Ανακυκλωση σε Ροδοπη – Εβρο στα τελη του 2009

Η συνείδηση διαχείρισης απορριμμάτων από τον κάθε πολίτη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης που αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες γύρω από την ανακύκλωση και το πού πηγαίνουν τα απορρίμματα όταν τα πετάμε στον κάδο παράλληλα με τα σχετικά έργα που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Δ. Δερματάς

«Λύση δεματοποίησης για Δράμα και Έβρο για να κλείσουν

ουσιαστικά οι χωματερές»

Ο Δημήτρης Δερματάς, γενικός διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εξήγησε ότι παρά το ότι είμαστε στο καλοκαίρι τα στελέχη της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) δούλεψαν σε εντατικούς ρυθμούς. «Ο πρόεδρος Δ. Κοτσάκης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. πραγματοποιήσαμε έναν αγώνα δρόμου όλο το καλοκαίρι. Προσπαθήσαμε, ήρθαμε σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών για να λύσουμε κάποια θέματα που έχουμε με την μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, το έργο με τους δυο νέους ΧΥΤΥ σε Αλεξανδρούπολη και νομό Καβάλας σε αντιδιαστολή με τον ένα ΧΥΤΥ που ήταν ο παλιός σχεδιασμός στην Ξάνθη.

Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα φαίνεται ότι θα μπορεί να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό εξαρτάται από αδειοδοτήσεις που θα δοθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε 3,5 με 4 χρόνια, στο βαθμό που δεν θα έχουμε δικαστικές διενέξεις μεταξύ αναδόχων γιατί τότε θα έχουμε μεγάλη καθυστέρηση».


Ο κ. Δερματάς εξήγησε ότι σʼ αυτήν την μεταβατική περίοδο τα επόμενα 4 χρόνια θα λειτουργεί μεν η ανακύκλωση και η μεταφόρτωση αλλά δεν θα υπάρχει η κεντρική επεξεργασία.

«Η ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με την περιφέρεια συνέταξε ένα σχέδιο δράσης το οποίο έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, καταλήξαμε τον Ιούνη και σε πρώτη φάση φαίνεται πως η διυπουργική για τα σκουπίδια θα χρηματοδοτήσει μέσα από τον ΘΗΣΕΑ κάποιες ενέργειες για να επεκταθούν τα τρία ΧΥΤΑ – τα υφιστάμενα στην περιφέρεια – σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα για νʼ αντέξουν τον όγκο των σκουπιδιών τα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

Θα υπάρξει μια λύση δεματοποίησης για την Δράμα και τον Έβρο μια και δεν υπάρχουν επίσημα ΧΥΤΑ, με στόχο να κλείσουν ουσιαστικά οι χωματερές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι μέσα στο μέσο του 2010 θα έχουμε κλείσει τις περισσότερες χωματερές – ελπίζω όλες – και στα υφιστάμενα ΧΥΤΑ θα μπει μια προεπεξεργασία με τεμαχισμό, έτσι ώστε νʼ αυξηθεί η ζωή των ΧΥΤΑ μια και με τον τεμαχισμό διπλασιάζεται ο φέρων όγκος στο χώρο υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, αυτή η προεπεξεργασία θα αφαιρεί μέταλλα και θα χωρίζει τα οργανικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια. Αυτό από την 1η Ιανουαρίου, με βάση την κείμενη νομοθεσία, υποχρεούμαστε να το κάνουμε στην Ελλάδα για να είμαστε νόμιμοι και με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία».


Ο κ. Δερματάς σημείωσε ότι τα έργα της περιφέρειας είναι σε εξέλιξη, οπότε κάποιοι σταθμοί μεταφόρτωσης θα μπορούν να λειτουργούν ενδεχόμενα και στα τέλη Σεπτέμβρη. «Η ανακύκλωση στο ανατολικό κομμάτι (Ροδόπη – Έβρο) θα ξεκινήσει στα τέλη του 2009, ανάλογα με το πότε θα μπει ο μηχανολογικός εξοπλισμός που είναι δουλειά της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης η οποία έχει αναλάβει το έργο».

Για τον κ. Δερματά ο αγώνας έχει ξεκινήσει, θα κορυφωθεί το φθινόπωρο και αξιολογεί θετικά το ότι θα γίνει το πρώτο βήμα το οποίο μέχρι τώρα ήταν μετέωρο. Είπε ότι θα επιχειρήσουν να λύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδιασμού.

Δ. Κοτσάκης

«Κάθε δημότης που πετάει τα σκουπίδια στον κάδο δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Δ. Κοτσάκης τόνισε πως το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι πολύ σπουδαίο. «Οι δημότες μας δεν κατανοούν τι γίνεται αλλά στα παρασκήνια πραγματοποιείται πολύ μεγάλη δουλειά για να προλάβουμε τις προθεσμίες, να λύσουμε τη διαχείριση που τόσα χρόνια στην Ελλάδα προχωρά σε αργούς ρυθμούς». Είπε με τη σειρά του ότι στους πέντε νομούς της περιφέρειας γίνεται πολύ μεγάλη δουλειά και ειδικά στους δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης υπάρχει μια ιδιαίτερη διαδικασία που αφορά στην ανακύκλωση. «Η υπόσχεση που δίνεται από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι πως αρχές Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την ανακύκλωση στους δυο νομούς, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Κάθε δημότης που πετάει τα σκουπίδια στον κάδο δεν γνωρίζει και δεν τον ενδιαφέρει πού πηγαίνουν. Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει σχέση με το περιβάλλον και τα παιδιά μας, άρα δεν είναι μακριά από μας.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ θα επιτύχει να προχωρήσει η ανακύκλωση και να γίνει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφέρεια. Παλεύουμε σε όλα τα επίπεδα και νομίζω ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου θα είμαστε έτοιμοι για να πιάσουμε τα πρότυπα της Ε.Ε»
είπε, τονίζοντας πως θα είναι πρωτοπόροι σε όλη την Ελλάδα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.