Αναβληθηκε για την επομενη Τεταρτη η Γενικη Συνελευση του Κεντρου

Για την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2001 και ώρα 19.00 είχε οριστεί η δεύτερη τακτική Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» με θέματα: «Ενημέρωση για την πορεία του Κέντρου μέχρι σήμερα» και «Παρουσίαση της οικονομικής πορείας του Κέντρου από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα».

συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της έλλειψης απαρτίας. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ» κ. Βασιλακάκη, «από τα 24 μέλη στη συνέλευση παραβρέθηκαν μόνο 10. Επομένως, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2001 την ίδια ώρα στο Κέντρο «Ορφέας», στην οδό Θησέως 1, 3ος όροφος».

Σημειώνουμε όμως ότι παρουσία των 10 μελών του Κέντρου η Πρόεδρος του κ. Βασιλακάκη έκανε μία γενική ενημέρωση: «Οι δράσεις μας είναι αρκετά γνωστές παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους ειδικά μήνες, γιατί οι Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι στις υποχρεώσεις τους.

Έχουν γίνει αρκετά σεμινάρια για την εκπαίδευση καθηγητών, γονέων και μαθητών. Ήδη το 2001 έχουν γίνει ομάδες γονέων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Δύο ώρες την εβδομάδα για 3,5 μήνες εκπαιδεύουμε κάποιους γονείς. Επίσης έγιναν δύο πενθήμερα σεμινάρια με εκπαίδευση στους καθηγητές του Γυμνασίου, όπου συμμετείχαν 23 καθηγητές, εκ των οποίων 11 πήραν φυσικά και οκτώ προγράμματα αγωγής υγείας «Στηρίζομαι στα πόδια μου».

Το σημαντικό αυτών των προγραμμάτων είναι το εξής: οι εκπαιδευόμενοι σε αυτά τα προγράμματα καθηγητές έκαναν κατάρτιση προγράμματος σε 100 μαθητές. Μια καθηγήτρια στο μάθημα της βιολογίας το έκανε σε άλλους 100 μαθητές, όπου σημειώθηκαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στην συμμετοχή, αλλά και στην απόδοση των μαθητών».


Όσον αφορά στις δράσεις του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ» αυτήν την περίοδο, η κ. Βασιλακάκη σημείωσε: «Τώρα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο εκπαιδεύουμε άλλους 28 καθηγητές από όλα τα σχολεία του Νομού Ροδόπης. Είναι δύο πενθήμερα σεμινάρια, όπου συμμετέχουν καθηγητές από Ξυλαγανή, Ίασμο, Σάπες.

Επίσης, αυτό τον μήνα γίνεται και σεμινάριο εκπαίδευσης γονέων με θέμα: «Πάντα την Πρόληψη», όπου συμμετέχουν 10 γονείς.

Επίσης, οι δύο ψυχολόγοι μας εκπαιδεύονται τώρα στην Αθήνα και θα επιστρέψουν γύρω στις 20 Δεκεμβρίου».


Ο σκοπός του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ», σύμφωνα με την Πρόεδρό του κ. Βασιλακάκη, είναι να εφαρμοστούν όλα αυτά τα προγράμματα πρόληψης και στα Δημοτικά Σχολεία.

Η κ. Βασιλακάκη ανέφερε και κάποιες βραχείς παρεμβάσεις του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ» που έγιναν: 1. Σε κάποια τμήματα του ΚΕτΕ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 4 φορές από 2 ώρες, 2. Στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου του μειονοτικού σχολείου για μια διερεύνηση των αναγκών για να εφαρμοστεί κι εκεί το πρόγραμμα στους καθηγητές αυτούς, 3. Σε ομάδα γονέων του Ν. Σιδηροχωρίου, 4. Στην Ξυλαγανή, όπου δεν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον από τους γονείς, 5. Στις Σάπες στους νέους παλιννοστούντες μια διερευνητική συνάντηση και θα συνεχιστεί από το Φεβρουάριο του 2002.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλακάκη, το Κέντρο «ΟΡΦΕΑΣ» είχαν καλέσει στο βρεφονηπιακό σταθμό της Εργατικής Εστίας, όπου συμμετείχαν 20 γονείς για θέματα πρόληψης στην βρεφική ηλικία, γιατί η εκπαίδευση και η ενημέρωση, γενικά, πρέπει να αρχίζει από την βρεφική ηλικία.

Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» είχε κάνει κάποιες εκδηλώσεις για τα ναρκωτικά, που ήταν προσκεκλημένοι οι δύο ψυχίατροι κ.κ. Τζαβάρας και Ονσούνογλου στις 12 Μαίου.

Στις 18 Μαίου έγινε η εκδήλωση – παρουσίαση των προγραμμάτων πρόληψης με συμμετοχή των καθηγητών, των γονέων και των παιδιών που ήδη είχαν εκπαιδευτεί, με μία έκθεση έργων και μία μουσική βραδιά από τα παιδιά του Μουσικού σχολείου.

«Τα προβλήματα τα οικονομικά έχουμε όμως αρκετά», δήλωσε η Πρόεδρος του Κέντρου «Ορφέας» κ. Βασιλακάκη. «Ήδη αυτούς τους 3 μήνες δεν μπόρεσαν να πληρωθούν κάποιοι από το προσωπικό, γιατί οι Δήμοι καθυστέρησαν να μας δώσουν τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί, αλλά μετά από μία επικοινωνία υποσχέθηκαν να μας τα δώσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Είναι σημαντική για το θεσμό μας μια κοινή Υπουργική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών 9995, που πάρθηκε στις 21 Μαρτίου 2001 και λέγεται «Κριτήρια και διαδικασία κατανομής των κεντρικών πόρων στους Δήμους και στις Κοινότητες για το 2001», για να υλοποιηθούν κάποιες προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ.

Για χρηματοδότηση οι φορείς έχουν επιλέξει τους ΟΤΑ που είναι υπόχρεοι για να καλύψουν τις οφειλές όλων των φορέων του Κέντρου Πρόληψης. Εδώ σε μας έχει επιλεγεί ο Δήμος».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.