Αλη Βελη, κτηνοτροφος απο τη Μελετη: «Χριστιανοι και μουσουλμανοι κτηνοτροφοι αντιμετωπιζουμε τα ιδια προβληματα»

Μ.Ν.: Πόσα πρόβατα έχετε;

Α.Β.:
Έχω 250 πρόβατα και έχω αγανακτήσει, δεν έχει καθόλου προκοπή.

Μ.Ν.: Γιατί το λέτε αυτό;

Α.Β.:
Τα προϊόντά μας δεν αξίζουν, οι ζωοτροφές είναι πολύ ακριβές και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε! Δεν είναι μόνο δικό μου το παράπονο, χριστιανοί και μουσουλμάνοι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Προχωράμε μπροστά, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πού θα μας βγάλει αυτό;

Μ.Ν.: Μόνος τα φροντίζετε;

Α.Β.:
Μόνος μου τα προσέχω, ναι! Για να πάρω βοηθό, ούτε που το σκέφτομαι, δεν μπορώ να βγω πέρα.

Μ.Ν.: Το γάλα το πουλάτε σε ικανοποιητική τιμή;

Α.Β.:
Το γάλα, πριν δέκα χρόνια είχε καλύτερη τιμή, τώρα το πουλώ 80 λεπτά το κιλό. Οι ζωοτροφές πέρσι είχαν 15 λεπτά, φέτος πωλούνται 25 λεπτά.

Μ.Ν.: Εσείς τι ταΐζετε;

Α.Β.:
Εγώ ταΐζω καλαμπόκι και κριθάρι, τ’ αγοράζω όλα. Δεν έχω δική μου παραγωγή και αυτό είναι πιο δύσκολο.

Μ.Ν.: Τα αρνιά τα πουλήσατε;

Α.Β.:
Τα αρνιά τα δώσαμε σε τιμή πιο χαμηλή από την περσινή.

Μ.Ν.: Βοσκοτόπια βρίσκετε άνετα;

Α.Β.:
Δεν υπάρχουν βοσκοτόπια, δυστυχώς! Η παρατεταμένη ξηρασία δεν μας βοηθάει καθόλου και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ταΐζουμε από τώρα ζωοτροφή.

Μ.Ν.: Παρά τις δυσκολίες συνεχίζετε όμως…

Α.Β.:
Τι να κάνουμε; Πιαστήκαμε έτσι και έτσι ζούμε. Δύο παιδιά μεγάλωσα μ’ αυτά τα πρόβατα.

Ο Κασικτσί Χασάν Χασάν, είναι 34 ετών και εργάζεται ως μηχανολόγος στο μηχανουργείο που έχουν με τον αδερφό του. Ο Αλή Βελή, είναι κτηνοτρόφος από την Μελέτη και πατέρας δύο παιδιών. Μιλούν και οι δύο στον «Κόσμο» για τις δουλειές τους, τα προβλήματα που συναντούν και τις δυσκολίες που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν…

«Για τις νέες μηχανές ενημερωνόμαστε μέσω Internet, παρακολουθούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και σε σχέση με τις εκεί εξελίξεις, προσπαθούμε και εμείς να ακολουθήσουμε, να κάνουμε τα δικά μας βήματα προς τα μπρος», δηλώνει ο πρώτος. «Δεν υπάρχουν βοσκοτόπια, δυστυχώς! Η παρατεταμένη ξηρασία δεν μας βοηθάει καθόλου και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ταΐζουμε από τώρα ζωοτροφή», σημειώνει ο δεύτερος και οι δύο συνεχίζουν να τραβούν την δική τους ανηφόρα…

Μ.Ν.: Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

Κ.Χ.Χ.:
Ασχολούμαι πέντε χρόνια μ’ αυτή τη δουλειά. Τελείωσα το Τεχνικό Λύκειο και είμαι πτυχιούχος μηχανολόγος. Το μαγαζί το λειτουργούμε οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία του αδερφού μου. Από το 2004 είμαι μαζί του.

Μ.Ν.: Πώς λέγεται το επάγγελμα που εξασκείτε;

Κ.Χ.Χ.:
Είμαστε τορναδόροι. Περισσότερο κάνουμε δουλειές με τα εργοστάσια της περιοχής. Όποιες δουλειές δεν μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια μας τις φέρνουν και τις κάνουμε εμείς.

Μ.Ν.: Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά;

Κ.Χ.Χ.:
Επέλεξα αυτό το επάγγελμα, γιατί πάντα μου άρεσε. Ήταν και ο αδερφός μου που είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο. Υπήρχε και ζήτηση στην περιοχή μας. Βοήθησε πολύ και η βιομηχανική αναβάθμιση της περιοχής. Έχουμε δουλειά σχεδόν κάθε μέρα. Βέβαια, λόγω των διακοπών, η κίνηση είναι πεσμένη στο Νομό μας.

Μ.Ν.: Πώς γνωρίζετε τον τρόπο διόρθωσης των νέων μηχανών;

Κ.Χ.Χ.:
Για τις νέες μηχανές ενημερωνόμαστε μέσω Internet, παρακολουθούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και σε σχέση με τις εκεί εξελίξεις, προσπαθούμε και εμείς να ακολουθήσουμε, να κάνουμε τα δικά μας βήματα προς τα μπρος.

Μ.Ν.: Γιατί πήγατε στο ΤΕΕ;

Κ.Χ.Χ.:
Υποχρεωτικά πήγα στο Τεχνικό Λύκειο, γιατί έπρεπε να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, ούτε πρόκειται να το μετανιώσω, κάνω κάτι που μου αρέσει πολύ.

Μ.Ν.: Ναι, αλλά είναι δύσκολη η δουλειά σας, σας βλέπω εδώ με τις μουτζούρες στα χέρια, ιδρωμένο…

Κ.Χ.Χ.:
Είναι όντως δύσκολη δουλειά, γιατί υπάρχει ακριβής μέτρηση. Δεν πρέπει να σου ξεφύγει ούτε ένα χιλιοστό, μου αρέσει πολύ. Ασχολούμαστε με χιλιοστά περισσότερο και αυτό από μόνο του την κάνει την δουλειά δύσκολη. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στην περιοχή μας πολλοί τορναδόροι ή πολλοί που ν’ ασχολούνται με μηχανές εργοστασίων.

Μ.Ν.: Μιλάτε και πολύ όμορφα τα ελληνικά…

Κ.Χ.Χ.:
Μιλάω καλά τα ελληνικά. Με βοήθησε πάρα πολύ το Λύκειο, αλλά και από μικρός είχα μια αγάπη για τα ελληνικά. Διάβαζα και διαβάζω εφημερίδες και περιοδικά, παρακολουθώ τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και αυτό με βοηθάει πάρα πολύ στο να γνωρίζω καλά την ελληνική γλώσσα, μου αρέσει η ελληνική γλώσσα, αν την γνωρίζεις καλά, είναι χρήσιμο εργαλείο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.