Αναδεικνυεται ο αρχαιολογικος χωρος Μαρωνειας

Η συνέχιση της προστασίας της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Μαρώνειας και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής είναι οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων για το νομό Ροδόπης -ενόψει της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου- και οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης διερευνητικής επικοινωνίας που έλαβε χώρα χθες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης Νικολίτσα Κοκοτάκη, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και οι συνεργάτες του.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης Νικολίτσα Κοκοτάκη προέβησαν σε δηλώσεις.

«Ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου βρεθήκαμε σήμερα με την κ. Κοκοτάκη, για να έχουμε μια πρωτογενή άποψη για ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ανάδειξη της αρχαιολογίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Ανταλλάξαμε απόψεις για το ποιοι είναι οι στόχοι της αρχαιολογίας στο νομό Ροδόπης, πού μπορούμε εμείς να συνδράμουμε, πού ζητούμε την συναίνεση και την συνεργασία σε αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε προσδιορίσει ως τοπική κοινωνία. Αναφερόμαστε κυρίως στον δρόμο της διασύνδεσης της Μαρώνειας με τα όρια του νομού Έβρου, που είναι ένας ιεραρχημένος αναπτυξιακός στόχος. Είδαμε την συναίνεση και την ευρεία αντίληψη της κ. Κοκοτάκη να προχωρήσουμε σε κάποια έργα που έχουν αξιολογηθεί απ’ όλους μας ότι πρέπει να γίνουν. Μας γνωστοποίησε τους στόχους στη νέα Προγραμματική Περίοδο και κυρίως αναφέρονται στην περιοχή της Μαρώνειας και στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου», είπε ο κ. Γιαννακίδης αναφερόμενος στο αντικείμενο της συζήτησης, ενώ δήλωσε αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή μας.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι στην πορεία θα συνεχιστεί η επικοινωνία, καθώς ξεκινάει ένας δίαυλος συνεργασίας που στόχο έχει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, «αλλά κι εμείς να προχωρήσουμε σε κάποια έργα που έχουμε συναποφασίσει. Πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε να πούμε και κάποια συγκεκριμένα πράγματα».

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης Νικολίτσα Κοκοτάκη ευχαρίστησε τον κ. νομάρχη για την μέχρι τώρα κατανόησή του και τη βοήθειά του, αναφερόμενη δε στην εκτροπή του δρόμου για το Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Ρωμαϊκή Αγορά της Μαρώνειας, που διασχίζει την Ρωμαϊκή Αγορά δήλωσε ότι «θα τον μετακινήσουμε για να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τον χώρο. Αυτό ήδη έχει δρομολογηθεί».

Μιλώντας για την πρώτη επικοινωνία – που είχε διερευνητικό χαρακτήρα – και συγκεκριμένα για τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης για το νομό Ροδόπης – η κ. Κοκοτάκη αναφέρθηκε στην πρόταση για την συνέχιση της προστασίας της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Μαρώνειας και της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής. «Εμείς και στο Δ΄ ΚΠΣ θα προτείνουμε την συνέχιση της προστασίας και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Μαρώνειας και προτείνουμε την επανέκθεση του αρχαιολογικού της υλικού στο Μουσείο της Κομοτηνής. Η έκθεση είναι 35 ετών με τα παλιά μουσειολογικά δεδομένα. Τώρα θέλουμε να κάνουμε μια έκθεση με την καινούρια μουσειολογική αντίληψη. Για το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει χρηματοδοτηθεί ήδη η μελέτη από το Γ΄ ΚΠΣ και θα την αναθέσουμε τώρα».

Επίσης, στη σκέψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θράκης, σύμφωνα με την κ. Κοκοτάκη, «είναι και μια ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου των Συμβόλων και ίσως κάτι στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης στην Μολυβωτή. Θα γίνουν οι προτάσεις στην Περιφέρεια, ενώ κάποιες ήδη έχουν γίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.