Αμεση λυση στα προβληματα του Μουσικου Σχολειου Κομοτηνης

Εν μέσω πανελλαδικών κινητοποιήσεων, ο μη διορισμός καθηγητών μουσικής στα Μουσικά Σχολεία μέχρι σήμερα, κορυφώνει την αγωνία των γονέων των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή κάλεσε τους Συλλόγους Γονέων κάθε Μουσικού Σχολείου να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας στα συγκεκριμένα σχολεία.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ένωσης, η Διοίκηση και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, συναντήθηκαν με το διευθυντή του Σχολείου το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜΘ, με στόχο να του γνωστοποιήσουν τα αιτήματα και να του καταθέσουν το σχετικό ψήφισμα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι ιδιαίτερες ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και η αναγκαιότητα να βρεθεί άμεση λύση στα προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου, όπως είναι η πρόσληψη καθηγητών μουσικής, η συγγραφή και η διανομή δωρεάν βιβλίων.

Η ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Νταίζη Λουτατίδου τόνισε ότι το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο με ιδιαίτερες ανάγκες. «Εμείς οι γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να κινητοποιηθούμε, να δρομολογήσουμε λύσεις για τα προβλήματα των παιδιών μας και μάλιστα άμεσα. Το συλλογικό όργανο του σχολείου μας, η Πανελλήνια Ένωση Μουσικών Σχολείων όρισε τη σημερινή μέρα, μέρα κινητοποιήσεων. Ήρθαμε να παραδώσουμε ψήφισμα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργίου για τις ανάγκες του σχολείου μας».

Η κ. Λουτατίδου
στη συνέχεια έκανε λόγο για τα αιτήματά τους, που είναι η άμεση πρόσληψη καθηγητών μουσικής, η συγγραφή και η διανομή δωρεάν βιβλίων μουσικής. «Επίσης θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος που επιτρέπει στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν το απολυτήριο του Μουσικού Σχολείου μέσα από αδιάβλητες και διαφανείς εξετάσεις, καθώς και να καταργηθεί ο θεσμός των ωρομισθίων. Ζητάμε επίσης να ξεκινήσουν προκαταρκτικά μαθήματα στα δημοτικά σχολεία, να έρχονται τα παιδιά των δημοτικών στο σχολείο μας, που είναι άριστο από επίπεδο μουσικής, ώστε να μπαίνουν είναι προετοιμασμένα να κατανοήσουν τον κόσμο της μουσικής».

Με τη σειρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για πρώτη φορά φέτος προέβη στον διορισμό 240 μονίμων εκπαιδευτικών μουσικής στα μουσικά σχολεία της Ελλάδος, ενώ σύντομα επίκειται και ο διορισμός 100 αναπληρωτών. «Οι υπόλοιπες κενές θέσεις που υπάρχουν θα καλυφθούν με την πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών μουσικής. Επιπρόσθετα δίδεται η δυνατότητα στους εμπειροτέχνες μουσικούς, οι οποίοι θα προσληφθούν ως ωρομίσθιοι να εργάζονται μέχρι και 20 ώρες την εβδομάδα».

Φέτος με το διορισμό των μονίμων, οι οποίοι σε επίπεδο περιφέρειας ανέρχονται σε 22, για το Μουσικό Σχολείο Δράμας, 7 για το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, 8 για το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και 2 για το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης καλύφθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος οι ανάγκες των σχολείων αυτών. «Τα Μουσικά Σχολεία παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, τις οποίες προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπήρξε μια καθυστέρηση στην κατάθεση των πινάκων των μουσικών, οι οποίοι οφείλεται στις πολλές περιπτώσεις πτυχίων, τα οποία έπρεπε να εξεταστούν επισταμένως από την αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή ως προς την νομιμότητά τους. Ο πίνακας των μουσικών έχει δημοσιευτεί πλέον, επιδέχεται ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους, οι οποίες ενστάσεις κατευθύνονται στο υπουργείο προκειμένου να εξεταστούν, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε την τελική μορφή του πίνακα, απ’ όπου θα γίνουν και οι διορισμοί των αναπληρωτών και οι προσλήψεις των ωρομισθίων για κάθε μουσικό σχολείο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου στην περιφέρειά μας τα Μουσικά Σχολεία λειτουργούνε πολύ καλά, με υποδομές άριστες στην Ξάνθη και στη Ροδόπη. «Είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή του Μουσικού Σχολείου της Ξάνθης μέσα στην πόλη. Υπάρχει ένα αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Εξετάζεται το αίτημα, αλλά προτεραιότητα είναι να βρεθεί ο χώρος όπου πρέπει να χτίσουμε το σχολείο, γιατί είναι κρίμα να δημιουργούμε σχολείο σε συνηθισμένες αίθουσες όπως λειτουργούν τα άλλα, τη στιγμή που ένα μουσικό σχολείο έχει τις ιδιαιτερότητές του».

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου
δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία με τους διευθυντές των μουσικών σχολείων, τα οποία παρουσιάζουν πάντα επιτυχίες. «Τα παιδιά μας συμμετέχουν στους καλλιτεχνικούς αγώνες και βραβεύονται για αυτό και τους συγχαίρω. Ελπίζω και φέτος πάλι τα σχολεία της περιφέρειάς μας να κερδίσουν πρώτα βραβεία».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006 όλοι οι Σύλλογοι Γονέων των Μουσικών Σχολείων σε συνεργασία με του Καθηγητές και του Μαθητές των σχολείων, συμμετέχουν στην Πανελλαδική Κινητοποίηση, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, διαμαρτύρονται και εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους γιατί μετά από 40 ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα Μουσικά Σχολεία εξακολουθούν να είναι έρημα από καθηγητές μουσικών μαθημάτων.

Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο δεν θα υπήρχε αν η Πολιτεία ανταποκρινόταν με ευθύνη σε καθήκοντα αυτονόητα και καθορισμένα από το Νόμο. Δε θα υπήρχε αν για τα Μουσικά Σχολεία είχαν προβλεφθεί οι οργανικές θέσεις καθηγητών που είναι παγίως απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Δε θα υπήρχε επίσης, αν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων – και ιδιαίτερα το σχετικό με τις τοποθετήσεις καθηγητών δεν ήταν ελλιπές, διάσπαρτο και με επί μέρους αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις και δεν άλλαζε κάθε χρόνο σχεδόν.

Παράλληλα με το παραπάνω επίκαιρο ζήτημα, οι γονείς που εμπιστεύθηκαν την εκπαίδευση των παιδιών τους, γενική και μουσική, στην Πολιτεία, απαιτούμε από αυτήν τη λήψη των επίσης αυτονόητων μέτρων της σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και διανομής δωρεάν βιβλίων για όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και της διαβάθμισης της μουσικής παιδείας και κατάλληλης κατάταξής της στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης: ξεκινώντας από τα – προβλεπόμενα από το νόμο – προπαρασκευαστικά τμήματα στο δημοτικό, ενισχύοντας τα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια και καταλήγοντας στην Ανώτατη Μουσική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Εμείς ως Σύλλογοι Γονέων και ως Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων διεκδικούμε με τις σημερινές κινητοποιήσεις την επίλυση στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τα Μουσικά Σχολεία και τα οδηγούν σε μαρασμό και διάλυση και αυτά είναι:

• Η άμεση πρόσληψη των καθηγητών μουσικής, που μετά από 40 μέρες από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί.

• Η κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων για όλα τα μουσικά όργανα και νέο ωρολόγιο πρόγραμμα με σαφή κατεύθυνση και στόχους.

• Η συγγραφή και διανομή δωρεάν βιβλίων μουσικής.

• Η εφαρμογή του νόμου για πτυχία μουσικής, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες

• Το ξεκίνημα των προκαταρκτικών μαθημάτων μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία

• Κατάλληλες υποδομές για τα μουσικά σχολεία

• Κατάργηση του θεσμού των Ωρομισθίων που είναι κατάντια για την παιδεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.