Αναβιωσαν τα Ισναφια στην Ξυλαγανη

Παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος στην Ξυλαγανή τα Ισνάφια, ένα έθιμο που το έφεραν οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους. Φέτος η αναβίωση έγινε κανονικά με το γάμο και τα όσα γίνονταν παλαιότερα στο χωριό. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τα Ισνάφια ήταν καθαρά γιορτή επαγγελματιών και πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930.

Με χορό, γλέντι με ζωντανή ορχήστρα, αλλά και με προσφορά κρασιού και νηστίσιμων εδεσμάτων ο Δήμος Μαρώνειας υποδέχτηκε στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής τόσο τους κάτοικους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες, στους οποίους δόθηκε ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου που έλκει ρίζες από τις πατρίδες των προσφύγων που αποτελούν τον σημερινό πληθυσμό της Ξυλαγανής, αλλά και να περάσουν ευχάριστα την Καθαρά Δευτέρα.

Ανάμεσα στους επισήμους που παραβρέθηκαν στη γιορτή ήταν και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έμεινε ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου στα έθιμα, τις γεύσεις και τη φιλοξενία των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «είναι ένα αναπόσπαστο σημείο της παράδοσής μας και ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στραφούμε περισσότερο σε αυτές τις περιοχές. Η παράδοση επαναφέρει το στοιχείο της νεότητας στη βάση του. Αυτή είναι νέα προοπτική για το μέλλον του. Ό,τι δεν προσελκύει τους νέους ανθρώπους δεν μπορεί να έχει προοπτική. Αυτά λοιπόν τα ήθη και τα έθιμα τα οποία στηρίζουν οι νέοι, σημαίνει ότι είναι διαχρονικά και προδιαγράφουν μια πολύ καλή προοπτική».

Προηγουμένως ο δήμος Μαρώνειας διοργάνωσε τα κούλουμα στην κεντρική πλατεία των οικισμών της Μαρώνειας και του Ιμέρου.

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.