων τραγικών, κωμικών και δραματουργούς του παγκόσμιου ρεπερτορίου”.

Ήδη το Φεστιβάλ έχει ενισχύσει την παρουσία του με ειδικά περίπτερα, τα οποία θα παρέχουν εισητήρια, πληροφοριακό υλικό και προγράμματα, στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, στην Ξάνθη, στη Δράμα και στις Σέρρες.

Η “Επίδαυρος του Βορρά”

Φέτος, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου αποκτά άλλη προοπτική και επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό του ως΄”Επιδαύρου του Βορρά”, μια και φιλοξενεί αποκλειστικά θεατρικές παραστάσεις. Μόνη εξαίρεση η συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου, στις 16 Αυγούστου, η οποία θα μεταφερθεί και στο θέατρο της Θάσου την επομένη. Έτσι, λοιπόν, το Φεστιβάλ Φιλίππων μπορεί να θεωρηθεί ισάξιο του Φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Στο φετινό πρόγραμμα, είναι σημαντική η παρουσία πολλών ΔΗΠΕΘΕ της χώρας μας. Ο κ. Σίσκος επισημαίνει για την παρουσιά τους πως “μ΄αυτό τον τρόπο υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της προσφοράς στο χώρο του πολιτισμού των ΔΗΠΕΘΕ, το πολιτιστικό έργο που προσφέρουν σ΄ όλη τη Ελλάδα, με τις πολύ ωραίες δουλειές που κάνουν και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν να υπάρξουν μέσα στους χώρους και γενικότερα μέσα στην Ελλάδα. Για να αναγνωρίσει η Πολιτεία την προσφορά τους και να βοηθήσει και οικονομικά, μια και δεινοπαθούν, για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας”.

Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας αναλαμβάνει την ευθύνη οργάνωσης του Φεστιβάλ μετά την ανάθεσή του σ΄ αυτό από το Δήμο Καβάλας. Ο κ. Σίσκος πιστεύει πως πέτυχε το στόχο που έβαλε, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου.

“Αυτό δείχνει τόσο η διάθεση του κόσμου, που κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό προσέλευσης και οι παραγωγές που έρχονται εδώ, όσο και η διάθεση των ανθρώπων από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και η επιθυμία τους να΄ ρθουν να κάνουν τις παρουσίες τους σ΄ αυτό το μεγάλο Φεστιβάλ”.

Το “νέο” Θέατρο της Θάσου

Μια μεγάλη προσπάθεια έγινε για την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου της Θάσου, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (η οποία το διαμόρφωσε μέσα), από το Δήμο της Θάσου (τον πολιτιστικό του οργανισμό) και τη βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το οποίο συνέβαλε “υλικά” στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στη δημιουργία καμαρινιών και τουαλετών, στη παροχή ρεύματος και στον εξοπλισμό με ηλεκτρονικά μέσα, κομπιούτερ, κονσόλες κ.τ.λ. “όλοι μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά και εκμηδενίσαμε το χρόνο. Μπορώ να πω ότι είναι πλέον το θέατρο έτοιμο να υποδεχτεί παραστάσεις αυτού του βεληνεκούς, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις που μας προσφέρουν τα χρονικά περιθώρια που έχουμε. Ελπίζω ότι του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα”, τόνισε ο κ. Σίσκος.

Βέβαια, η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Θάσου έγινε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου δεν έχει ενισχυθεί καθόλου από την κεντρική εξουσία, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ να καλύπτεται από το Δήμο Καβάλας, ο οποίος δίνει 35 εκατομμύρια δραχμές.

“Παρ΄ όλες τις προσπάθειες και τις επανειλημμένες προσφυγές προς το ΥΠΠΟ, δεν πήρα καν απάντηση, γεγονός που επισήμανα και στην τελευταία μου επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού”, διευκρυνίζει ο κ. Σίσκος.

Παρ΄ όλα αυτά, όλοι μας γνωρίζουμε πως το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι σύμβολο της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Σ΄ όλη του τη διαδρομή, εδώ και 44 χρόνια, γέμισε και γεμίζει με συγκίνηση τις ψυχές χιλιάδων θεατών που μόνο το θέατρο, η μουσική και η τέχνη γενικότερα ξέρει να προσφέρει.

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη από το Εθνικό

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα είναι, λοιπόν, ο πρώτος σταθμός της καλοκαιρινής περιοδείας της “Ιφιγένειας εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, όπου το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα του.

Το έργο αυτό παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο έπειτα από 31 χρόνια. Έχουν προηγηθεί οι παραστάσεις του 1957,1958 και 1961 του Κωστή Μιχαηλίδη με την Άννα Συνοδινού στον ομώνυμο ρόλο, καθώς επίσης και του Τάκη Μουζενίδη με τη Ζέτα Κονδύλη την περίοδο 1970-1971.

Το έργο ανεβαίνει σε απόδοση – σκηνοθεσία – χορογραφία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά – κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου και φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Ακύλλας Καραζήσης (Αγαμέμνων), Νίκος Χατζόπουλος (Πρεσβύτης), Φάνης Μουρατίδης (Μενέλαος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Κλυταιμνήστρα), Μαρία Σκουλά (Ιφιγένεια), Αιμίλιος Χειλάκης (Αχιλλέας).

Καλπάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.