Ανησυχια στους κτηνοτροφους απο ασαφεια κοινοτικης οδηγιας

Κοντά στα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην κτηνοτροφία στη χώρα μας, ανέκυψε το τελευταίο διάστημα ένα καινούργιο ζήτημα, που αφαιρεί από τους κτηνοτρόφους την εξαγωγή αμνοεριφίων προς τη γειτονική Τουρκία, μια αγορά, που κατά τους ίδιους, κρίνεται ως ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια κοινοτική οδηγία, κατά την οποία απαιτείται τα εξαγόμενα αμνοερίφια να φέρουν τα προβλεπόμενα για την ιχνηλασία τους microchips, ώστε να είναι νόμιμη η διακίνηση τους. Το ζήτημα προέκυψε πριν από 10 ημέρες περίπου και ήδη υπήρξε συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη, την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει προς την επίλυση του θέματος. Εχθές το πρωί μάλιστα, στάλθηκε υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε έκτακτη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτροφών την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί προς συζήτηση.

Μαργαρίτης Θεολόγου, πρόεδρος των κτηνοτρόφων νομού Ροδόπης «Εμποδίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας»

Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, πρόεδρος των κτηνοτρόφων νομού Ροδόπης, το ζήτημα, που προέκυψε με την κοινοτική οδηγία, σχετικά με την εξαγωγή στη γείτονα χώρα, πιθανόν να οφείλεται σε ασάφεια ή λανθασμένη ερμηνεία. Το πρόβλημα, που δημιουργείται, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ουσιαστικό, κατά τον κ. Θεολόγου. «Διότι, πρόκειται για μια καλή αγορά», τόνισε, «που δίνει πολλές προοπτικές για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, για να ασχοληθούν επιτέλους με τον κλάδο νέοι άνθρωποι».

Τη σφοδρή του αντίθεση σε αυτήν την απαγόρευση εξέφρασε ο κ. Θεολόγου, υποστηρίζοντας ότι «σε μια ηλικία τριών μηνών δεν είναι δυνατόν να βάλουμε microchips στα αμνοερίφια, γιατί εγκυμονούν κίνδυνοι και για την υγεία του ζώου και για την κατανάλωση». Από την άλλη μεριά, υπογράμμισε την έλλειψη ουσιαστικού λόγου για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, αφού «δεν τίθεται ζήτημα ιχνηλασίας αυτών των ζώων, δεδομένου ότι προορίζονται για άμεση σφαγή». Τέλος, ο κ. Θεολόγου εξέφρασε την πίστη του ότι το ζήτημα θα επιλυθεί εντός μικρού χρονικού ζητήματος, τονίζοντας ότι «θα είναι προς όφελος των παραγωγών». «Γιατί η κτηνοτροφία» κατέληξε, «είναι ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μας».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την τιμή πώλησης του γάλακτος

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο κ. Θεολόγου, σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή πώλησης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες στην αγορά και να εξαφανιστούν τα καρτέλ. «Ενώ βρισκόμασταν σε μια πλήρως αρνητική κατάσταση», παρατήρησε, «πλέον βρισκόμαστε σε μια σταθερή, ελάχιστα δε αρνητική, λόγω οικονομικής της κρίσης». Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει τις πιέσεις που άσκησαν και φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες, ώστε να αγοράσουν το γάλα των παραγωγών σε πολύ χαμηλές τιμές. «Δε μπορούμε φέτος», τόνισε, «με αυτήν την αύξηση όλων των συντελεστών παραγωγής, να πουλάμε κάτω από 1 ευρώ το γάλα». «Υποστηρίξαμε», συνέχισε, «ότι πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά και να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Γιατί μόνο στη χώρα μας υπάρχουν αυτά τα καρτέλ». «Ευτυχώς, αυτό τους σταμάτησε την όρεξη», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.