«Αναιτιες απολυσεις σκοπιμοτητας»…

«Αναίτιες απολύσεις σκοπιμότητας»… Στον χαρακτηρισμό αυτό περικλείει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την ερμηνεία του για την υπόθεση των απολύσεων Σαρητσεσμελή και Σουκρή από την «Μιχαηλίδης ΑΕ». Υπόθεση η οποία, όπως είχε προγραμματισθεί, απασχόλησε τη Διοίκηση του φορέα χθες το πρωί. Παρά το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος του ΕΚΞ Νίκος Παπαβασιλείου, επισήμως δηλώνει άγνοια για τα αίτια που οδήγησαν την εταιρεία στην καταγγελία των δύο συμβάσεων δεδομένου ότι δεν αναφέρεται τίποτα ως αιτιολόγηση στα σχετικά έγγραφα, η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο φορέας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποκαλύπτει με γενικευμένες νύξεις την αθέατη πλευρά των γεγονότων.

Στο μεταξύ, ο κ.Παπαβασιλείου υπογραμμίζει ότι θα ζητηθεί η σύγκλιση της Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών («του Άθρου 15») στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ηθική αποκατάσταση και υλική αποζημίωση των απολυμένων κατά την Τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας αύριο.
Να σημειώσουμε ότι στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ένας αντιπρόσωπος του Επιμελητηρίου και ένας των εργαζομένων και έργο της έχει την εξέταση τής νομιμότητας τής απόλυσης συνδικαλιστικού στελέχους την οποία ο Νόμος εξειδικεύει στις ακόλουθες πέντε περιπτώσεις:

1-όταν κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας με τον εργοδότη, ο εργαζόμενος τον εξαπάτησε παρουσιάζοντας ψεύτικα πιστοποιητικά ή βιβλιάρια για να προσληφθεί ή να λάβει μεγαλύτερη αμοιβή

2-όταν ο εργαζόμενος απεκάλυψε βιομηχανικά ή εμπορικά μυστικά ή ζήτησε ή δέχθηκε αθέμιτα πλεονεκτήματα, κυρίως προμήθειες από τρίτους

3-όταν ο εργαζόμενος προκάλεσε σωματικές βλάβες ή εξύβρισε σοβαρά ή απείλησε τον εργοδότη ή τον εκπρόσωπό του

4-όταν ο εργαζόμενος επίμονα και αδικαιολόγητα αρνήθηκε να εκτελέσει την εργασία για την οποία έχει προσληφθεί

5-όταν ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται αδικαιολόγητα στην εργασία του για περισσότερο από επτά ημέρες διάστημα ή εξακολουθεί να συμμετέχει σε απεργία που κρίθηκε με δικαστική απόφαση μη νόμιμη ή καταχρηστική

Κατά το Νόμο, «η συνδρομή κάποιου από τους παραπάνω σπουδαίους λόγους δεν απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που έχει σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την καταγγελία της σχέσης εργασίας».

Το ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις θα επικαλεστεί η πλευρά της εργοδοσίας ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας όπου έχει κληθεί για αύριο, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο. Από την πλευρά του πάντως, το Εργατικό Κέντρο φαίνεται να έχει διερευνήσει όλες τις πιθανές αιτιάσεις που μπορεί να προβληθούν, ως αστήριχτες ενώ ο Πρόεδρός του δηλώνει αποφασισμένος να κάνει χρήση όλων των νομικών δυνατοτήτων για την δικαίωση των δύο απολυμένων. Ενδεικτική των προθέσεων αυτών είναι η επίκληση από μέρους του τής αρμοδιότητας που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας να παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση – το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης…

…καταγγέλλει την παράνομη συμπεριφορά της εργοδοσίας και του Προέδρου της εταιρείας Α.Μιχαηλίδης Α.Ε.» στο λαό της Ξάνθης σαν μια κατάφωρη παραβίαση όλων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζόμενους που έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα, σαν μια ενέργεια που στρέφεται κατά του συνόλου των εργαζομένων της Ξάνθης, εφόσον πλήττει και μέλος τής διοίκησης της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και των εργαζομένων της επιχείρησης της εταιρείας αυτής στην Ξάνθη, εφόσον πλήττει και μέλος της διοίκησης τους κλαδικού σωματείου.

Καλεί όλες τις υπηρεσίες της Εποπτείας Εργασίας του Νομού Ξάνθης να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους για την παράνομη αυτή συμπεριφορά των νόμιμων εκπροσώπων τής εταιρίας και να ζητήσουν από την Εισαγγελία Ξάνθης την ποινική δίωξη των υπευθύνων τής παράνομης αυτής πράξης.

Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι της Ξάνθης δεν θα ανεχθούν από κανέναν παραβίαση των εργατικών κεκτημένων που με αγώνες έχουν κατακτηθεί, και ούτε θα επιτρέψουν εκφοβισμό των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με αναίτιες απολύσεις σκοπιμότητας.

Ο καιρός που εργαζόμενοι ανέχονταν εργοδοσίες που αυθαιρετούν και παραβιάζουν το Νόμο έχει παρέλθει προ πολλού και ούτε βέβαια είναι δυνατόν να επιτραπεί σε οποιανδήποτε η οπισθοδρόμηση στη συνδικαλιστική ελευθερία».

Μ.Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.