Ακομα διατρητο το νομικο πλαισιο για τους ανηλικους παραβατες

Εκδήλωση του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Ερευνών με θέμα «Ανήλικοι Παραβάτες. Νέες ρυθμίσεις - διαχρονικά προβλήματα» στην Κομοτηνή

Τα διαχρονικά προβλήματα του νομικού πλαισίου για τους ανήλικους παραβάτες, τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νόμος 4322/2015 σε επίπεδο ουσιαστικού αλλά και δικονομικού ποινικού δικαίου, καθώς και οι επιπλέον προτάσεις για την πρόληψη του φαινομένου συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Ανήλικοι Παραβάτες. Νέες ρυθμίσεις – διαχρονικά προβλήματα» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕ Ροδόπης. 

Αθανασία Συκιώτου «Ο νόμος γίνεται πιο επιεικής προς τους ανήλικους, αποφεύγει όμως να ρυθμίσει διαχρονικά προβλήματα όπως η ανυπαρξία δομών»

Στο προφίλ του ανήλικου παραβάτη εστίασε η κ. Αθανασία Συκιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των παραβατών προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες και ένα ευπαθές περιβάλλον, κάνουν χρήση ναρκωτικών, και βιώνουν μια σειρά αποκλεισμών, με όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα ελλιπές μορφωτικό επίπεδο, να αυξάνουν τις πιθανότητες παραβατικότητας.
 
Ο νόμος πλέον φαίνεται να γίνεται πιο επιεικής προς αυτούς τους ανήλικους, αποφεύγει όμως να ρυθμίσει διαχρονικά προβλήματα όπως η ανυπαρξία δομών, που αποτελεί το πρώτο και κύριο κομμάτι της πρόληψης της ανήλικης παραβατικότητας.

Έτσι ενώ καλώς καταργεί το ίδρυμα αγωγής ως περιοριστικό όρο ή προληπτικό μέτρο, δεν αντιπροτείνει τη δημιουργία άλλων δομών.
 
«Όταν δεν υπάρχουν δομές, δεν μπορείς σε θεωρητικό επίπεδο να ρυθμίζεις τα πράγματα» τόνισε η κ.Συκιώτου, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εκδήλωση αυτή θα δώσει τη βάση για τους φορείς που ασχολούνται με τους ανήλικους να δημιουργήσουν προγράμματα και δομές, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, με δεδομένο ότι ο κρατικός μηχανισμός σε περιφερειακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα ελλιπής, ενώ τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη είναι πολλά. 

Σερικέ Σερήφ «Ο κύριος στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη»

Τους τρόπους με τους οποίους βοηθά το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας τους ανήλικους παραβάτες παρουσίασε η κ. Σερικέ Σερήφ, ψυχολόγος του Κέντρου, σημειώνοντας πως συνήθως τους συναντούν μέσω ενδεδειγμένων και επικεντρωμένων προγραμμάτων πρόληψης, που απευθύνονται σε υποομάδες παιδιών που έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
 
Ο κύριος στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη, για αυτό και απευθύνονται σε ανήλικους που δεν έχουν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό και σχολικό πλαίσιο ώστε αυτά να «συμμορφωθούν» και να μην εμφανίσουν ξανά συμπεριφορά που ενδεχομένως οδηγήσει στην παραβατικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.