Αγανακτισμενοι οι κατοικοι της «Στεγης Αγαπης»

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα πληρώνουμε τίποτα και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ που είναι και «φουσκωμένοι», διαμαρτυρήθηκε μια ομάδα παλιννοστούντων, κατοίκων της «Στέγης Αγάπης» (παλιά Φοιτητική Εστία) που επισκέφθηκε χθες το πρωί τον δήμαρχο Κομοτηνής για να του μεταφέρει τα παράπονα των κατοίκων σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ. 75 οικογένειες διαμένουν στον ξενώνα, στην πλειοψηφία τους άτομα Τρίτης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας και με ειδικές ανάγκες, που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας. Μετά από την επικοινωνία του μ’ αυτούς τους ανθρώπους, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης μετέφερε την ετοιμότητα τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ -λόγω της παρουσίας του γενικού γραμματέα στο Δήμο- να προχωρήσουν σε όποια παρέμβαση προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, παρότι είναι αρμοδιότητα της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».

Εύρηκα Παρασκευοπούλου, άνεργη: «Δεν μπορεί να τα βγάλει κανείς πέρα μ’ ένα βοήθημα 130-150 ευρώ»

Η Εύρηκα Παρασκευοπούλου, η οποία τα πρώτα της χρόνια στην Ελλάδα έζησε στα λυόμενα στις Σάπες ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στον ξενώνα «Αγάπη» είναι άνεργη και μετέφερε αγανακτισμένη τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, μεταξύ των οποίων η ανεργία, που τους οδηγεί στο να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Όταν ήμασταν στα λυόμενα, τουλάχιστον, βρίσκαμε κάποια δουλειά. Μας έφεραν στην Κομοτηνή όπου δυσκολευόμαστε πολύ. Δεν μπορεί να τα βγάλει κανείς πέρα μ’ ένα βοήθημα 130-150 ευρώ».

Μπερδεμένοι στα προβλήματά τους φάνηκαν οι άνθρωποι αυτοί καθώς δεν ξέρουν πού πρέπει να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια λόγω του ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ τους οποίους καλούνται να πληρώσουν αν και τους είχε παραχωρηθεί δωρεάν στέγαση. «Μας υποσχέθηκαν ότι θα είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του ξενώνα. Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας χρόνος που ζούμε εδώ, μου ήρθε φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΥΑΚ με ποσό των 1.700 ευρώ για 3 μήνες. Και μάλιστα πάνω στην απόδειξη δεν αναγράφεται το όνομά μου».

Βενέρα Ματβίδου, συνταξιούχος: «Δεν μπορώ να πληρώσω ούτε το ρεύμα, ούτε το νερό»

Η Βενέρα Ματβίδου είναι συνταξιούχος και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μια σύνταξη που παίρνει. Μένει εδώ και δυο χρόνια στον ξενώνα και αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. «Δεν μπορώ να πληρώσω ούτε το ρεύμα, ούτε το νερό. Δεν μπορώ να τα καλύψω με μια σύνταξη που παίρνω. Μου ήρθε ο λογαριασμός να πληρώσω 57,5 ευρώ. Δεν ξέρω τι να κάνω».

Ελένη Ελευθεριάδου, συνταξιούχος: «Γιατί μας κορόιδεψαν;»

Από το 2000 η Ελένη Ελευθεριάδου διαβιεί στο ξενώνα «Αγάπη». Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ξαφνικά καλούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς απ’ τη στιγμή που «μας είχαν πει ότι θα μείνουμε εδώ χωρίς να πληρώνουμε τίποτα. Γιατί μας κορόιδεψαν;» αναρωτιέται. Η ίδια έχει να πληρώσει 250 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ για τρεις μήνες.

Η κ. Ελευθεριάδου ζει μόνη της με μια σύνταξη των 400 ευρώ, ένα ποσό με το οποίο καλείται να καλύψει τα έξοδά της κάτι που είναι αδύνατον. «Παίρνω σύνταξη 400 ευρώ. Πώς θα πληρώνω το τηλέφωνο, το ρεύμα, το νερό; Έχω να πάρω και φάρμακα».

«Η Περιφέρεια δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί αυτού του προβλήματος», ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη στη χθεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων του ξενώνα «Αγάπη». Εξήγησε δε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει να κάνει με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», η οποία τους είχε παραχωρήσει το χώρο.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «λογικό» το αίτημα των ανθρώπων αυτών. «Εκείνο που θεωρητικά εμφανίζεται μπροστά μας και φαίνεται οι άνθρωποι να έχουν δίκαιο είναι το θέμα της χρέωσης από τώρα και στο εξής. Δηλαδή, εάν υπήρχε η πρόβλεψη να μην καταβάλλουν αυτά τα έξοδα οι ίδιοι και από τη νέα χρονιά η «Αλληλεγγύη» αποφάσισε να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και να πληρώσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, το αίτημά τους είναι λογικό γιατί δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, από την πλευρά του, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ο φορέας διαχείρισης του ξενώνα είναι η «Αλληλεγγύη». «Δεν είναι ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος». Ταυτόχρονα, μετέφερε την ετοιμότητα τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να προχωρήσουν σε όποια παρέμβαση προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.

«Εάν για κάποιο λόγο εμφανιστούν διάφορα προβλήματα ή προβληματισμοί εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Επί της ουσίας υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν και δεν είμαστε αρμόδιοι, από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε κάθε παρέμβαση, ώστε να επιλυθούν τα λογικά αιτήματα.

Είπαμε στους ανθρώπους ότι θα προωθήσουμε στην Αθήνα τα αιτήματά τους γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να τα λύσουν από μόνοι τους».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.