Ακριβος ο δρομος του ενοικιου στην Κομοτηνη

Αν συμβεί η πρώτη επαφή με την πόλη της Κομοτηνής να γίνεται με αφορμή την αναζήτηση διαμερίσματος προς ενοικίαση από νεοεισερχόμενο φοιτητή σε ένα από τα επτά πανεπιστημιακά Τμήματα, οι εντυπώσεις είναι κακές και δυσάρεστες.

Οι εικόνες του ΄96 που οι γκαρσονιέρες «χτύπησαν» έως και τις 200.000 δρχ. μεταφέρθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δημιουργώντας μια γκρίζα σκιά πάνω από την πόλη.

Η συνεχής ανέγερση νέων κατοικιών λόγω του αναμενόμενου κύματος φοιτητών οδήγησε σταδιακά στη σχετική μείωση των τιμών, οι οποίες δεν παύουν να είναι υψηλές, σε σημείο η πόλη μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις ακριβότερες πανεπιστημιουπόλεις, μαζί με τα Γιάννενα, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη. Τρεις μεσίτες της πόλης μεταφέρουν ως τιμή ενοικίασης γκαρσονιέρας τις 90-120 χιλιάδες, ενώ η εκπρόσωπος των ιδιοκτητών κάνει λόγο για τιμές 80-100 χιλιάδων δραχμών για διαμερίσματα σε νεόδμητες οικοδομές του Κέντρου.

Οι απόψεις διίστανται και μόνο μία άμεση επαφή με την πηγή μπορεί να επαληθεύσει ή να άρει του λόγου το αληθές. Όσοι από τους αναγνώστες συνέβη να αναζητήσουν κατοικία μικρής έκτασης για τους ίδιους ή για παιδιά φιλικών τους οικογενειών γνωρίζουν καλά ότι η πραγματικότητα δεν είναι ενθαρρυντική για τους ενοικιαστές.

Στα ύψη η οικοδομική δραστηριότητα

Τα 18 τμήματα που ανήκουν στο Δ.Π.Θ. και απλώνονται σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αριθμούν 12.399 φοιτητές σύμφωνα με στοιχεία που εδόθησαν από την Πρυτανεία.

Τα πέντε τμήματα της Ξάνθης φιλοξενούν 2.543 φοιτητές, τα επτά της Κομοτηνής 7.690, τα τέσσερα της Αλεξανδρούπολης 1.714 και τα δύο της Ορεστιάδας 452. Η Κομοτηνή σηκώνει εδώ και χρόνια το «βάρος» της υποδοχής της πλειοψηφίας των φοιτητών με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση. Η ανέγερση νέων οικοδομών ακολουθεί συνεχώς την ανιούσα, με αποτέλεσμα η αύξησή τους σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με τον περσινό να φτάνει το 401%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σπάζοντας το ρεκόρ πανελλαδικά.

Σε ένα μεγάλο βαθμό η θερμή ανέγερση οικοδομών επηρεάζεται από τη συνεχή ροή φοιτητών, όπως επίσης και Καθηγητών που καλούνται να τους διδάξουν. Στους ενοικιαστές προστίθενται οι μαθητές – σπουδαστές σε Σχολές Αστυνομίας, οι Συνοριοφύλακες και βέβαια ο ντόπιος πληθυσμός και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Φοιτητικες Εστιες:

700 κλίνες για 7.690 φοιτητές

Η υπεύθυνη του Δ.Π.Θ. για τις φοιτητικές εστίες στην Κομοτηνή, κ. Ράνια Πουφινά αναφέρει ότι διατίθενται 700 κλίνες για όλους τους φοιτητές των επτά Τμημάτων που βρίσκονται στην πόλη, δηλαδή για 7.690 άτομα στους οποίους θα προστεθούν οι πρωτοετείς. Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή όσοι πηγαίνουν για δεύτερο πτυχίο.

Οι προϋποθέσεις επιλογής των αιτούντων επηρεάζονται από οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, «βάση των χαμηλότερων εισοδημάτων», επισημαίνει η κ. Πουφινά.

Το Δ.Π.Θ. ανακοινώνει στον Τύπο, πανελλαδικά, τις ημερομηνίες κατάθεσης των δικαιολογητικών προκειμένου για την απόκτηση μιας δωρεάν κλίνης στη φοιτητική εστία. «Οι πρωτοετείς υποβάλλουν αίτηση για στέγαση και σίτιση με την εγγραφή τους. Για τους παλαιούς φοιτητές η ημερομηνία είναι 15 Μαΐου – 15 Ιουνίου». Ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται σημαντικά δεδομένου ότι είναι αυξητική η πορεία του αριθμού των εισερχομένων φοιτητών στα τμήματα του Δημοκριτείου.

Επιπλέον, ο αριθμός των κλινών εμφανίζεται κάπως μειωμένος. Για τους φετινούς πρωτοετείς θα διατεθούν 50 δίκλινα.

Φιλιππος Τσαλιδης:

«Έχουμε πρόβλημα προτεραιοτήτων»

Ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φίλιππος Τσαλίδης ως υπεύθυνος των οικονομικών θεμάτων μίλησε για τις μελέτες που ετοιμάζονται και την ανάγκη για σχετικές πιστώσεις στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.

«Κάναμε ήδη μελέτη για την κατασκευή νέων κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής και είμαστε στην φάση παραλαβής αυτής.

Αλλά χρειάζονται πιστώσεις και για την κατασκευή του έργου»
δήλωσε ο κ. Τσαλίδης, τονίζοντας και την συνεχόμενη επέκταση των υποδομών από την Ξάνθη μέχρι και την Ορεστιάδα σε τέσσερις πανεπιστημιουπόλεις μαζί με την ανάγκη εξισορροπημένης κατανομής πόρων.

«Συνεπώς έχουμε πρόβλημα προτεραιοτήτων. Αυτή την στιγμή για μας είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα η δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής, όπως οι αίθουσες διδασκαλίας, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των νέων Τμημάτων, ώστε να μην υποβαθμίσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης» ήταν η τοποθέτησή του για την ανάγκη συνεχόμενης αναβάθμισης.

Μια ενδεχόμενη λύση στα υψηλά ενοίκια και στο πρόβλημα της στέγασης θα μπορούσε να είναι η επιδότηση ενοικίου, γεγονός όμως που απαιτεί υψηλό τακτικό προϋπολογισμό για ανάλογη απορρόφηση. «Τα τελευταία τρία χρόνια, παρ’ όλο που το ΔΠΘ σχεδόν διπλασιάστηκε και τα 11 τμήματα έγιναν 18, ο τακτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε μόνο κατά 10%. Όταν ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς και είναι πολυεδρικό, ο τακτικός προϋπολογισμός έπρεπε να αυξηθεί επιθετικά.

Αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολο ο τακτικός προϋπολογισμός να απορροφήσει τέτοιους κραδασμούς»
κατέληξε ο κ. Τσαλίδης.

Τα Γραφεία Φοιτητικής Μέριμνας, τα οποία υπάρχουν στις τέσσερις πόλεις, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, έχουν πάντως την ευθύνη να κατευθύνουν και να προστατεύουν τους πρωτοετείς που έρχονται στη Θράκη.

Για τους ενδιαφερόμενους το τηλέφωνο του γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας Κομοτηνής είναι (0531) 39042.

Χ. Κυριακουση:

«Η κατοικία είναι ένα προϊόν που πρέπει να διατεθεί»

Η κ. Χρύσα Κυριακούση είναι δικηγόρος κι εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων της Κομοτηνής και μεταφέρει τις τιμές, για φέτος, των προς ενοικίαση ακινήτων: «Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες κινούνται από 80-100 χιλιάδες και στις 110.000δρχ. είναι οι γκαρσονιέρες δύο δωματίων με κουζίνα, και 45-50 τετραγωνικά μέτρα. Τα μεγάλα δυάρια, για δύο ή τρία άτομα, κυμαίνονται στις 120-130 χιλιάδες δραχμές. Είναι οι τιμές περιοχών κεντρικών κι εκεί που υπάρχει στάση για μετάβαση στην πανεπιστημιούπολη, όπου και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Οι τιμές αφορούν στα νεόδμητα ακίνητα.

Στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, στις Στρατώνες και στο Σταθμό προς το βάθος τα ενοίκια είναι πολύ πιο χαμηλά.

Και στις κεντρικές όμως περιοχές δεν ξεφεύγουμε στις τιμές, όπως συνέβη από το ’96 και για τρία έτη, οπότε και δημιουργήθηκαν νέες Σχολές. Είναι αλήθεια πως υπήρξε μια έκρηξη των ενοικίων λόγω της υψηλής ζήτησης.

Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες στην πλειοψηφία τους»
.

Συζητώντας με ενοικιαστές, τόσο ντόπιους όσο και ξένους, είτε φοιτητές, είτε στρατιωτικούς διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι η μέση τιμή μιας γκαρσονιέρας σε νέα οικοδομή είναι στις 120.000δρχ.

Η κ. Κυριακούση επισημαίνει: «Σίγουρα πρόκειται για γκαρσονιέρες που βρίσκονται σε κεντρική περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να μένεις μόνος σου σε κεντρική περιοχή, κοντά σε στάση, σε καινούρια οικοδομή και να μην πληρώνεις».

Για τις υψηλές τιμές η κ. Κυριακούση σημειώνει ότι «πρόκειται για παλιές μισθώσεις» και επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες: «Είναι καλύτερο να είναι καλοπληρωτές οι ενοικιαστές. Σαφώς έχουν μερίδιο ευθύνης για το σπίτι που μισθώνουν και δεν πρέπει να είναι υπερβολικοί στις απαιτήσεις.

Υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση στην πόλη και πολλά σπίτια χτίζονται για φοιτητές, επομένως τα περισσότερα είναι νεόχτιστα»
.

Η κ. Κυριακούση συνδέει την τιμή του μισθώματος με τους 30 φόρους που καλείται να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης, όπως: «Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ετήσιο επίπεδο, το τέλος ακινήτου περιουσίας, το χαρτόσημο που βαρύνει τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που δεν γίνει αντίθετη συμφωνία, ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων (που κατέβηκε από το 3% στο 1,5% το 2000), ο νέος φόρος για ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών, η άλογη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έγινε το Μάρτιο όπως και το τέλος βεβαίωσης Κτηματολογίου που είναι από 10-30 χιλιάδες δραχμές για τον κάθε ιδιοκτήτη».

Ανάμεσα στις τέσσερις πανεπιστημιουπόλεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου η Κομοτηνή έχει τα πρωτεία στις τιμές των ενοικίων. Η κ. Κυριακούση δίνει εξηγήσεις βάσει του νόμου προσφοράς – ζήτησης: «Χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν τον αριθμό φοιτητών κάθε πόλης όπως και τον αριθμό κατοικιών που προσφέρονται προς μίσθωση. Στην Κομοτηνή έχουμε περίπου 8.000 φοιτητές. Η κατοικία είναι ένα προϊόν προς κατανάλωση, ένα προϊόν που πρέπει να διατεθεί. Επιπλέον, εάν δεν υπήρχε τόσο υψηλή φορολογία τα ενοίκια θα ήταν χαμηλότερα».

Η κ. Κυριακούση επανέρχεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών: «Μεγάλη μερίδα των πολιτών αγοράζουν κατοικίες μέσω δανείων, τα βάρη των οποίων δεν μπορούν να σηκώσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην ενοικίαση κατοικίας, εγκαταλείποντας την ιδέα αγοράς κατοικίας.

Η μίσθωση κατοικίας αυξάνει τη ζήτηση από το ντόπιο πληθυσμό»
.

Για το αν λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στα υψηλά ενοίκια οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σχολιάζει: «Σαν Σύλλογος κάνουμε μια σύσταση στους ιδιοκτήτες ν’ αναζητούν τον καλό μισθωτή κι όχι αυτόν που θα πληρώσει τα πιο πολλά και να προσέξουν το ακίνητο προς μίσθωση να παρέχεται σε καλή κατάσταση και όσο το δυνατόν να πληροί τις σύγχρονες ανάγκες. Γενικώς πρέπει να προσέχουν τα μισθωτήρια και να συμβουλεύονται δικηγόρο.

Για τις τυχόν καταγγελίες δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους ιδιώτες και να τους απαγορεύσουμε να νοικιάσουν υψηλά το ακίνητο και να παίζουμε το ρόλο του εκτιμητή»
.

Η κ. Κυριακούση προσθέτει την παράμετρο των φθορών που υφίσταται το μίσθιο, οι οποίες επιφέρουν πολλές δαπάνες στους ιδιοκτήτες. «Οι μισθωτές θεωρούν ότι όλα τα έξοδα –επειδή είναι φθορές συνήθους χρήσεως- βαρύνουν τους ιδιοκτήτες, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία».

Μόνος ή με συγκάτοικο;

Στο ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, η εύρεση κατοικίας και το ύψος των ενοικίων έρχεται να ταλαιπωρήσει ένα σεβαστό αριθμό φοιτητών και γονέων στην Κομοτηνή. Αναμένονται περίπου 1200 νέοι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ τα 18 Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αριθμούν ήδη 7690 φοιτητές. Αν συμπεριλάβουμε και την Σχολή Αστυφυλάκων, τους συνοριοφύλακες και τους στρατιωτικούς που φιλοξενούνται στην πόλη, το πρόβλημα της προσφοράς και ζήτησης κατοικιών, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες παίρνει μια άλλη διάσταση. Οι κτηματομεσίτες πάντως δείχνουν πανέτοιμοι να υποδεχτούν τους πρωτοετείς, ενώ ήδη βρίσκονται στην πόλη όσοι έχουν επιτύχει με τις εξετάσεις των δεσμών και αυτοί που θέλουν ν’ αλλάξουν διαμέρισμα ή να βρουν συγκάτοικο.

Ενοικίαση ή αγορά κατοικίας;

Το ύψος των ενοικίων «είναι συνάρτηση της παλαιότητας του κτιρίου και της περιοχής», καθώς διαμορφώνεται ανάλογα και με την ζήτηση και την προσφορά που υπάρχει σε μια ελεύθερη αγορά σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης διευκρινίζοντας ότι το ύψος των ενοικίων δεν εξαρτάται από το κτηματομεσιτικό γραφείο, αλλά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σημειώνει ότι μια γκαρσονιέρα κεντρικά κυμαίνεται από 90χιλ.-120χιλ.δρχ., τα δυάρια από 120χιλ.-150χιλ.δρχ. και τα τριάρια από 150χιλ. και πάνω. Το μεγάλο κύμα των φοιτητών «αναμένεται από την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η κίνηση το Σαββατοκύριακο, καθώς οι βάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη».

«Οι τιμές είναι παρεμφερείς. Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε τιμές από Θεσσαλονίκη και Γιάννενα» σημειώνεται από τον κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος θεωρεί το ύψος των ενοικίων καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης σε μια ελεύθερη αγορά.

«Οι περισσότεροι φοιτητές προηγούμενων ετών φροντίζουν να συγκατοικήσουν για να έχουν χαμηλό κοστολόγιο» παρατηρεί ο κ. Θεοδωρίδης, ενώ η αγορά μιας καινούριας κατοικίας αξιολογείται ως η καλύτερη λύση: «Ούτως ή άλλως, αφού τελειώσουν τις σπουδές τους, η αγορά κατοικίας είναι μια πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία. Μπορεί να έχει μια γκαρσονιέρα στην Κομοτηνή και να τη νοικιάζει 100-110χιλ.» δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης, τονίζοντας και τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών στα δάνεια για αγορά κατοικίας.

Η επαρχία αντιδρά στις τιμές της Κομοτηνής

Ο κ. Θόδωρος Κουλεδάκης είναι κτηματομεσίτης κι έρχεται συχνά σε επαφή με φοιτητές που αναζητούν κατοικία στην Κομοτηνή: «Υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια. Οι τιμές για τα στούντιο κυμαίνονται από 70-120 χιλιάδες δραχμές, ενώ για τα δυάρια από 100-150 χιλιάδες δραχμές. Προς το παρόν έχουν έρθει οι φοιτητές που πέρασαν με το παλιό σύστημα κι έρχονται προετοιμασμένοι για τις τιμές των ενοικίων. Γνωρίζουν τι πρόβλημα θ’ αντιμετωπίσουν, το οποίο υπάρχει σε κάθε πόλη που έχει φοιτητές».

Για το αν η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει τη συγκατοίκηση, ακόμη και με άγνωστο συγκάτοικο ο κ. Κουλεδάκης υποστηρίζει: «Αυτοί που θέλουν να συγκατοικήσουν είναι λίγοι».

Για την επάρκεια ή την ανεπάρκεια σε γκαρσονιέρες, εκτιμά ότι με τις νέες πολυκατοικίες που έχουν ανεγερθεί είναι αρκετές οι διαθέσιμες. «Πολλοί κατευθύνονται προς την αγορά σπιτιού, αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, γεγονός που συμφέρει κατά πολύ γιατί κερδίζουν στα τέσσερα χρόνια γύρω στα 4εκατ.δρχ.»

Όσο για τη συγκατοίκηση, ο κ. Κουλεδάκης σχολιάζει ότι οι περισσότεροι φοιτητές και γονείς είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη συνύπαρξη με κάποιον άγνωστο.

Οι αντιδράσεις τους στο άκουσμα των τιμών είναι οι αναμενόμενες. «Αντιδρούν συνήθως άτομα που έρχονται από μικρές επαρχιακές πόλεις. Ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί εύκολα».

Τους νεοαφιχθέντες συμβουλεύει ν’ αναζητήσουν το καλύτερο και φθηνότερο σπίτι όπως και την επιλογή του απομακρυσμένου. «Οι περισσότεροι προτιμούν το κέντρο, όπου οι τιμές είναι πολύ πιο ανεβασμένες απ’ ότι περιφερειακά της πόλης».

Οι κατοικίες δεν επαρκούν

«Έχουν έρθει όσοι έχουν επιτύχει με τις εξετάσεις των δεσμών και κάποιοι φοιτητές Κύπριοι», σημείωσε ο κτηματομεσίτης κ. Αναστάσιος Πατρωνίδης, προαναγγέλλοντας την έναρξη της ζήτησης μιας καινούριας κατοικίας που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο αρκετούς φοιτητές.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες και σε επίπεδο γκαρσονιέρας, δυαριών και τριαριών. Αλλά με την αύξηση του νέου κύματος φοιτητών, θα υπάρξει πολύ σύντομα πρόβλημα» εκτιμά ο κ. Πατρωνίδης.

Όσο για τις τιμές για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 90χιλ. – 120χιλ. δρχ., για τα δυάρια από 100χιλ.-150χιλ. δρχ. σε καινούριες κατασκευές και από 120χιλ. – 130χιλ.δρχ. σε παλιές, καθώς τα τριάρια είναι από 160χιλ.δρχ. και πάνω.

«Οι διαθέσιμες κατοικίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών», υπογραμμίζεται από τον κ. Πατρωνίδη, ο οποίος αναφέρεται και στον αυξημένο αριθμό τους, από 1200 μέχρι 1500 πρωτοετείς φοιτητές.

«Αυξημένες και σε εξωφρενικά επίπεδα» είναι ο χαρακτηρισμός του ύψους των ενοικίων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας από τους πρωτοαφιχθέντες. Από την άλλη, η συγκατοίκηση δίνει μια λύση για λιγότερα έξοδα, έστω και με άτομα άγνωστα. Η αγορά κατοικίας είναι μια άλλη εναλλακτική λύση για άτομα με ή χωρίς οικονομική άνεση, μέσω τραπεζικών δανείων.

Μαρία Αμπατζή – Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.