«Ανοιχτο σχολειο στην κοινωνια» το Δημοτικο σχολειο Κοσμιου

Μπροστά σε μία δυσάρεστη εικόνα βρέθηκαν χθες το πρωί οι μαθητές και οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου Κοσμίου. Το σχολείο τους είχε καταστραφεί προφανώς από κάποιον ή κάποιους που το προηγούμενο βράδυ κατέστρεψαν την κεντρική είσοδο του σχολείου, μπήκαν μέσα, πήραν ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του ολοήμερου σχολείου, κατέστρεψαν τις εσωτερικές πόρτες, και γενικότερα κατέστρεψαν ό,τι βρέθηκε μπροστά τους. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αστυνομία και η ΔΕΗ, που έφθασαν επιτόπου. Οι μαθητές απασχολήθηκαν από τους δασκάλους και για σήμερα Παρασκευή το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, έστω και με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Περιγράφοντας την εικόνα ο δάσκαλος του σχολείου Χάρης Κυριάκου μίλησε για εικόνα βανδαλισμού. «Το πρωί πηγαίνοντας στο σχολείο για να ξεκινήσουμε το μάθημα, διαπιστώσαμε ότι το σχολείο είχε παραβιαστεί. Είχαν μπει, σύμφωνα με τα στοιχεία, προχθές το βράδυ κάποιοι στο σχολείο παραβιάζοντας και καταστρέφοντας την κεντρική είσοδό του. Η εικόνα την οποία αντικρίσαμε ήταν απογοητευτική, ήταν εικόνα βανδαλισμού. Οι ξύλινες πόρτες των αιθουσών και των γραφείων των δασκάλων σπασμένες στην κυριολεξία, τζάμια σπασμένα, τα αλουμίνια των παραθύρων ήταν στραβωμένα στην προσπάθειά τους να τα παραβιάσουν. Είχαν σπάσει τη χελώνα της ΔΕΗ έξω από το κτίριο, στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν το γενικό διακόπτη, έτσι ώστε να μην υπάρχει φως στο σχολείο, όπως έγιναν και πολλές καταστροφές σε ό,τι υλικό είχαμε μέσα στο σχολείο, σε αυτό δηλαδή που έμεινε, γιατί τα περισσότερα τα πήραν. Δυστυχώς «χάσαμε» ένα ραδιοκασετόφωνο με CD που είχαν τα παιδιά, ένα βίντεο, ένα dvd-player, από το ένα συγκρότημα των υπολογιστών πήραν την οθόνη, από το άλλο συγκρότημα των υπολογιστών πήραν τη μονάδα, τον επεξεργαστή, πήραν ένα φούρνο μικροκυμάτων, υλικά τα οποία είχαμε αγοράσει πέρυσι, γιατί το σχολείο λειτουργεί και ως ολοήμερο και το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι υπήρχαν και ακαθαρσίες μέσα στο σχολείο».

Ειδοποιήθηκαν αμέσως ο διευθυντής εκπαίδευσης, η ασφάλεια η οποία σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου ανταποκρίθηκε άμεσα, η Σήμανση για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα. «Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω το ιδιαίτερο και άμεσο ενδιαφέρον και από την πλευρά της Δημαρχίας με τα συνεργεία τα οποία έστειλε για να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ζημιές καθώς επίσης και το ενδιαφέρον των εργαζομένων στη ΔΕΗ οι οποίοι ήρθαν αμέσως και αποκατάστησαν ό,τι βλάβη υπήρχε στη χελώνα του ρεύματος».

Η ίδια προσπάθεια παραβίασης έγινε και στο διπλανό κτίριο του νηπιαγωγείου, στο οποίο βέβαια δεν μπόρεσαν να μπουν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σπασμένα τζάμια και σε αυτό, ενώ τα παράθυρα αλουμινίου που έχει περιμετρικά το κτίριο έχουν υποστεί ζημιές στην προσπάθειά των εισβολέων να τα παραβιάσουν. «Να φανταστείτε ότι ήταν τόσο μεγάλη η προσπάθεια που έπεσαν ακόμη και οι σοβάδες από τους τοίχους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Χάρης Κυριάκου.

Το σχολείο χθες λειτούργησε κανονικά. Τα παιδιά απασχολήθηκαν από τους δασκάλους και σήμερα το μάθημα θα γίνει κανονικά.

«Οι αίθουσες δεν έχουν καταστροφές, απλά δε θα έχουμε πόρτες. Θα είμαστε σχολείο ανοικτό στην κοινωνία. Θα προσαρμοστούμε, απλά το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε όλα αυτά τα οποία χάσαμε, αν δεν βρεθούν γρήγορα από πλευράς της Αστυνομίας, καθώς επίσης και από τις πρώτες προτεραιότητες, μετά και από συμβουλή θα έλεγα του Διευθυντή Εκπαίδευσης, είναι να μπει και ένας συναγερμός στο σχολείο».

Α.Π.

Υ.Γ. Φωτογραφίες Σοφία Κεσκινίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.