«Αν οι νομαρχιες γινουν διοικητικες περιφερειες, τοτε θα εχουμε κανει ενα ακομη ουσιαστικοτερο βημα»

«Θα πρέπει να αλλάξει σαν φιλοσοφία η εκλογή αιρετού περιφερειάρχη», δηλώνει ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργος Μηνόπουλος και με αφορμή το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) προτείνει: «Να απολογείται στον κόσμο, ο οποίος τον εκλέγει. Και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου επίσης θα πρέπει να εκλέγονται. Είναι μια λεπτομέρεια την οποία την ζητάει όντως το ΠΑΣΟΚ, δεν την συζητήσαμε όμως στο Συνέδριο, γιατί το πρώτο και κορυφαίο όλων είναι η εκλογή Περιφερειάρχη».Παράλληλα εμφανίζεται ανοικτός στον αριθμητικό περιορισμό των Νομαρχιών, αλλά ζητά περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους.

ΠτΘ.: Μετά το 12ο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Δράμα, τις εργασίες του οποίου παρακολουθήσατε, γνωρίζετε να μου πείτε πώς θα μετεξελιχθεί ο Θεσμός;

Γιώργος Μηνόπουλος:
Το τι μας περιμένει στην Ν.Α. είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι θα πάμε για ψήφιση του Κώδικα. Κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, Η μόνη σοβαρή επιφύλαξη ήταν το 42%, η Ν.Δ. ψήφισε την εκλογή του δημάρχου με 42%, όλη η αντιπολίτευση είδε την εφαρμογή του μέτρου στην Ν.Α. με επιφύλαξη προτείνοντας είτε να γυρίσουμε στο παλιό, στο 50 συν 1 ή να εφαρμοστεί πλήρως η απλή αναλογική, κάτι πολύ πιο δημοκρατικό. Τα άλλα άρθρα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ΠτΘ.: Το μέλλον της αυτοδιοίκησης άγνωστο λέτε, μήπως, όμως, και δυσοίωνο;

Γ.Μ.:
Υπήρξε ομόφωνη απόφαση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης με αίτημα να έχουμε τον αιρετό περιφερειάρχη. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα όρια της περιφέρειας; αν θα συνενωθούν οι νομοί ή όχι και άλλα τέτοια ζητήματα. θα έχουμε ένα θεματικό συνέδριο την Άνοιξη του 2008 και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά εκεί.

ΠτΘ.: Πάντως θα κληθείτε μέχρι τότε να συν-διαμορφώσετε οι φορείς του τόπου μια κοινή πρόταση, ποια είναι η άποψή σας κύριε Πρόεδρε;

Γ.Μ.:
Η πρότασή μας, εκεί που συμφωνούμε όλοι μας, είναι ο αιρετός περιφερειάρχης, τα άλλα είναι «τεχνικές» λεπτομέρειες, οι οποίες μάλιστα έχουν ανατεθεί και σε ένα Ινστιτούτο Τεχνοκρατών για να μας πει μεταξύ άλλων και ποια θα είναι τα όρια. Για μένα ειλικρινά σας λέω δεν έχει σημασία αν θα είναι χωριστά ο νομός Έβρου ή χωριστά ο νομός Ροδόπης ή αν θα γίνουν ένας; Οι νομοί μας πάντως είναι μεγάλοι και μπορούν να σταθούν από μόνοι τους. Το πρόβλημα είναι σε πολύ μικρούς Νομούς με πληθυσμό μικρότερο από ένα μεσαίο και ένα μικρό δήμο. Υπάρχουν τέτοιοι νομοί, όπως υπάρχουν και τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Εκεί υπάρχει άλλος προβληματισμός. Συζητούσα με το Νομάρχη Χίου και μου αποκάλυψε ότι, ίσως, σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν αρκετός και ένας μεγάλος Δήμος.

ΠτΘ.: Αιρετά και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Γ.Μ.:
Σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει σαν φιλοσοφία η εκλογή αιρετού περιφερειάρχη. Να απολογείται στον κόσμο, ο οποίος τον εκλέγει. Και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου επίσης. Είναι μια λεπτομέρεια την οποία την ζητάει όντως το ΠΑΣΟΚ, δεν την συζητήσαμε όμως, γιατί το πρώτο και κορυφαίο όλων είναι η εκλογή Περιφερειάρχη. Μπορεί το περιφερειακό συμβούλιο να το συγκροτούν αιρετοί νομάρχες και αιρετοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, αυτό θα συζητηθεί την άνοιξη.

ΠτΘ.: Ο κατακερματισμός των Νομαρχιών, δηλαδή η σημερινή μορφή, δεν δημιουργεί προσκόμματα και αγκυλώσεις στην λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους;

Γ.Μ.:
Λειτουργούμε και έτσι, αλλά αν οι Νομαρχίες γίνουν διοικητικές περιφέρειες, τότε θα έχουμε κάνει ένα ακόμη ουσιαστικότερο βήμα.

ΠτΘ.: Το «βαρίδι» μέχρι τώρα της Ν.Α, ποιο είναι κύριε πρόεδρε;

Γ.Μ.:
Ότι δεν υπάρχουν αρμοδιότητες και ότι δεν υπάρχουν πόροι. Τώρα τελευταία συνέβη και το εξής: ο μεν Υπουργός Παυλόπουλος στην πρώτη του θητεία έδωσε κάποιους πόρους και τώρα ξαναέδωσε αρμοδιότητες. Για παράδειγμα διπλασίασε την ευθύνη του οδικού δικτύου στους Νομάρχες, χωρίς να δώσει πόρους και αυτό είναι τραγελαφικό. Τέτοιες καταστάσεις επισημάνθηκαν και νομίζουμε ότι θα δοθούν οι πόροι. Αλλιώς τις αρμοδιότητες τι να τις κάνουν οι Νομαρχίες;

ΠτΘ.: Η μη σωστή στελέχωση των Νομαρχιών δημιουργεί προβλήματα και στην ετοιμότητα για την εξασφάλιση και υλοποίηση ευρωπαϊκών δράσεων; Το ρωτώ γιατί βλέπουμε Νομαρχίες που υλοποιούν ευρωπαϊκές δράσεις και άλλες που δεν έχουν σημαντική κινητικότητα…

Γ.Μ.:
Οι πόροι της Ε.Ε. μέσω διαφόρων προγραμμάτων δεν εντάσσονται στο προϋπολογισμό της Νομαρχίας. Στην Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου υλοποιούνται 15 προγράμματα, αλλά δεν μένει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της. Η στελέχωση όντως είναι πολύ σημαντικό θέμα. Σε πολλές Νομαρχίες σημειώνεται σημαντική έλλειψη στελεχών, στην περιοχή μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη έλλειψη στελεχών, χρειαζόμαστε όμως πόρους. Δεν πρόκειται για πρόσθετα χρήματα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά για μεταφορά πόρων. Ας φύγουν από τα ταμεία των Υπουργείων και ας έρθουν στις περιφέρειες για να τα χειριστεί η Τ.Α. σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες.

ΠτΘ.: «Αγκάθι» στην λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας…

Γ.Μ.:
Στις Νομαρχίες και στις Υπερνομαρχίες δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, γιατί οι προϋπολογισμοί είναι πολλοί μικροί. Οι δήμοι έχουν τους μεγάλους προϋπολογισμούς και αν κάτι έγινε, έγινε σε ορισμένους δήμους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Τ.Α. δεν είναι ένας επιτυχημένος θεσμός. Οι Νομαρχίες είναι καταξιωμένες στην χώρα μας, μένει να ενδυναμωθεί ο ρόλος τους.

ΠτΘ.: Ποιο ευρωπαϊκό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για την χώρα μας στο θέμα της διοικητικής διάρθρωσης;

Γ.Μ.:
Στην Ευρώπη έχουν χρόνια τώρα πετύχει το 30% των αρμοδιοτήτων και των πόρων να είναι στις Περιφέρειες, τις γνωστές «region». Εκεί αναπτύσσονται και κάνουν την πολιτική τους, σε μας είναι 3% οι πόροι που έχουμε. Η διαφορά είναι μεγάλη.

ΠτΘ.: Άρα, το επόμενο βήμα είναι βήμα περιφερειών, λησμονούμε τις Νομαρχίες με την σημερινή μορφή και περνάμε στις Επαρχίες και στις Περιφέρειες…

Γ.Μ.:
Συμφωνήσαμε στον αιρετό περιφερειάρχη, αυτή είναι η πολιτική αλλαγή που πρέπει να συντελεστεί. Σήμερα έχουν μικρύνει οι αποστάσεις με το καλύτερο οδικό δίκτυο, την σύγχρονη τεχνολογία και την ηλεκτρονική επικοινωνία. Σήμερα μέσω internet θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες, επομένως είναι δευτερευούσης σημασίας το ποια θα είναι τα όρια των νομών…

ΠτΘ.: Υπάρχει όμως μια τοπικιστική εμμονή…

Γ.Μ.:
Υπάρχει όντως μια συναισθηματική φόρτιση, αλλά θα πρέπει να επικρατήσει η λογική, ειδικά στις Νομαρχίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά, εμείς μπορούμε.

ΠτΘ.: Μια που υπηρετείτε ένα θεσμό που τόσο είχε επικριθεί, μεταξύ άλλων και ως «τεχνητό κατασκεύασμα» ποια είναι η άποψή σας;

Γ.Μ.:
Διαπιστώνω ως πρόεδρος ότι ο ρόλος μου είναι λειτουργικός, είναι συντονιστικός, Νομίζω ότι έχει πεδίο δράσης λαμπρό. Οι ρόλοι των υπερ-νομαρχιών είναι υποβαθμισμένοι, αλλά μπορεί, όμως, σε συνεργασία με άλλους θεσμούς, φορείς και συλλόγους να τις αναδείξεις. Μπορεί η υπερνομαρχία να υλοποιήσει μια πολιτική η οποία θα πλησιάζει τον πολίτη.

ΠτΘ.: Πρόσωπο στην κοινωνία έχει; Δεν ακούγεται το αντίστοιχο με το «Τα παράπονα στον δήμαρχο!»…

Γ.Μ.:
Σαφώς ναι. Απλώς ο κάθε δήμαρχος είναι πιο κοντά στον πολίτη. Οι Νομαρχίες έχουν ρόλο. Και τα Υπουργεία με τους Υπουργούς δεν τα αναφέρουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταργήσουμε…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.