Αλεκα Παπαρηγα: 17 χρονια στο τιμονι του ΚΚΕ

Δημοσιεύματα γύρω από το θέμα της ηγεσίας στο ΚΚΕ έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, λόγω και της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που έχει και την ευθύνη για την εκλογή του γενικού γραμματέα, δεν έχει θέσει ζήτημα αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα και ούτε φαίνεται πως θα το κάνει μια και το 2009 θα πραγματοποιηθεί 18ο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή κι αυτή με τη σειρά της την ή τον γραμματέα του κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα έχει συνδέσει τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής της με τον Περισσό, από τότε που την είχε προτείνει ο Χαρίλαος Φλωράκης για την ηγεσία του κόμματος και κανείς από το ΚΚΕ δεν φαίνεται ν’ αμφισβητεί την ισχύ της. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Ροδόπη Νίκος Φακιρίδης μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής παρέπεμψε στο συνέδριο του κόμματος που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια κι ενημέρωσε ότι το 18ο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2009, Φεβρουάριο με Μάρτιο. «Το συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της εκλέγει τον γραμματέα και το Πολιτικό Γραφείο.

Αυτή η διαδικασία θ’ ακολουθηθεί μετά από ένα χρόνο. Η συντρόφισσα Αλέκα έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή».

•Επιλέγεται ο ικανότερος

Μπορεί οι εκτός ΚΚΕ να κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής προσώπου, όχι λόγω ανικανότητας της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία κρατάει γερά ακόμη τα ηνία, αλλά λόγω της εκλογής Αλέξη Τσίπρα και μιας τάσης ανανέωσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά οι εντός έχουν διαφορετική άποψη. Όσο για τις όποιες «ζυμώσεις» στο κόμμα, ο Νίκος Φακιρίδης εξηγεί ότι δεν γίνονται ζυμώσεις όπως βλέπει ο κόσμος να γίνονται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. «Ένα κομμουνιστικό κόμμα δεν είναι το ίδιο μ’ ένα αστικό κόμμα. Ακόμη και ο Συνασπισμός, πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνιστούν πολλά κόμματα στην οικονομική συσκευασία του ενός. Είναι πολλές διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις οι οποίες για λόγους σκοπιμότητας ή εκλογιμότητας συγκεντρώνονται σ’ ένα κόμμα. Εάν, για παράδειγμα, υπήρχε η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα δε θα είχαμε αυτό το ΠΑΣΟΚ κι αυτήν τη ΝΔ, αλλά πολύ μικρότερα κόμματα που θα εξέφραζαν μια συγκεκριμένη τάση στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Ο Συνασπισμός επίσης έχει τέσσερις – πέντε τάσεις, ενώ το ΚΚΕ δεν έχει. Επομένως, δεν έχουμε ζυμώσεις μ’ αυτή την έννοια, αλλά συζητήσεις κι εκτιμήσεις γύρω από το ποιος συμφέρει καλύτερα να είναι γραμματέας στο κόμμα, μια και η καλή λειτουργία του αντανακλά και στην καλύτερη δράση του λαϊκού, του εργατικού κινήματος.

Στο ΚΚΕ δεν τίθεται το θέμα από την άποψη ότι κάποιος είναι πολλά χρόνια, άρα θα πρέπει ν’ αλλάξει. Η εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, με την έννοια του ποιος κρίνεται ικανότερος αυτή την περίοδο κι αυτός εκλέγεται.

Η ίδια λογική επικρατεί σε όλο το στελεχιακό δυναμικό του κινήματος και στα μέλη του»
κατέληξε ο Ν. Φακιρίδης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.