Αλλαγες στις απολαβες των αιρετων στους δημους

Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι(;)» από το προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ

Σημείο τριβής ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων και στο Υπουργείο Εσωτερικών αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τη διαβούλευση για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ, το θέμα των απολαβών των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Οι απολαβές των δημοτικών αρχόντων διακρίνονται σε αντιμισθίες, τις οποίες λαμβάνουν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων, και σε αποζημιώσεις, που λαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανώτατων συλλογικών οργάνων των δήμων. 

Από 2.565 έως 4.275 ευρώ οι αντιμισθίες που λαμβάνουν οι «πρώτοι πολίτες» των δήμων 

Ο υπολογισμός της αντιμισθίας, που δικαιούνται οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων, γίνεται με βάση τον πραγματικό πληθυσμό των οικείων δήμων, όπως αυτός εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού. Το ύψος της αντιμισθίας, που λαμβάνουν οι δήμαρχοι, κυμαίνεται μεταξύ των 2.565 και 4.275 ευρώ μεικτά. Συγκεκριμένα, το ποσό των 4.275 ευρώ δικαιούνται οι «πρώτοι πολίτες» των δήμων, που έχουν πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων περιορίζεται στις 3.420 ευρώ, ενώ σε δήμους με λιγότερους από 20.000 κατοίκους οι δήμαρχοι λαμβάνουν το κατώτερο ποσό αντιμισθίας, ήτοι 2.565 ευρώ. 

Σε ποια κατηγορία εντάσσονται οι δήμοι της Ροδόπης; 

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση την απογραφή του 2011, ο δήμος Κομοτηνής με 66.919 κατοίκους εντάσσεται στη δεύτερη από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες, ενώ οι δήμοι Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου, με 16.577, 14.733 και 13.810 κατοίκους, εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία. 

Έμμισθες και άμισθες θέσεις αντιδημάρχων ανάλογα με τον συνολικό αριθμό τους ανά δήμο 

Όσον αφορά στους αντιδημάρχους, ο αριθμός των δικαιούμενων αντιμισθία εξαρτάται μέχρι σήμερα από τον συνολικό αριθμό των αντιδημάρχων, που υπάρχουν στον οικείο δήμο. Για παράδειγμα, στον δήμο Κομοτηνής, επειδή υπάρχουν 6 αντιδήμαρχοι, βάσει της κείμενης νομοθεσίας μπορεί να δοθεί αντιμισθία μόνο σε 4 εξ αυτών. Για το λόγο αυτό η συνήθης πρακτική είναι στις άμισθες θέσεις αντιδημάρχων να ορίζονται πρόσωπα, που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα ή είναι συνταξιούχοι. Ο σχετικός νόμος επιτρέπει στους τελευταίους να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης ή αντίστοιχα τη σύνταξή τους. Σημειώνεται εδώ ότι όπου επιλέγεται η λήψη των πλήρων αποδοχών της οργανικής θέσης, οι σχετικές δαπάνες, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου. Οι σχετικές δαπάνες στην περίπτωση επιλογής λήψης από τους αιρετούς της σύνταξής τους βαρύνουν τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.

Πώς υπολογίζεται η αντιμισθία των αντιδημάρχων 

Ο υπολογισμός της αντιμισθίας των αντιδημάρχων, όπου αυτή υφίσταται, γίνεται με βάση το ύψος της αντιμισθίας που λαμβάνει ο προϊστάμενος δήμαρχος. Συγκεκριμένα, οι αντιδήμαρχοι δικαιούνται ως αντιμισθία το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων, ήτοι 2.137,50 ευρώ στους δήμους πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, 1.710 ευρώ στους δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους και 1.282,50 στους δήμους όπου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 20.000. 

Το ύψος της αντιμισθίας σήμερα για τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων 

Οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων μέχρι τα τέλη του 2012 λάμβαναν ως αντιμισθία ποσό, που αντιστοιχούσε στο 40% της αντιμισθίας των οικείων δημάρχων. Από την 1/1/2013 εφαρμόστηκε περικοπή της τάξης του 50% στις αντιμισθίες τους, με συνέπεια τα ποσά να διαμορφώνονται στα 900 ευρώ στους δήμους της πρώτης κατηγορίας, στα 720 ευρώ στους δήμους που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και σε 540 ευρώ στους δήμους που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 20.000 κατοίκους. 

Επιστρέφει στο 40% επί της αντιμισθίας των δημάρχων η αντιμισθία των προέδρων δημοτικών συμβουλίων 

Με τις ρυθμίσεις, που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένουν μεν αμετάβλητες οι προβλέψεις που αφορούν στις αντιμισθίες των δημάρχων, πλην όμως επέρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις αντιδημαρχίες των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων. Για τους μεν προέδρους των δημοτικών συμβουλίων το σχέδιο νόμου προβλέπει την επαναφορά των αντιμισθιών τους στο 40% επί εκείνων που λαμβάνουν οι δήμαρχοι. Για τους δε αντιδημάρχους, τα θετικά νέα συνίστανται καταρχήν στην πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να προβλεφθεί η καταβολή αντιμισθίας στο σύνολο των αιρετών, που κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις, και όχι σε μέρος αυτών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. 

Θα περιοριστεί η αντιμισθία των αντιδημάρχων; 

Εκείνο που είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της ΚΕΔΕ ήταν η πρόβλεψη, που περιλαμβανόταν στο άρθρο 59 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ, βάσει της οποίας θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας, που αναλογεί στον οικείο δήμαρχο, μόνο οι αντιδήμαρχοι δήμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς επίσης οι αντιδήμαρχοι δήμων που δεν προέρχονται από συνένωση και έχουν πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους και ο αντιδήμαρχος δημοτικής κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού κατά το άρθρο 207. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως 4, οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 25% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ στους υπόλοιπους θα λαμβάνουν ποσοστό 30%. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τετάρτη η ΚΕΔΕ, αναφέρεται πως η αρχική πρόβλεψη για σημαντικό περιορισμό του ποσού της αντιμισθίας των αντιδημάρχων άλλαξε μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες του προέδρου της, κ. Γιώργου Πατούλη. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί κατά την εισαγωγή και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη βουλή. 

Επανέρχεται η αποζημίωση για τους δημοτικούς συμβούλους 

Τέλος, εκεί όπου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και θετικά για τους υπηρετούντες τα κοινά από τα δημοτικά έδρανα, είναι στις αποζημιώσεις για τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Όλα δείχνουν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ θα επανέλθει και η αποζημίωση στους δημοτικούς συμβούλους. Για την ακρίβεια, στο άρθρο 59 του σχεδίου νομού προβλέπεται η προσθήκη στο άρθρο 92 του ν. 3852/2010 της κάτωθι παραγράφου:
 
«9. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση, και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ». 

42,75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση, με ανώτερο ύψος αποζημίωσης τα 171 ευρώ μηνιαίως 

Πρακτικά, βάσει της ανωτέρω πρόβλεψης, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα λαμβάνουν το ποσό των 42,75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετέχουν, ενώ το ανώτατο ύψος της αποζημίωσής τους μπορεί να ανέρχεται στο ποσό των 171 ευρώ μηνιαίως. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.