Αναστατος ο Νομος Δραμας για τον αναπτυξιακο νομο

«Θα σταματήσουμε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου αν μέχρι τέλος του Οκτώβρη δεν έχουμε έγγραφη δέσμευση του Υπουργού», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Χαρακίδης

Το κείμενο παραίτησης με τις είκοσι υπογραφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δράμας κατέθεσε χθες στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης. Αιτία της παραίτησης η μη ένταξη του Νομού στο νέο υπό ψήφιση αναπτυξιακό νόμο στην Δ΄ Ζώνη Κινήτρων. Ο κ. Χαρακίδης κατέθεσε επίσης υπόψη του Γενικού Γραμματέα επιστολή με τις θέσεις που επανειλημμένα έχει εκφράσει το Επιμελητήριο όχι μόνο προς την περιφέρεια, αλλά προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, πρωθυπουργό, κόμματα. Μάλιστα όπως λέει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου «μέχρι τέλος του Οκτώβρη δεν έχουμε πάρει έγγραφη δέσμευση του υπουργού, θα σταματήσει και η λειτουργία του Επιμελητηρίου Δράμας». Να σημειωθεί ότι και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας παραιτήθηκε για τους ίδιους λόγους.

Κοροϊδία χαρακτηρίζει ο κ. Χαρακίδης την μη ένταξη της Δράμας στην Δ΄ ζώνη κινήτρων, -κάτι που είχε γίνει με τον προηγούμενο νόμο τον Ιανουάριο-, γεγονός που ανάγκασε το Επιμελητήριο να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε μια σειρά κινητοποιήσεων και αντιδράσεων για να πείσουμε το κέντρο ότι είναι προς λάθος κατεύθυνση αλλά θα πρέπει με τον τρόπο αυτό και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε να καταλάβουν οι φίλοι από τη Θράκη, όχι μόνο οι του κέντρου, ότι όσες φορές έγινε προσπάθεια διεκδίκησης από τους δύο νομούς ίσων κινήτρων με την υπόλοιπη περιφέρεια οι ζημιωμένοι δεν ήταν οι δυο νομοί, αλλά ζημιωμένη ήταν η Θράκη.

Και αυτό το λέω γιατί όταν με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, τον 1892 του 90, η Θράκη απολάμβανε την επιδότηση του 67%, όντας υπήρξαν αντιδράσεις έντονες από τους 2 νομούς, Δράμας και Καβάλας. Το 98 τροποποιήθηκε ο νόμος και στον 2601 όχι μόνο δεν εντάχθηκε η Δράμα και η Καβάλα στο επίπεδο της Θράκης, που κανονικά θα έπρεπε οι ίδιοι οι Θρακιώτες να το ζητούσαν, αλλά η επιδότηση των επιχειρήσεων της Θράκης μειώθηκε στο 45%. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι, ότι ενώ η Θράκη είχε 20% επιδότηση κόστους μισθοδοσίας και οι άλλοι δύο νομοί είχανε 1%, φθάσαμε στο σημείο για τους δύο νομούς η επιδότηση να φτάσει στο 4% και στη Θράκη να μειωθεί στο 12% . Αυτό δηλώνει πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει σε περίπτωση διεκδικήσεων. Νομίζω ότι βολεύει και την κεντρική διοίκηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, μ’ αυτόν τον τρόπο να μπορεί να μειώνει τέτοιου είδους ενισχύσεις. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή η Δράμα είναι εκτός υποδομών, δεν υπάρχει ούτε Εγνατία, ούτε αεροδρόμιο, ούτε λιμάνι ούτε τίποτα».

Για επενδυτική άπνοια χρόνων στο Νομό Δράμας μιλά ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου και θεωρεί λογικό οι επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό να προβαίνουν σε οικονομίες. «Είναι άθλια η κατάσταση, η αποβιομηχάνιση είναι πάρα πολύ μεγάλη, όσον δε αφορά τα ποσοστά ανεργίας μπορεί η περιφέρεια να δηλώνει ότι είναι 8,9% για τη δική μας περιφέρεια αλλά το αντίστοιχο στη Δράμα είναι 14,5%. Αν δεν ήταν η Δράμα στην περιφέρεια, η περιφέρειά μας θα είχε πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας».

Χθες το μεσημέρι το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγλματοβιοτεχνών και το Δ.Σ. του Εμπορικού συλλόγου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το συγκεκριμένο θέμα και όπως τονίζει ο κ. Χαρακίδης, «υπάρχει ταύτιση απόψεων και κοινό μέτωπο». Από κοινού θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως τονίζει ο Πρόεδρος θα είναι, «πιο έντονες με κλεισίματα καταστημάτων, ίσως του σιδηροδρόμου, του Εθνικού δικτύου, γιατί πλέον εκεί που φτάσαμε μάλλον επανερχόμαστε σε παλιές τακτικές άλλων ομάδων κοινωνικών».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.