Αιολικο Παρκο εντος της περιοχης NATURA σχεδιαζεται στον Κεχρο

Θα απέχει 800 μέτρα από τον οικισμό και θα αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες

Είναι εκτός των ορίων της ζώνης αποκλεισμού, αλλά εντός των ορίων ζώνης αυξημένης προστασίας για τον μαυρόγυπα

Ακόμα ένα αιολικό πάρκο προωθείται στη Ροδόπη, αυτή τη φορά κοντά στον οικισμό του Κέχρου, στην Ορεινή Ροδόπη.

Το έργο έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, και βρίσκεται στη φάση της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης.

Το πάρκο θα εγκατασταθεί στη θέση Λόφος – Πουλιά της Δημοτικής Ενότητας Κέχρου σε δημόσια έκταση, όπως συνάγεται από τα αρχικά δεδομένα, και ανήκει στην κατηγορία των δασικών εκτάσεων, και βρίσκεται σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τον Οικισμό.

Το Αιολικό Πάρκο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με όλες τις αναγκαίες γραμμές διασύνδεσης με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις προστασίας, ελέγχου κλπ. Η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού θα είναι 44,8 MW και θα αποτελείται από οκτώ ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 5,6MW έκαστη, τύπου Vestas V150-5,6MW.

Και οι 8 Α/Γ βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Κέχρου, και σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, η επιλογή της θέσης έγινε μετά από σχολαστική εξέταση της περιοχής ώστε να ικανοποιεί όλους τους περιορισμούς της σχετικής νομοθεσίας, να μην επηρεάζει το περιβάλλον, τους υφιστάμενους οικισμούς και τις εν γένει δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρείται δε πως η θέση είναι συμβατή περιβαλλοντικά με τη
σχεδιαζόμενη δραστηριότητα, καθώς είναι εντός των οριοθετημένων περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA, συγκεκριμένα στην Περιοχή «Κοιλάδα Φιλιουρή».

Πάντως το έργο εντοπίζεται εκτός των ορίων της ζώνης αποκλεισμού, αλλά εντός των ορίων της ζώνης αυξημένης προστασίας όπως αυτή καθορίστηκε από το WWF βάσει των δεδομένων δορυφορικής τηλεμετρίας παρουσίας του μαυρόγυπα το 2013.

Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων, με την υποβολή της αντίστοιχης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Προτάσεις από την Ορνιθολογική μελέτη

Σε ορνιθολογική μελέτη που συνοδεύει το αίτημα αδειοδότησης, προτείνεται μια σειρά από μέτρα που αφορούν καταρχήν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας προσκρούσεων πτηνών και χειρόπτερων (νυχτερίδες) στις ανεμογεννήτριες.

Μεταξύ αυτών είναι η εγκατάσταση Αυτόματου συστήματος (κάμερες – λογισμικό) ελέγχου και προστασίας πτηνών και χειρόπτερων, η εγκατάσταση προειδοποιητικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οπτικά σήματα για την εύκολη αναγνώριση τους από τα πουλιά ειδικά σε μέρες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η τοποθέτηση μηχανισμών απώθησης των μικρών κυρίως πτηνών από τις μηχανές των ανεμογεννητριών και από τις περιοχές όπου μπορούν να φωλιάσουν ή να εισέλθουν στο εσωτερικό αυτών.

Επίσης προτείνεται να γίνει κατάλληλη ενημέρωση του προσωπικού που θα εργάζεται στο αιολικό πάρκο ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει αν κάποιο αρπακτικό και πτωματοφάγο πτηνό βρίσκεται σε επικίνδυνη πτητική πορεία, ώστε να δύναται να απενεργοποιήσει τη λειτουργία των γεννητριών, την διατήρηση του χώρου του αιολικού πάρκου καθαρού και την άμεση απομάκρυνση πτωμάτων νεκρών ζώων τα οποία είναι πιθανόν να προσελκύσουν πτωματοφάγα πτηνά από μεγαλύτερες αποστάσεις και την ενημέρωση και συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων των κοπαδιών τους προς αποφυγή προσέλκυσης πτωματοφάγων πτηνών.

Επίσης προτείνεται να εφαρμοστεί πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας και των επιπτώσεων σε αυτή από τη λειτουργία του ΑΙΟΠΑ, να υπάρξουν μέτρα αναβάθμισης και αποκατάστασης των ενδιαιτημάτων των ειδών που χρησιμοποιούν την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.