Αναβιωσε το εθιμο «Παρχαρια 2008»

Με επιτυχία αναβίωσε για 7η συνεχή χρονιά το υπαίθριο πανηγύρι «Παρχάρια» από τον Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» με πολλούς επισκέπτες στην καθιερωμένη πλέον τοποθεσία, στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή. Μέχρι το βράδυ κράτησε το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι, που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 29 Ιουνίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει κυρίως χορευτικές και παλαιστικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων, όπως τα Μωμογέρια, αλλά να γευτεί και τα παραδοσιακά τυροκομικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα και παραδοσιακές τροφές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιάννης Νικολαϊδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει μεταξύ άλλων, ότι «χωρίς τη συμπαράσταση της πολιτείας και των τοπικών φορέων δε θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση». Επίσης, ανέφερε ότι «ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης έχει διαμορφωθεί με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία των τοπικών φορέων του τόπου, τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όσο και της Νομαρχίας Ροδόπης του Δήμου Κομοτηνής. Η ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος από το φυλάκιο του Οχυρού έως το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ροδόπης». Ο κ. Νικολαϊδης ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση και συγκεκριμένα την Υπερνομαρχία, το Δήμο Κομοτηνής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ γενικότερα, το στρατό για τη συνεργασία των εφτά χρόνων, καθώς και όλους τους συλλόγους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και βοήθησαν στη διοργάνωσή της.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο στρατηγός του Δ΄ Σώματος Στρατού κ. Ταμπουρίδης, ο κ. Πατερόπουλος ως εκπρόσωπος του κ. Στυλιανίδη, ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Κομοτηνής κ. Ναβροζίδης και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Μουστάκα. Απώτερος σκοπός του Συλλόγου είναι να χτιστεί στην τοποθεσία «Γέφυρα του Βοσκού» δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας, ένα παραδοσιακό «Παρχαροχώρι» (καταυλισμός με ξύλινες καλύβες), μια Εστία Ποντιακού Πολιτισμού στην ορεινή Ροδόπη, που θα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν επιπλέον πόλο έλξης πολλών επισκεπτών στην ακριτική περιοχή μας, αναδεικνύοντας έτσι την προοπτική για παραπέρα ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Όπως τόνισε ο κ. Νικολαϊδης, η δημιουργία του έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Θησέας» και σε υποπρόγραμμα για το Περιβάλλον μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

Σε ρυθμό «Παρχαρίων» το ποντιακό γλέντι

Χορός και πάλη έδωσαν το στίγμα τους και στη φετινή εκδήλωση των Παρχαρίων.

Μέχρι το βράδυ κράτησε το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευθεί τα παραδοσιακά τυροκομικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα και τις παραδοσιακές τροφές, προσφορά της επιχείρησης παραδοσιακών τροφών «Ραγιάν» του Κιλκίς και αναψυκτικά από την επιχείρηση «Κυρίδης».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.