Αναβιωνοντας ενα διατροφικο θησαυρο στη Ροδοπη

Κάλεσμα προς τους παραγωγούς της Ροδόπης στην ημερίδα για το σουσάμι

Το σουσάμι αποτελούσε μια παραδοσιακή καλλιέργεια στη Ροδόπη, η οποία για διάφορους λόγους, εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να είναι λίγο πολύ εξαφανισμένη.
 
Όμως το σουσάμι αποτελεί μια καλλιέργεια η οποία έχει πολλές δυνατότητες, ιδιαίτερα αν αγκαλιαστεί από τους παραγωγούς της Ροδόπης, για αυτό και η Τοπική Οικονομία Ροδόπης «Αλλάζω» (ΤΟΡΑ) πραγματοποιεί, σε συνεργασία με τον γεωπόνο κ. Κώστα Μπούντα ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Σουσάμι: Ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του» την Παρασκευή 7  Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι  ο γεωπόνος, πρώην διευθυντής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αβραάμ  Νικολαΐδης.
 
Κάλεσμα συμμετοχής στην ημερίδα απηύθυναν προς τους παραγωγούς η πρόεδρος του Τ.Ο.Ρ.Α. κ. Ελπινίκη Μπλεκάτση και ο κ. Κώστας Μπούντας σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τετάρτη 5 Απριλίου. 

Αναδιάρθρωση της τοπικής παραγωγής 

Ανάμεσα στους σκοπούς του ΤΟΡΑ, είναι η αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της  προαγωγής των τοπικών προϊόντων και των υφιστάμενων καλλιέργειών, σημείωσε η κ. Μπλεκάτση, αλλά και η προώθηση νέων καλλιεργειών.
 
Το σουσάμι είναι μια παλιά καλλιέργεια για τη Ροδόπη, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, όμως σήμερα έχει πολλές δυνατότητες και προωθείται ως εναλλακτική καλλιέργεια.
 
Το σουσάμι άλλωστε έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην υπέρταση και στην αποτοξίνωση των πνευμόνων από το κάπνισμα, ενώ είναι και αντιγηραντικό, σημείωσε, ενώ ανάμεσα στα παράγωγά του έχει το ταχίνι και το χαλβά, με την κ. Μπλεκάτση να ελπίζει πως θα γίνει «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλους τους παραγωγούς της Ροδόπης». 

Νέα πνοή στην καλλιέργεια σουσαμιού 

Διατροφικό θησαυρό χαρακτήρισε από την πλευρά του το σουσάμι ο κ. Μπούντας, σημειώνοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που έχει μπει δυναμικά στα χωρικά ύδατα της υγιεινής διατροφής, μαζί με τα παράγωγά του.
 
Όμως στην χώρα μας εισάγουμε γύρω στους 40 χιλιάδες τόνους, κυρίως από την Ινδία, όταν παλαιότερα στην Ελλάδα καλλιεργούνταν σε μεγάλες εκτάσεις, πριν οι αθρόες εισαγωγές και οι τεχνικές δυσκολίες με τις παλιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνταν απαξιώσουν την παραγωγή.
 
Μάλιστα υπενθύμισε πως ως νέος γεωπόνος, είχε συναντήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις Σάπες καλλιέργειες σουσαμιού, που τροφοδοτούσαν τοπικά ταχινοποιεία.
 
Τώρα πλέον, με τις νέες ποικιλίες που δεν είναι απαιτητικές, είναι προσαρμοσμένες στη μηχανοσυλλογή, για τις οποίες υπάρχει εμπειρία στην περιοχή μιας και έχουν γίνει πιλοτικές καλλιέργειες στην Ροδόπη και στον Έβρο, με αξιοπρεπή οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα, δίνεται μια νέα πνοή στο σουσάμι. Κι αυτό «μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε,  να ενημερώσουμε το κοινό για την καλλιέργεια του σουσαμιού, και προτείνουμε την καλλιέργεια ως εναλλακτική σε πρόγραμμα αμειψισποράς, είτε σαν επίσπορη αλλά και αργότερα, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας από ομάδες παραγωγών» σημείωσε ο κ. Μπούντας για να τονίσει πως «ακόμα είναι νωρίς για τέτοιες ενέργειες και πρέπει να γίνουν σωστά και συγκροτημένα, ώστε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στη διάθεση της παραγωγής».
 
«Με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε προϊόντα που θα εκφράζουν τον τόπο και θα έχουν το όνομά του, πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου» υπογράμμισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως πολλές φορές τα προϊόντα από χώρες χαμηλού κόστους, μπορεί να μην παράγονται με σωστές συνθήκες παραγωγής, τονίζοντας πως στον Πειραιά προ δύο ετών είχε μπλοκαριστεί ποσότητα 20 τόνων σουσαμιού από την Ινδία λόγω σαλμον

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.