Ανησυχια για τις αυξημενες εμφανισεις λυκων στη Ροδοπη

Κινητοποίηση προκαλεί η αφύσικη συμπεριφορά τους, με επιθέσεις σε σκύλους

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στο νομό Ροδόπης, αλλά και η ανησυχητική αλλαγή που διακρίνεται στη συμπεριφορά τους, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό τόνισε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Παναγιώτης Καραφύλλης, με αφορμή το περιστατικό θανατηφόρας επίθεσης λύκου σε κυνηγόσκυλο, που είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα.  
 
Το ζήτημα της αφύσικης συχνότητας, με την οποία εμφανίζονται λύκοι σε περιοχές της Ροδόπης, αλλά και των επιθέσεων σε βάρος κυνηγετικών σκύλων, ανέδειξαν με την ανάρτηση των επισυναπτόμενων στο παρόν δημοσίευμα φωτογραφιών οι κυνηγοί κ.κ. Γιάννης Ρεφειάδης και Αμέτ Αμέτ. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο είχε πέσει στην αντίληψη των κυνηγών ήδη από τους χειμερινούς μήνες, που βρισκόταν σε εξέλιξη η κυνηγετική περίοδος, αλλά αυτό που επιτείνει τον προβληματισμό  και την ανησυχία είναι ότι συντηρείται και κατά την τρέχουσα περίοδο, στις αρχές δηλαδή του καλοκαιριού.

Παναγιώτης Καραφύλλης
 
«Αυτοί οι λύκοι έρχονται πολύ κοντά στον άνθρωπο, βλέπουμε ότι έχουν μια συμπεριφορά τελείως διαφορετική»

Επιπλέον, μπορεί παλαιότερα να καταγράφονταν επιθέσεις λύκων σε κοπάδια, όμως σπάνιζαν τα αντίστοιχα περιστατικά με θύματα κυνηγόσκυλα. Τα περιστατικά των τελευταίων μηνών μαρτυρούν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των λύκων, που, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, δε φοβούνται πλέον τον άνθρωπο. «Αυτοί οι λύκοι έρχονται πολύ κοντά στον άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραφύλλης, επικαλούμενος την εμπειρία των κυνηγών στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, ενώ επισήμανε ότι «τώρα βλέπουμε ότι έχουν μια συμπεριφορά τελείως διαφορετική».

Πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου για επαφές με κτηνοτρόφους και Διεύθυνση Δασών

Επίσης διέκρινε ότι έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των λύκων σε όλη τη Θράκη και ιδίως στον γειτονικό νομό του Έβρου. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους φορείς και γι’ αυτόν τον σκοπό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής σκοπεύει εντός της τρέχουσας εβδομάδας να προκαλέσει συνάντηση για το θέμα με τη Διεύθυνση Δασών και με τους κτηνοτρόφους του νομού. Ένα από τα μέτρα, που θα πρέπει να εξεταστούν, κατά τον κ. Καραφύλλη, είναι να αυξηθούν οι περιπολίες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και στις ύποπτες περιοχές.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να φοβάται ο κόσμος αλλά καλό είναι να προσέχει λίγο περισσότερο»

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσον πρέπει να φοβούνται οι πολίτες από την αύξηση του πληθυσμού και τις συχνότερες εμφανίσεις των λύκων, ο κ. Καραφύλλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι από το φαινόμενο που περιγράφηκε δε συνεπάγεται ότι μπορεί να γίνουν και επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, ωστόσο συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή σε όσους κυκλοφορούν στα δάση. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να φοβάται ο κόσμος», σημείωσε, «αλλά καλό είναι να προσέχει λίγο περισσότερο». «Στο δάσος όσο μπορούν οι περιπατητές να μην περπατούν μόνοι τους, πάντα να έχουν παρέα και να έχουν περισσότερο το νου τους, γιατί ο λύκος είναι ύπουλο ζώο», συμπλήρωσε.

Γιάννης Ρεφειάδης
 
«Αυτό το πρόβλημα όμως υπήρχε στους διπλανούς νομούς και τώρα επεκτάθηκε και στην περιοχή μας»

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ρεφειάδης, κυνηγός και πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, συνηγόρησε στο ότι πρόκειται για ένα παράδοξο και αφύσικο φαινόμενο, τουλάχιστον για τα δεδομένα του νομού μας, όπως διευκρίνισε. «Αυτό το πρόβλημα όμως υπήρχε στους διπλανούς νομούς του Έβρου και της Δράμας», εξήγησε, «και ειδικότερα στο Σουφλί ξεκίνησε πριν από δύο-δυόμισι χρόνια, όπου η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Είχαμε 80 κυνηγόσκυλα τα οποία τα έφαγαν οι λύκοι. Έγιναν κάποιες συναντήσεις, από ό,τι πληροφορήθηκα, για να δουν τι μπορούν να κάνουν, όμως δε βλέπω να βρήκαν λύση και το πρόβλημα επεκτάθηκε και στην περιοχή μας».

Από την περιοχή των μεταλλείων Σαπών η φωτογραφία με το κατασπαραγμένο σκυλί

Σύμφωνα με τον κ. Ρεφειάδη, περιστατικά εμφάνισης λύκων και επιθέσεων υπάρχουν σε όλη την έκταση της ορεινής Ροδόπης, από τον Ίασμο μέχρι τον Κέχρο και τις Σάπες, αλλά και στην περιοχή της Εργάνης και των Μιράνων. Ο ίδιος έχει έρθει τετ-α-τετ με λύκους, μία στην περιοχή των Μιράνων και μία στην περιοχή της Δραγάτης, ενώ το κατασπαραγμένο σκυλί, που κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή, το εντόπισε στην περιοχή των μεταλλίων Σαπών.

«Το αφύσικο είναι η προτίμηση του λύκου να επιτίθεται σε σκυλιά, γιατί υπάρχουν έξω τα θήραματα που χρειάζεται ο λύκος για να φάει»

«Το αφύσικο είναι η προτίμηση του λύκου να επιτίθεται σε σκυλιά», διέκρινε με την ευκαιρία ο κ. Ρεφειάδης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στη δεύτερη φωτογραφία εμφανίζεται να κυκλοφορεί ημέρα στο δάσος, πράγμα που επίσης εκφεύγει της συνήθους τακτικής των άγριων ζώων. «Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα πείνας», αποκρίθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας ότι στο νομό μας υπάρχουν σε ικανό πληθυσμό όλα τα θηράματα που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των λύκων να τραφούν. «Έχουμε αυξημένο πληθυσμό ζαρκαδιού στο νομό Ροδόπης, όπως και υπερπληθυσμό αγριόχοιρου», παρατήρησε. «Πέρυσι, ενδεικτικά, οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις καταστροφές που είχαν από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων», σχολίασε με την ευκαιρία. «Εφόσον υπάρχουν αγριόχοιροι, υπάρχουν ζαρκάδια, υπάρχει καταγεγραμμένο ότι ο πληθυσμός του λαγού πάει καλά και της πέρδικας ακόμα καλύτερα, άρα υπάρχουν έξω τα θηράματα που χρειάζεται ο λύκος για να φάει», επισήμανε. «Για να μη μιλήσω για τα κοπάδια που είναι πάνω στα βουνά», συμπλήρωσε. «Το φυσιολογικό λοιπόν δεν είναι να τρώει τους σκύλους», τόνισε συμπερασματικά.

«Ευελπιστώ να μην εκδηλωθούν επιθέσεις σε ανθρώπους αλλά εγώ προσωπικά θα είχα κάποιους ενδοιασμούς να βγω να κάνω περίπατο σε ορεινές διαδρομές»

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι ανησυχίας περί πιθανής επίθεσης λύκου σε άνθρωπο, ο κ. Ρεφειάδης δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. «Ευελπιστώ να μην εκδηλωθούν επιθέσεις σε ανθρώπους», σημείωσε, «αλλά εγώ προσωπικά», έσπευσε να επισημάνει, «θα είχα κάποιους ενδοιασμούς να βγω να κάνω περίπατο, παραδείγματος χάρη στο ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινάει από το Φυλάκιο του Μαχαίρα και καταλήγει στο καταφύγιο 72». «Γι’ αυτό πιστεύω», επισήμανε, «ότι από τώρα-όχι μετά να λέμε “δεν έγινε τίποτα, δεν κάναμε τίποτα”- θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν συντονισμένες ενέργειες, υπό την αιγίδα ίσως και της Περιφέρειας, και με τη συνδρομή επιστημόνων να γίνει μια μελέτη για το τι μπορούμε να κάνουμε για το φαινόμενο».

«Δε θα ήθελα να πιστέψω επ’ ουδενί ότι θα υπήρχαν ποτέ άνθρωποι, που θα εμπλούτιζαν την περιοχή με λύκους, χωρίς να λάβουν τις σχετικές άδειες»

Κλείνοντας ο κ. Ρεφειάδης σημείωσε με νόημα ότι «φυσικά, δε θα ήθελα να πιστέψω επ’ ουδενί ότι θα υπήρχαν ποτέ άνθρωποι, που θα εμπλούτιζαν την περιοχή με υβρίδια λύκων ή με λύκους, χωρίς να λάβουν τις σχετικές άδειες». «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει τέτοιο πράγμα», συμπλήρωσε, αν και όπως επισήμανε, ακούγονται φήμες για τέτοια πράγματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν και να διακριβωθούν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.