Αναγκη μονιμης στεγασης του ΕΚΑΒ

Ουσιαστική συνάντηση με την υπεύθυνη στο ΕΚΑΒ κ. Σοφία Παπαναστασίου και την χειρούργο του ΕΚΑΒ κ. Ιωάννα Κουγιουμτζή είχε χθες το πρωί ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης προκειμένου να συζητήσει το θέμα της εξεύρεσης μόνιμης στέγης για το ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την απόφαση που διατυπώθηκε στη συνάντηση το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων. Θα ακολουθήσει εκπόνηση της σχετικής μελέτης ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμη κτιριακή υποδομή για το Κέντρο αυτό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σύγχρονης εποχής.

Το ΕΚΑΒ της Κομοτηνής στελεχώνεται από δύο γιατρούς-χειρούργους κ. Ιωάννα Κουγιουμτζή και κ. Ζανέτ Παράλλες και από πλήρωμα διασώστων, μεταξύ των οποίων είναι οι κκ. Κωνσταντίνος Νότης και Γαβριήλ Μαυρίδης, ενώ έχει στη διάθεσή του τρία ασθενοφόρα.

Ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό είναι τα βασικά κριτήρια για σωστή λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Για ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ό,τι αφορά στη μόνιμη στέγαση του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σύγχρονης εποχής έκανε λόγο ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η παραμονή και η στέγαση του ΕΚΑΒ στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει να είναι πρόσκαιρη. Θα πρέπει να βρούμε μια λύση μονιμότερη και σε κτιριακή υποδομή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σύγχρονης εποχής».

Η εκπόνηση μελέτης για απόκτηση νέου κτιρίου για τη στέγαση του ΕΚΑΒ είναι η κοινή απόφαση, η οποία πάρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του νομάρχη με τις κκ. Παπαναστασίου και Κουγιουμτζή. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, έχει προσδιοριστεί ο χώρος όπου θα στεγαστεί το ΕΚΑΒ. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων. «Εφόσον έχουμε τις τεχνικές προδιαγραφές, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης και μετά να το εντάξουμε στο ετήσιο νομαρχιακό πρόγραμμα για να έχουμε πράγματι ένα πολύ καλό κτίριο», διαβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Πολύ σημαντικό γεγονός για τα δεδομένα της Κομοτηνής αποτελεί η λειτουργία ενός Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σύμφωνα με το νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη, ο οποίος μετέφερε ότι σε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη «θα αποτυπώσουμε το κτιριακό πρόβλημα αλλά και το στελεχιακό για να έχουμε ένα ΕΚΑΒ καλό για την περιοχή μας».

Ο νομάρχης έδωσε εύσημα στην υπεύθυνη του ΕΚΑΒ και νομαρχιακή σύμβουλο κ. Παπαναστασίου. «Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε σ’ αυτά που έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί», δήλωσε.

Για πολύ σημαντική προσφορά του Νοσοκομείου Κομοτηνής που παρέχει εδώ και πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά μίλησε η υπεύθυνη στο ΕΚΑΒ κ. Σοφία Παπαναστασίου, ενώ τόνισε ότι η προσφορά του ΕΚΑΒ «είναι κάτι τελείως διαφορετικό και πιο εξειδικευμένο. Είναι αυτό που αξίζει στον κόσμο του νομού Ροδόπης» και γι’ αυτό τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι τοπικοί φορείς «θα πρέπει να ανησυχήσουν και να δώσουν μια συμπαράσταση στο θέμα του ΕΚΑΒ. Είναι θετικό ότι λειτουργούμε, όμως, έχουμε πολλά προβλήματα και για αυτό τον λόγο πρέπει να έχουμε την συμπαράσταση του νομάρχη, του περιφερειάρχη, του δημάρχου και όλων αυτών που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Μέχρι τώρα χάριν στην προσφορά του δημάρχου Κομοτηνής έχουμε αυτό το κτίριο, το οποίο έχει προβλήματα, αλλά σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε. Και βεβαίως χάριν στην προσφορά του νομάρχη έχουμε και κάποιο εξοπλισμό. Εκτός από τις ευχαριστίες, προσκαλώ όλους αυτούς να επισκεφθούν αυτόν τον χώρο προκειμένου να έχουμε μια συνεχή συμπαράσταση για το καλό του κόσμου».

Οι ευθύνες του ΕΚΑΒ είναι μεγάλες από τη στιγμή που έχει αναλάβει όλο το νομό Ροδόπης. Γι’ αυτό αναμένεται η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ στη διάρκεια της θερινής σεζόν. Συγκεκριμένα, «οι διασώστες δεν θα αναλαμβάνουν τα περιστατικά μόνο στα 7 χλμ., αλλά θα αναλαμβάνουν και τα βαριά περιστατικά απ’ όλο το νομό προκειμένου να έχουν την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς».

Αναφερόμενη στην πολύτιμη προσφορά που παρέχει το ΕΚΑΒ στους συνανθρώπους μας, η κ. Παπαναστασίου μίλησε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών που έχει δεχτεί το Κέντρο. «Έχουμε δεχτεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών και έχουμε πραγματικά διασώσει ένα σεβαστό αριθμό ανθρώπων που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.