Αναβαθμιση ανθρωπινου δυναμικου μεσα απο την πρωτοβουλια Equal

Ημερίδα για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα κατάρτισης κι εκπαίδευσης διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης ως μέλος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΗ. Η ενημερωτική ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Equal και του εγκεκριμένου προγράμματος ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΗ «Πρότυπες περιοχές και συστήματα προώθησης της δια βίου μάθησης στις εργασιακές πρακτικές». Πιλοτικά, στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, εργαζόμενες από επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί, με χαμηλά προσόντα κι ελλείψεις τεχνολογιών πληροφορικής, εξοικειώνονται με τις ανάγκες της αγοράς για να βελτιώσουν την ικανότητά τους στις πωλήσεις και την απόδοσή τους στην επιχείρηση που εργάζονται. Η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη για την κάθε εργαζόμενη.

Ν. Αγγελίδης: «Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης εξήγησε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του προγράμματος Equal που υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 φορέων, μεταξύ τους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. «Συμμετέχουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα γιατί θεωρούμε ότι ένας από τους στρατηγικότερους πυλώνες της δικής μας στρατηγικής σαν Επιμελητήριο είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Σ’ αυτό το κομμάτι δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία όσο και σ’ αυτό της πληροφόρησης και της υλοποίησης των προγραμμάτων, γιατί πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην κατάκτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων βρίσκεται στο έμψυχο δυναμικό τους.

Έχουμε διαπιστώσει, από έρευνες που έχουμε κάνει και από την πείρα που διαθέτουμε μέσα από τις επαφές μας με επιχειρήσεις, ότι η στελέχωσή τους είναι το σημαντικότερο από όλα τα προβλήματα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να εκπαιδεύουν συνεχώς το προσωπικό τους έτσι ώστε να μπορούν μέσω του έμψυχου υλικού τους να προάγουν την επιχείρηση και να κατακτούν την ανταγωνιστικότητα».


Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι ζούμε στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της πρόσβασης στην πληροφορία, παρατηρώντας ότι το σημαντικότερο για τις επιχειρήσεις είναι να έχουν στελέχη που εξελίσσονται. «Είναι γνωστό ότι αυτό που προκαλεί σοκ στην αγορά δεν είναι τόσο οι αλλαγές που γίνονται στις επιχειρήσεις, όσο η ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία τρέχει η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι τα στελέχη που απαρτίζουν μια επιχείρηση κι αποτελούν το έμψυχο δυναμικό της, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να θεωρούνται μη μορφωμένα άτομα, όχι χρήσιμα για την επιχείρηση.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, επομένως, επιχειρούμε να βάλουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής στο καλούπι του να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους δια βίου». Ο κ. Αγγελίδης αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, με την επισήμανση ότι ο ρόλος τους σαν φορείς είναι να δείχνουν μονοπάτια καινοτόμα, με στόχο να γίνει η εσωστρέφεια εξωστρέφεια κι ανταγωνιστικότητα. «Οι πρωτοβουλίες που πήραμε για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων στη δια βίου μάθηση μέσα από οργανωμένα τμήματα που έχουν γίνει στο παρελθόν, με την παροχή συμβούλων, με τη δημιουργία ημερίδων, με την έκδοση εντύπων και τη λειτουργία συμβουλευτικών γραφείων στο Επιμελητήριο, είναι στην κατεύθυνση να δώσουμε στην επιχείρηση αυτό που θα πρέπει να κατακτήσει εάν θέλει να μείνει στην αγορά». Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, είναι «να γίνει η επιχείρηση ένα οργανωμένο σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπου τα στελέχη και οι εργαζόμενοι θα εκπαιδεύονται συνεχώς για να μπορούν να την κρατούν ανταγωνιστική». Θέλησε δε να διευκρινίσει ότι μέσα από τη δια βίου εκπαίδευση τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους εργαζόμενους. «Ο εργαζόμενος που επιμορφώνεται είναι απαραίτητος για την επιχείρηση κι έτσι διασφαλίζει σε μια πολύ δύσκολη εποχή τη θέση εργασίας του. Επίσης, μπορεί ν’ αυξήσει το μισθό του και να θεωρείται απαραίτητος στην επιχείρηση. Επομένως, όλοι βγαίνουν ωφελημένοι από παρόμοιες καινοτόμες προσπάθειες».

Τ. Δερβένη: «Η κάθε εργαζόμενη θ’ ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης»

Η Τζένη Δερβένη είναι υπεύθυνη για τη διοικητική στήριξη από το ΚΕΚ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ και περιέγραψε το ρόλο τους ως συντονιστή εταίρου σε μια πιλοτική προσπάθεια για δια βίου μάθηση των εργαζομένων. «Από το υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal, έχει εγκριθεί το σχέδιο που έχει καταθέσει η αναπτυξιακή σύμπραξη ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΗ, στην οποία συμμετέχουν 15 φορείς και συντονιστής εταίρος είναι το ΚΕΚ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ. Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΗ έχει ως στόχο την ανάπτυξη πρότυπων περιοχών και συστημάτων δια βίου μάθησης στις εργασιακές πρακτικές.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε στο νέο μοντέλο της δια βίου μάθησης, μια και είναι επιτακτική η ανάγκη».
Στόχος που θέτουν μαζί με το Επιμελητήριο είναι να επικεντρώσουν σε εργαζόμενες γυναίκες σε επιχειρήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες τους για να εκσυγχρονιστούν στον τομέα των πωλήσεων, ο οποίος βασίζεται συνήθως στην εμπειρία του εργαζόμενου. «Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται μια υποστήριξη θεωρητική, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση εργασίας τους. Επελέγησαν 25 γυναίκες σε οκτώ εμπορικές επιχειρήσεις από την Κομοτηνή. Μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων ανάλογα με τις ελλείψεις τους, μια και οι περισσότερες είναι απόφοιτες λυκείου και μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία προσπαθούν να πουλήσουν καλύτερα. Εξάλλου, στον κλάδο των πωλήσεων αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τις δημόσιες σχέσεις και κάποια οικονομικά. Θέλουμε να καλύψουμε τα κενά που παρουσιάζουν, να τους παράσχουμε γνώσεις και να εξετάσουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα πώς μπόρεσαν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη θέση εργασίας τους».

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και ήδη έχουν γίνει τρεις μελέτες, εκ των οποίων η μία αφορά τους εργαζόμενους 50+. Επίσης, έχουν γίνει τα σχέδια αναβάθμισης των οκτώ επιχειρήσεων και η Συμβουλευτική προς τις εργαζόμενες. «Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η Συμβουλευτική στις εργαζόμενες, προκειμένου ν’ ανιχνεύσουμε ποιος είναι ο τύπος μάθησής τους και ποιες είναι οι ανάγκες τους και πλέον θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα. Η καινοτομία έγκειται στο ότι η κάθε εργαζόμενη θ’ ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο. Από ένα καλάθι 10 ενοτήτων θα επιλέξουν έξι, για να διαμορφωθεί το ατομικό τους πρόγραμμα εκπαίδευσης. Όταν ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε στην έκδοση συμπερασμάτων και στις προτάσεις».

Εκτός από το πιλοτικό πρόγραμμα της Κομοτηνής εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα στον κλάδο των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και της μεταποίησης στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.

Η Equal είναι εργαλείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στοχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.