Αναβιωνουν και φετος τα Ισναφια

Τα Ισνάφια αναβιώνουν και φέτος στην Ξυλαγανή. Το έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοί της από την πατρίδα μετά την περσινή επιτυχία του, εφόσον για πρώτη φορά αναβιώθηκαν, έρχονται και φέτος να δώσουν το δικό τους στίγμα στην αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Μαρώνειας, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Πατεράδων και το ΚΑΠΗ διοργανώνουν και φέτος «ΤΑ ΙΣΝΑΦΙΑ» τη Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009 ώρα 1.00 μ.μ. στη Κεντρική Πλατεία Ξυλαγανής.

Τα «Ισνάφια», λοιπόν, οι επαγγελματίες του χωριού, πιο εύρωστοι οικονομικά από τους αγρότες, τέτοιες μέρες διοργάνωναν πριν πολλά χρόνια γλέντια και χορούς, συνεισφέροντας το δικό τους μερίδιο στη διασκέδαση στην οποία συμμετείχαν όλοι. Ανταποδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους τον υπόλοιπο χρόνο.


Πρόκειται για έθιμο των κατοίκων της Ξυλαγανής το οποίο αποτελεί «συρραφή» εθίμων που έφεραν οι κάτοικοι, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Ξυλαγανής.Τα «Ισνάφια» ξεκίνησαν όταν οι επαγγελματίες του χωριού -τα «Ισνάφια»- που ήταν και πιο εύρωστοι οικονομικά σε σύγκριση με τους αγρότες, διοργάνωναν τέτοιες μέρες γλέντια και χορούς, όπου ο καθένας συνεισέφερε το δικό του μερίδιο και διασκέδαζαν καλώντας και τους πελάτες τους στο γλέντι.

Όπως ενημερώνει ο κ. Μουζαλιώτης, τα Ισνάφια «ήταν καθαρά γιορτή επαγγελματιών. Η γιορτή ξεκινούσε το πρωί με τον αρχικαρνάβαλο που ήταν επαγγελματίας να μαρκάρει στο μέτωπο όλους τους επαγγελματίες. Συγχρόνως καλούσε όλους τους χωριανούς να έρθουν στην πλατεία του χωριού για να γλεντήσουν όλοι. Επειδή τότε δεν υπήρχαν τόσα πανηγύρια ούτε κέντρα διασκεδάσεως αναπαραστούσαν κάποιο γάμο και σατίριζαν τις διάφορες καταστάσεις και μετά χόρευαν. Επίσης σατίριζαν τις αγροτικές καλλιέργειες. Το γλέντι κρατούσε μέχρι αργά.

Από το πρωί λοιπόν και φέτος ο Αρχικαρνάβαλος, με διονυσιακή αμφίεση (προβιές, κέρατα, κουδούνια, κισσό κ.λ.π.), θα τριγυρίσει στο χωριό αναγγέλλοντας τη γιορτή που θα γίνει το μεσημέρι στην πλατεία, θα αστιευτεί και θα καλέσει τον κόσμο και τα Ισνάφια, βάφοντάς τους το πρόσωπο με καμένο φελλό και πετώντας καραμέλες, σερπαντίνες και κομφετί, με ένα τσούρμο παιδιά να τρέχουν πίσω του.

Νταούλια, ζουρνάδες, γκάιντες και άλλα παραδοσιακά όργανα, θα καλούν τον κόσμο στο ξεφάντωμα, αλλά και θα προσφέρονται δωρεάν κρασί και νηστίσιμα σε όλους.

Το γλέντι θα ξεκινήσει και φέτος με την αναπαράσταση του γάμου, που εκτυλίσσεται με κωμικές σκηνές, και κατόπιν θα συμμετέχει όλος ο κόσμος, χορεύοντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας. Θα ακολουθήσει διακωμώδηση αγροτικών ασχολιών, πειράγματα, χορός μέχρι να βραδιάσει και στη συνέχεια διασκέδαση σε κάποιο κέντρο του χωριού έως αργά το βράδυ.

Πλήθος καρναβαλιστές με κάθε λογής μασκαρέματα, θα δώσουν τον τόνο στο γλέντι. Παρούσα και η «Καμήλα», η «Αρκούδα», ακόμη και ο «Φωτογράφος» αλλά με μια «ειδική» φωτογραφική μηχανή που συχνά σοκάρει τους φωτογραφιζόμενους.

Επιμέλεια Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.