«Ανασα πνοης» για το δημο Διδυμοτειχου

Σε 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος των αναπτυξιακών έργων που έχουν δρομολογηθεί για το δήμο Διδυμοτείχου για να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για έργα όπως η υδροδότηση με πόσιμο νερό του δήμου και των παρέβριων οικισμών, που αντιμετώπιζαν έντονα το πρόβλημα και ιδιαίτερα μετά από κάθε πλημμύρα που έπληττε την περιοχή, έργα οδοποιίας, ανάπλασης περιοχών του δήμου, αντικατάσταση του συστήματος υδροδότησης από σωλήνες αμιάντου, καθώς και έργα που αφορούν στην ανάδειξη και προβολή των μνημείων του Διδυμοτείχου.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης
ικανοποιημένος από την πορεία των έργων αυτών, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94FM» για την αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει ο δήμος, αλλά και τη στήριξη που δέχτηκε τόσο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, λέγοντας ότι «όπως όλοι οι δήμοι έτσι και ο δήμος Διδυμοτείχου προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στα πλαίσια αυτά ένα μεγάλο πρόβλημα για το δήμο ήταν το νερό. Όπως είναι γνωστό, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες και όχι μόνο. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τόσο η πόλη, όσο και τα παρέβρια χωριά δεν είχαν νερό και αμέσως μετά ακολουθούσε μία μεγάλη περίοδος κατά την οποία υπήρχε νερό το οποίο δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση. Εξασφαλίστηκε πλέον από την Περιφέρεια, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα κ. Αγγελόπουλου, ένα αρκετά μεγάλο κονδύλιο της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα νέο δίκτυο ύδρευσης. Η πόλη του Διδυμοτείχου και οι οικισμοί θα τροφοδοτηθούν με νερό από την περιοχή του Βάλτου με νέους αγωγούς και έτσι θα επιτευχθεί η επάρκεια σε νερό και δεν θα χρειάζεται να αντλούμε νερό από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται μέσα στην πεδιάδα του Έβρου. Ένα σοβαρό πρόβλημα, που ήταν πρώτη προτεραιότητα του δήμου, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007 θα έχει επιλυθεί».

Αρκετά έργα, παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο, όπως τονίζει ο κ. Τοκαμάνης: «Είναι σε εξέλιξη πολλά έργα, από τα οποία κάποια έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ξεκινήσει και κάποια είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης και αφορούν στην πόλη, κυρίως δε σε αναπλάσεις περιοχών. Επίσης, έχουν δημοπρατηθεί και ξεκινήσει 5 μεγάλα έργα σε ισάριθμα δημοτικά διαμερίσματα για να αλλάξουμε την ύδρευση, διότι υπάρχουν σωλήνες αμιάντου που είναι ακατάλληλοι, όπως επίσης και έργα οδοποιίας». «Στόχος του δήμου είναι η ανάπτυξη της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Τοκαμάνης, «και γι’ αυτό έχει θέσει ως προτεραιότητα και την ανάδειξη και προβολή των μνημείων του Διδυμοτείχου. Προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε όλες τις ανασκαφικές προσπάθειες που κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει χρήματα για μελέτες, τόσο για το μεγάλο τέμενος, όσο και των κάστρων της πόλης, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρήματα από το Δ’ ΚΠΣ για την αξιοποίηση αυτών των μνημείων και να τα καταστήσουμε επισκέψιμα στο ευρύ κοινό».

Μεγάλη οικονομική ανάσα αναμένεται να δώσει στο δήμο Διδυμοτείχου η έγκριση για ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΙ Νοσηλευτικής «που είναι ένα παράρτημα του ΤΕΙ Καβάλας και που θα λειτουργήσει φέτος στην πόλη μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η οικονομία της περιοχής θα τονωθεί», τόνισε ο κ. Τοκαμάνης, δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η σχολή θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό φοιτητών, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς ότι οι σχολές της επαρχίας δεν λειτουργούν με πληρότητα.

«Για όλα αυτά θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να στηρίξουμε την περιοχή, να δώσουμε δουλειές στους νέους, για να τους κρατήσουμε στην περιοχή. Η πολιτεία επανειλημμένως μάς έχει στηρίξει ως δήμο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, όσο και η υπουργός Παιδείας, η οποία μας στήριξε με το να ιδρύσει στην πόλη μας το ΤΕΙ Νοσηλευτικής», κατέληξε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.